Skip to content
Sök

Förvaltare - förvaltarskap

Grundförutsättningarna för ett förvaltarskap är att någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp samt att den enskilde är ”ur stånd att vårda sig själv eller sin egendom” samt att det inte räcker med ett godmanskap.

Förvaltarskap är ett stort ingrepp i den personliga integriteten och ska därför användas mycket restriktivt. Om det är tillräckligt med godmanskap eller hjälp på annat mindre ingripande sätt får inte förvaltarskap anordnas. Ett förvaltarskap kan bli nödvändigt när en sjuk person vidtar åtgärder med sin ekonomi på ett sätt som hotar dennes ekonomi och sociala situation.

En person som inte själv kan tillvarata sina intressen kan få en god man. En person som är "ur stånd att vårda sig och sin egendom" kan få en förvaltare.

Förvaltarskapets innebörd

Den som får en förvaltare kallas huvudman. I de frågor som förvaltaren ansvarar för, förlorar huvudmannen sin rätt att fatta beslut.

Huvudmannen har rätt att sluta avtal om tjänst eller annat arbete och rätt att råda över vad han tjänat genom eget arbete. Tingsrätten har dock möjlighet att inskränka denna rättighet om det är nödvändigt.

Förvaltaren är inte beroende av huvudmannens samtycke för att vidta åtgärder och agerar på eget ansvar för huvudmannens räkning. Om förvaltaren handlar utanför sitt förordnande blir rättshandlingen ogiltig och förvaltaren kan bli skadeståndsskyldig gentemot tredje man.

Om huvudmannen vidtar en åtgärd utan samtycke av förvaltaren är det att jämföra med att en underårig person handlar utan förmyndarens samtycke. Ett avtal blir bara bindande om samtycke till avtalet lämnas av förvaltaren. Den som huvudmannen ingått avtal med måste vänta på förvaltarens samtycke.

När det gäller huvudmannens personliga frågor som boende och vård bör i första hand huvudmannen själv få bestämma även om förvaltarens synpunkter inhämtas. En förvaltare har inte rätt att bestämma i frågor om äktenskap eller skilsmässa. I undantagsfall kan förvaltaren dock ansöka om skilsmässa.

Uppdraget som förvaltare kan bestå av tre delar

  • Att bevaka rätt
  • Att förvalta egendom
  • Att sörja för person

Huvuduppgiften för förvaltaren är att tillvarata sin huvudmans intressen och alltid göra det som är bäst för honom eller henne. Förvaltaren ska fungera som en hjälp åt huvudmannen och så långt det är möjligt diskutera sig fram till ett beslut.

Bevaka rätt

Uppdraget att som god man eller förvaltare bevaka rätt innebär att se till att huvudmannens rättigheter tillvaratas gentemot utomstående. Det kan exempelvis röra sig om att företräda huvudmannen mot myndigheter vid ansökningar och överklaganden. Om huvudmannen ska ärva pengar eller sälja sin bostad innebär det att se till att allt går rätt till, i enlighet med gällande rätt.

  • Överklaga beslut som har gått huvudmannen emot.
  • Bevaka huvudmannens rätt i dödsbo.
  • Företräda huvudmannen vid avveckling av bostad, vid kontakter med fordringsägare, vid upprättande av avbetalningsplaner, vid ansökan om skuldsanering, vid ärende i hyresnämnd.
  • Ansöka om stöd och service enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS).
  • Ansöka om bostadsbidrag, bostadstillägg, merkostnadsersättning inhämta överförmyndarnämndens samtycke till försäljning eller köp av bostad.

Den stora skillnaden mot god man är att det är förvaltaren som bestämmer inom uppdragets gränser (11 kap 9 § föräldrabalken). ”Förvaltaren har inom ramen för förvaltaruppdraget ensam rådighet över den enskildes egendom och företräder denne i alla angelägenheter som omfattas av uppdraget”. Man säger att den enskilde förlorar sin rättshandlingsförmåga i de angelägenheter där det finns en förvaltare förordnad.

?

Vi har alltid behov av fler gode män och förvaltare.

Du som inte har något uppdrag idag men är intresserad – kontakta oss och anmäl intresse!

Det är Haparanda tingsrätt som fattar beslut om anordnande av förvaltarskap och förordnar samtidigt en förvaltare. Som regel föregås beslutet av ett sammanträde i rätten där den enskilde, tillsammans med sitt offentliga biträde och överförmyndaren får lägga fram sina synpunkter i ärendet.

Varje år ska förvaltarskapet omprövas.

Det innebär att nämnden ska ta ställning till om det finns skäl att förändra förvaltarskapet. Förändringen kan vara att förvaltarskapet kan upphöra helt eller kan begränsas. Om det inte är möjligt fattar nämnden beslutet att det ska kvarstå som det är.

För att vi på nämnden ska kunna fatta ett korrekt beslut behöver vi få underlag från förvaltaren som berättar förvaltarens åsikt. Om ett förvaltarskap kan begränsas eller upphöra är det tingsrätten som fattar beslut om det.

För att tredje man ska undgå att ingå avtal med en person som har förvaltare och därmed inte kan ingå rättshandlingar eller avtal, stadgas i 11 kap 27 § föräldrabalken att beslut om anordnande av förvaltarskap ska kungöras i Post- och Inrikes Tidningar. Det är rättens skyldighet att annonsera om dessa beslut.

Beslut publiceras på Bolagsverkets hemsida bolagsverket.se.

Förvaltarens uppdrag är en verksamhet med ett betydande ideellt inslag.

Uppgiften som förvaltaren är i första hand tänkt, att hjälpa en medmänniska som inte klarar av att ta hand om sina egna angelägenheter.

En förvaltare har rätt till visst arvode för uppdraget samt ersättning för utgifter. Det är överförmyndaren som bestämmer arvodets storlek.