Översiktsplanering
Översiktsplanen är ett av kommunens viktigaste dokument som beskriver hur Kalix ska utvecklas på lång sikt. Långsiktig samhällsplanering är avgörande för att på ett hållbart sätt använda, utveckla och bevara mark- och vattenområden.
Varje kommun ska ha en översiktsplan som omfattar hela kommunens yta. Översiktsplanering ska vara en kontinuerlig process där översiktsplanen omarbetas i takt med att förutsättningarna inom kommunen förändras. Planen måste vara aktuell för att kunna fungera som vägledning vid såväl kommunens egna som andra myndigheters beslut om lokaliseringar, detaljplaner och bygglov.
Översiktsplanen fyller främst tre viktiga funktioner i kommunen:
- Den kan användas som en vision för kommunens framtida utveckling
- Den ger vägledning för kommunens och andra myndigheters beslut
- Den utgör ett instrument för dialog mellan stat och kommun för hur de allmänna intressena och riksintressena ska hanteras
Vad är en översiktsplan?
Mer information om vad en översiktsplan är och vad den innehåller.
Översiktsplanen är en plan som beskriver hur kommunen på lång sikt vill använda mark och vatten för utveckling av exempelvis bostäder, verksamheter och naturområden.
Översiktsplanen är en viktig grund för att utveckla stad och landsbygd på ett hållbart och attraktivt sätt. Den talar om var man kan och bör bygga vägar, bostäder och arbetsplatser. Den berättar också vilka områden som är viktiga att bevara för bland annat rekreation, biologisk mångfald och värdefulla kulturmiljöer.
Översiktsplanen handlar också om hur kommunen ska arbeta med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Översiktsplanen ska samordnas med globala, nationella och regionala mål. En fråga som blir allt viktigare i översiktsplanering är klimatanpassning. Det är viktigt att vi planerar för och skapar en kommun som erbjuder ett bra vardagsliv för alla som bor och verkar här och för dem som besöker oss.
Översiktsplanen är inte juridiskt bindande utan vägledande för fortsatt arbete. Markens användning, bebyggelse och anläggningar regleras därför inte i detalj i översiktsplanen utan detta regleras i detaljplaner.
Fördjupad översiktsplan (FÖP)
Översiktsplanen kan fördjupas för delområden och ämnesområden, vi kallar det FÖP. Vanligast är att fördjupningar tas fram för begränsade geografiska områden. Det kan exempelvis gälla en stadsdel eller ett tätortsområde. Se gärna vårt exempel för Töre utvecklingsplan (FÖP).
Miljökonsekvensbeskrivning (MKB)
En plan som anses ha stora konsekvenser för miljön ska enligt lag följas av en strategisk miljöbedömning. Det dokument som blir resultatet kallas miljökonsekvensbeskrivning – MKB. Översiktsplanen anses kunna ha stora konsekvenser och parallellt med den finns därför en MKB.
Gällande översiktsplan
Den gällande översiktsplanen antogs av kommunfullmäktige 2009. Kalix översiktsplan 2009 fortsätter att gälla tills den nya översiktsplanen antagits och vunnit laga kraft.
Planeringsstrategi
Planeringsstrategin är ett verktyg som syftar till att hålla översiktsplanen aktuell. Den gällande planeringsstrategin antogs 2024. I denna har kommunen bedömt översiktsplanens aktualitet. Detta inkluderar såväl den kommunövergripande översiktsplanen som antagna fördjupningar.
Översiktsplaneprocessen
De olika stegen för hur en översiktsplan tas fram.
Initiera
Beroende på hur behoven ser ut för kommunens översiktsplanering kan kommunen välja att upprätta en ny översiktsplan eller göra en ändring av den befintliga. Vanligtvis tas ett beslut av den politiska ledningen baserat på aktualitetsprövningen i planeringsstrategin eller någon annan form av utvärdering som visar om eller i vilka delar översiktsplanen är inaktuell.
Samråd
När ett förslag till översiktsplan är färdigt är det dags för samråd. Det innebär att förslaget skickas ut för synpunkter till berörda myndigheter och organisationer samt hålls tillgängligt för allmänheten genom bland annat allmänna samrådsmöten. De synpunkter som kommer in under samrådet redovisas i en samrådsredogörelse. Den innehåller också planförfattarnas kommentarer och ställningstagande till synpunkterna. Inkomna synpunkter kan leda till att planförslaget ändras. Syftet med samrådet är att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt och att ge möjlighet till insyn och påverkan.
Granska
När kommunen gjort de ändringar och justeringar som föranletts av de synpunkter som kommit in under samrådet, ska kommunen låta planförslaget inklusive miljökonsekvensbeskrivningen granskas. Den som vill lämna synpunkter på planförslaget ska göra det skriftligen under granskningstiden. Efter granskningstiden ska kommunen i ett särskilt utlåtande sammanställa de synpunkter som kommit fram och redovisa de förslag som synpunkterna gett anledning till.
Antagande
Efter att översiktsplanen med tillhörande planhandlingar ändrats och kompletterats med de synpunkter som kommit in under granskningstiden ska samhällsbyggnadsnämnden besluta att översiktsplanen ska godkännas för antagande av kommunfullmäktige. När kommunfullmäktige har beslutat att anta översiktsplanen vinner den laga kraft fyra veckor efter att protokollet justerats.
Översiktsplanen är inte juridiskt bindande, endast vägledande. Översiktsplanen kan överklagas inom tre veckor från den dag beslutet om antagande satts upp på kommunens anslagstavla. Det är endast förfarandet när kommunen upprättar översiktsplanen som går att överklaga, det vill säga om kommunen inte följt plan- och bygglagens procedurregler. Detta görs till förvaltningsrätten genom laglighetsprövning enligt kommunallagen.
Genomföra och följa upp planen
Översiktsplanen behöver ingå i en kontinuerlig process där mål och strategier successivt stäms av mot det som händer i kommunen. Nya planeringsanspråk och intressen gör att översiktsplanen behöver ses över kontinuerligt för att ge stöd åt efterföljande prövningar och tillståndsgivningar. Kommunfullmäktige ska därför ta ställning till ändrade planeringsförutsättningar i en planeringsstrategi i början av varje mandatperiod.
-
Översiktsplanen är ett av kommunens viktigaste dokument eftersom den beskriver hur hela Kalix kommun ska utvecklas på lång sikt oc ...