Ny socialtjänstlag

Den 1 juli 2025 beräknas en ny socialtjänstlag träda i kraft. Den ska ersätta nuvarande lag, med fokus på en hållbar socialtjänst för framtiden.
Den nuvarande lagen har funnits sedan 1980 och bygger på dåtidens behov av socialtjänst. Samhället har förändrats och den nya socialtjänstlagen ska bättre möta dagens krav och behov av stöd. I utredningen Hållbar socialtjänst (SOU 2020:47) finns förslag på hur den nya lagen ska stärka det sociala arbetet inom socialtjänstens alla verksamhetsområden, det vill säga äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och området personer med funktionsnedsättning.
Den nya lagen syftar till att hjälpa människor tidigt, innan problem uppstår eller blir stora. Målet är att sänka trösklarna och erbjuda snabbare och enklare hjälp. Socialtjänstens verksamheter ska ha ett arbete som har sin grund i vetenskap och beprövad erfarenhet. Fokus ligger på förebyggande och tidiga insatser, planering, samverkan och resursfördelning.
Socialtjänstlagen ska fortsatt vara en målinriktad ramlag, men med mindre betoning på olika grupper och mer fokus på helhetssyn. Att enskilda ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande, blir ett av socialtjänstens övergripande mål och gäller som inriktning för alla socialtjänstens verksamheter. Nytt är också att begreppet jämställdhet lyfts i lagen. Det kommer framöver stå att socialtjänsten ska främja jämlika och jämställda levnadsvillkor. Ökad tillgänglighet, förebyggande åtgärder och noggrann uppföljning präglar den nya lagstiftningen, vilket ska stärka kvaliteten och effektiviteten inom socialtjänsten.
Barnets bästa ska precis som idag beaktas och barnrättsperspektivet förstärks och förtydligas inom vissa delar.
Den nya lagen lyfter fram fem stora områden som är genomgående för all verksamhet som drivs enligt socialtjänstlagen.
De stora områdena är:
- Förebyggande arbete.
- Lätt tillgänglig socialtjänst.
- Övergripande planering inklusive planering av insatser och samhällsplanering.
- En kunskapsbaserad socialtjänst utifrån vetenskap, beprövad erfarenhet, systematisk uppföljning och nationell statistik.
- Insatser utan föregående individuell behovsprövning.
Alla områdena bildar en helhet och förutsätter varandra för att socialtjänsten ska bli så förebyggande, tillgänglig, jämställd och kunskapsbaserad som lagen syftar till.
Den nya socialtjänstlagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2025. Men tre saker behöver ske innan dess.
- Lagrådsremiss (klart)
Den 4 juli 2024 fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss om den nya socialtjänstlagen. En lagrådsremiss är ett utkast till lag. Lagrådsremissen skickades till Lagrådet som sett över att den nya lagen inte strider mot några andra lagar. Den 30 september yttrade sig Lagrådet över remissen. - Proposition (klart)
Regeringen har bearbetat lagrådets synpunkter, och har tagit fram en proposition om ny socialtjänstlag. En proposition är ett färdigt förslag till lag, som skickas till riksdagen för beslut. Regeringen lämnade propositionen till riksdagen den 28 januari 2025. - Beslut i riksdagen (på gång)
Under våren 2025 ska riksdagens socialutskott bereda förslagen i propositionen, och presentera ett förslag till beslut för till riksdagen. När riksdagen fattar beslut är inte klart, men det kan bli så sent som i maj. Se Riksdagens webbsida "En förebyggande socialtjänstlag – för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter finns information om arbetsgången för mer information om arbetsgången.
Socialtjänsten ska vara lätt tillgänglig och finnas nära invånarna, både fysiskt och digitalt. Det ska vara enkelt att kontakta och ha kontakt med socialtjänsten. Den enskilde ska få ett gott bemötande och kontakt med personal med rätt kompetens.
Det förebyggande arbetet inom socialtjänsten blir lagstadgat och socialtjänsten ska arbeta förebyggande inom alla verksamhetsområden. Tidiga och förebyggande insatser kan bidra till att behov av mer ingripande vård- och omsorgsinsatser skjuts fram eller i bästa fall aldrig uppstår.
Socialtjänsten ska ansvara för planering av insatser till fler grupper än äldre och personer med funktionsnedsättning, som nuvarande lagstiftning belyser. Med nya förslaget ska socialtjänsten planera för insatser till alla invånare, med målet om en lätt tillgänglig socialtjänst och att det förebyggande perspektivet med tidiga insatser ska finnas med. Samverkan med andra, både inom och utanför kommunen, kommer att vara nödvändigt.
I nya socialtjänstlagen införs ett krav på att all verksamhet i socialtjänsten ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det innebär bland annat att kunskap från vetenskapliga studier ska vara en utgångspunkt när socialtjänsten planerar, genomför och utvärderar sin verksamhet.
Precis som gäller redan idag ska socialtjänstens verksamhet vara av god kvalitet, och kvaliteten ska systematiskt och löpande utvecklas och säkras. Men i lagförslaget föreslås också att det ska tydliggöras i lagen att kvaliteten i verksamheten ska följas upp samt att rutiner för att förebygga, upptäcka och åtgärda missförhållanden, ska gälla alla verksamheter.
Socialtjänsten ska ha en helhetssyn kring människan och insatser ska vara individanpassade, tidiga och lättillgängliga. Den nya lagen föreslår att socialtjänsten i högre grad ska kunna arbeta med både biståndsbedömda insatser och insatser utan biståndsprövning.
Socialförvaltningen inom Kalix kommun planerar för kommande lagstiftning genom att inledningsvis ta fram en plan för att påbörja omställningen. I detta ingår läges- och behovsanalyser. Arbetet hålls ihop av kvalitet- och verksamhetsutvecklare medan förändringsarbetet genomförs i verksamheterna.
Film: Framtidens socialtjänst – vart är vi på väg?
Vad handlar nya socialtjänstlagen om och hur stor omställning innebär det för socialtjänsten?
Låt Ove Ledin från SKR lotsa dig igenom utmaningarna, möjligheterna och vad som är på gång, Filmen riktar sig till dig som är chef, medarbetare eller förtroendevald.
Filmen spelades in 12 februari 2025. Längd: 17 minuter.
Länkar
Framtidens socialtjänst
På den här webbplatsen har SKR samlat stöd och inspiration om den nya lagen.
Hållbar socialtjänst – en ny socialtjänstlag
På regeringens webbplats kan du följa lagstiftningskedjan samt läsa utredningen i sin helhet.