Skip to content
Sök

Matavfall

Ditt matavfall omvandlas till biogas och biogödsel när du slänger det i den gröna påsen. Men det är ännu viktigare att minska matsvinnet och helt enkelt inte slänga lika mycket mat. Det tjänar både du och miljön på.

Gröna påsen

Fruktskal, kaffesump och andra matrester ska slängas i en grön påse, en så kallad biopåse. Biopåsen lägger du i den bruna soptunnan. För att påsarna ska hålla så bra som möjligt ska de förvaras mörkt och svalt.

Förutom att få värdefulla resurser i form av biogas och biogödsel när du sorterar ditt matavfall så blir förbränningen av restavfallet mer effektiv när det inte är blött matavfall i. 

Nästan allt matavfall går att slänga i den gröna påsen, men det finns vissa undantag. Äggskal ska till exempel inte slängas i den gröna påsen eftersom skalet stör rötningsprocessen. Några andra saker som heller inte ska slängas i den gröna påsen är:

  • Kattsand
  • Nötskal
  • Kvistar och grenar
  • Blomjord

Nya påsar

I början av året får du nya påsar levererade. Påsarna är beräknade att räcka ett år men skulle de ta slut så kan du hämta nya hos BDX. 

Fryser matavfallspåsen fast?

När temperaturen växlar från plusgrader till minusgrader ökar risken för att matavfallspåsen fryser fast i det bruna kärlet. Om avfallet fryser fast riskerar det att inget eller endast delar av avfallet töms.

Minska risken med att matavfallspåsarna fryser fast i matavfallskärlet genom att:

  • Lägga en tidning i botten av kärlet
  • Låt överflödig vätska rinna av innan du lägger det i matavfallspåsen
  • Fyll inte matavfallspåsen mer än tre fjärdedelar
  • Förslut påsen ordentligt
  • Om du har möjlighet, låt påsen stå ute en stund innan du lägger den i kärlet (du kan till exempel klämma påsen under kärlets lock eller ha den i en hink med lock)
  • Om någon påse ändå frusit fast, skaka/banka lätt på kärlet så att frusna påsar "knackas lös"
  • Se till att kärlet inte är fastfruset inför tömningsdag samt se till att det är uppskottat runt kärlet ifall det kommit snö
  • Håll kärlet rent

Nyhet från 1 januari 2024

Ny EU-lag träder i kraft

Den 1 januari 2024 blev det lag på att både privatpersoner och verksamheter/företag måste sortera ut matavfall och lämna det till kommunen för återvinning. Det är fortfarande möjligt att få ta hand om matavfallet själv om du har en varmkompost och tar hand om ditt matavfall på din egen fastighet. Om du vill göra det behöver du anmäla din kompost till bygg- och miljöavdelningen och anmäla till avdelningen för teknisk försörjning att du vill ändra ditt abonnemang.

Undantag

Det enda undantaget från att behöva sortera ut matavfallet för privatpersoner är flytande matavfall, av praktiska anledningar. Däremot gäller inte detta flytande matfett, som ska separeras och lämnas i särskilda behållare på återvinningscentralen. Läs mer under fliken Matfett.

Vad händer om man inte sorterar ut matavfallet?

För att främja sortering av matavfall har Kommunfullmäktige valt att enbart indexhöja viktavgiften för restavfall (de vanliga soporna) i avfallstaxan för 2024. Samtidigt införs en felsorteringsavgift på 500 kronor om avfallet hamnar i fel kärl. Innan en första debitering görs kommer ett informationsbrev att skickas för att reda ut om det har skett ett missförstånd eller om du som kund behöver hjälp med någonting. Om det fortsatt blir fel kommer felsorteringsavgiften debiteras via renhållningsfakturan. 

Sopsortera rätt!

En kortfilm om sopsortering framtagen av elever på Kalix Folkhögskola på uppdrag av Kalix kommun och BDX. Produktionsår: 2017.