Skip to content
Sök

God man - godmanskap

En god man hjälper de personer som på grund av sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden själva har svårt att tillgodose sina rättigheter och skyldigheter och behöver hjälp med att bevaka rätt, förvalta egendom eller sörja för person.

I ovanstående fall kan man ansöka om en god man. Beslut om godmanskap får inte avgöras mot personens vilja.

Vem kan ansöka om god man?

Den enskilde, enskildes make/maka eller sambo, närmaste släktingar och överförmyndaren kan ansöka om anordnande av godmanskap.

Socialnämnden ska anmäla till överförmyndaren om de anser att en person behöver hjälp av god man. Kurator, vårdenhet, bankpersonal eller mer avlägsna släktingar kan genom anmälan till överförmyndaren ta initiativ till att godmanskap anordnas men kan inte själva få godmansansökan prövad av tingsrätten.

Vem kan förordnas till god man?

En god man ska vara rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig kvinna eller man. Överförmyndaren rekvirerar hos Rikspolisstyrelsen utdrag ur belastnings- och misstankeregistret samt kontrollerar hos Kronofogdemyndigheten den person som är villig att åtaga sig uppdrag som god man. Personen får inte ha betalningsanmärkningar, vara dömd för något brott eller på annat sätt vara olämplig för uppdraget.

Vad ingår i uppdraget?

Uppdraget som god man kan bestå av tre delar

  • Att bevaka rätt.
  • Att förvalta egendom.
  • Att sörja för person.

Huvuduppgiften för god man är att tillvarata sin huvudmans intressen och alltid göra det som är bäst för honom eller henne. God man ska fungera som en hjälp åt huvudmannen och så långt det är möjligt diskutera sig fram till ett beslut. Det är huvudmannens vilja som ska vara vägledande.

Uppdraget innebär att se till att huvudmannens rättigheter tillvaratas gentemot utomstående.

Det kan exempelvis röra sig om att företräda huvudmannen mot myndigheter vid ansökningar och överklaganden. Om huvudmannen ska ärva pengar eller sälja sin bostad innebär det att se till att allt går rätt till, i enlighet med gällande rätt.

Exempel på uppgifter:

  • Överklaga beslut som har gått huvudmannen emot.
  • Bevaka huvudmannens rätt i dödsbo.
  • Företräda huvudmannen vid avveckling av bostad, vid kontakter med fordringsägare, vid upprättande av avbetalningsplaner, vid ansökan om skuldsanering, vid ärende i hyresnämnd.
  • Ansöka om stöd och service enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS).
  • Ansöka om bostadsbidrag, bostadstillägg, merkostnadsersättning inhämta överförmyndarnämndens samtycke till försäljning eller köp av bostad.

Bevaka rätt i dödsbo

Om huvudmannen blir arvtagare i ett dödsbo ska gode mannen eller förvaltaren företräda honom eller henne vid bouppteckning, bodelning och arvskifte. Gode mannen eller förvaltaren ska ansöka om vårt samtycke till fördelningen i arvskiftet.

Läs mer om bodelning och arvskifte under blanketter och information

Fastighet, tomt- och bostadsrätt

Förändringar som berör huvudmannens bostad ska alltid bevakas av gode mannen eller förvaltaren. Det kan handla om att huvudmannens fastighet eller bostadsrätt ska säljas, att en ny bostad ska köpas, att bostadsrätten eller fastigheten ska pantsättas eller intecknas för ett lån. Denna typ av rättshandlingar blir giltiga först efter att vi har lämnat vårt samtycke till dem. Om ett hyresavtal gällande bostadslägenhet ska tecknas eller sägas upp behöver dock inte vårt samtycke inhämtas.

Läs mer om försäljning och köp av bostad under blanketter och information.

Uppgiften innebär att ta hand om huvudmannens ekonomi och tillgångar.

Det handlar dels om skötsel av vardagsekonomin, dels om förvaltning av eventuella tillgångar i form av exempelvis bankmedel, aktier, fonder, fastigheter och bostadsrätter.

Exempel på uppgifter:

  • Betala räkningar.
  • Lämna fickpengar.
  • Kontrollera kassabok på eventuellt boende.
  • Förvalta huvudmannens tillgångar.
  • Deklarera.
  • Sanera eventuella skulder.
  • Inhämta vårt tillstånd vid omplacering av tillgångar.

Uppgiften att sörja för person innebär att gode mannen ska försäkra sig om att huvudmannens medel använts till hans eller hennes nytta.

Det innebär även att se till att huvudmannen har ett bra boende, får god omvårdnad och ges goda levnadsvillkor.

Utförandet av denna uppdragsdel sker genom att gode mannen eller förvaltaren har regelbundna kontakter med huvudmannen, boendet, vårdpersonal, hemtjänst med flera. Vid behov ska gode mannen eller förvaltaren ta initiativ till förbättringar, uppmärksamma huvudmannens behov av sociala kontakter, daglig sysselsättning, fritidsverksamhet med mera.

Att sörja för person innebär däremot inte att gode mannen eller förvaltaren själv ska sköta om och vårda huvudmannen, följa med på läkarbesök, städa, hänga upp gardiner, handla mat eller vidta andra praktiska åtgärder. Han eller hon ska bara se till att de utförs. De konkreta insatserna genomförs i stället genom socialtjänstens insatser som till exempel ledsagare, kontaktperson, hemtjänst.

?

Vi har alltid behov av fler gode män och förvaltare.

Har du inget uppdrag idag men är intresserad – kontakta oss och anmäl intresse!

Godmansuppdraget är en verksamhet med ett betydande ideellt inslag.

Uppgiften som god man är i första hand tänkt att hjälpa en medmänniska som inte klarar av att ta hand om sina egna angelägenheter.

En god man har rätt till visst arvode för uppdraget samt ersättning för utgifter. Det är överförmyndaren som bestämmer arvodets storlek.

Vem betalar?

Arvodet betalas som huvudregel av huvudmannen

En förutsättning för att huvudmannen ska betala ditt arvode är att hans eller hennes tillgångar överstiger två prisbasbelopp eller att inkomsten före avdrag för skatt överstiger 2,65 prisbasbelopp.

I annat fall betalar kommunen arvodet. Om huvudmannen till viss del kommer över någon av gränserna kan endast den del som överstiger tas i anspråk för arvodet. Kommunen betalar resterande del. Om särskilda skäl finns kan undantag från huvudregeln göras.

Om huvudmannen enligt beslut ska betala arvodet

Du ska betala in skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket och deklarera dessa i en förenklad arbetsgivardeklaration inom en månad från det att arvodet togs ut. Väntar du för länge med att deklarera finns det risk att det inbetalade beloppet återbetalas som skatteåterbäring eftersom Skatteverket inte har uppgifter om vad pengarna avser. Se mer information om hålltiderna på Skatteverkets hemsida.

Skatt på arvode och arbetsgivaravgifter ska du betala från ett konto i huvudmannens namn, till huvudmannens skattekonto. Enda undantaget är ersättning under 1 000 kr per år. Kontakta Skatteverket för mer information.

Om huvudmannen har små marginaler

Även om din huvudman har inkomster som överstiger gällande beloppsgräns så kan det ibland vara svårt att få ut sitt arvode. Det kan bero på att huvudmannen är skuldsatt och har löpande utmätning eller har skuldsanering. I andra fall kan det bero på att huvudmannen har större utgifter än hans eller hennes ekonomi medger.

Om huvudmannens dödsbo ska betala arvodet

När vi har granskat klart din sluträkning kontrollerar vi vem som ska betala arvodet. Om din huvudmans dödsbo ska betala arvodet får det en kopia av arvodesbeslutet tillsammans med ett följebrev med kontaktuppgifter till dig.

Ni får komma överens om datum och konto för utbetalning av ditt arvode.

Om du vill skicka en kopia av ditt arvodesbeslut till huvudmannens dödsbo för utbetalning ska du inte skriva någon information på själva beslutet. Sådana uppgifter kan missförstås som att de kommer från oss.