Vanliga frågor och svar om hemtjänst

Nyfiken på hemtjänsten i Kalix? 🤍 Vi får många frågor om vår hemtjänst – här har vi samlat svaren på de vanligaste! Ta reda på hur vi kan underlätta din vardag.
Vanliga frågor om hemtjänst
Du lämnar in en ansökan till kommunens biståndshandläggare som utreder dina behov. De fattar sedan beslut i frågan.
Ansökan om insatser enligt SoL (Socialtjänstlagen) gör du enkelt via dessa adresser:
Biståndshandläggaren jobbar alltid med att ha Individens behov i centrum. Varje person är unik och därför utreder biståndshandläggaren vad just du behöver hjälp med.
Kan jag få hjälp med vad som helst av hemtjänsten?
Nej. Efter att din ansökan inkommit görs en utredning av biståndshandläggaren för att få fram information om varför du söker hjälp, vilka sysslor du klarar av och inte klarar av, hur ditt sociala nätverk ser ut och i vilken utsträckning närstående/anhöriga kan hjälpa till.
Utifrån din ansökan beslutar sedan biståndshandläggaren om vilka insatser du kan beviljas enligt Socialtjänstlagen.
Nej. Om du beviljats hjälp med städning av din bostad så kommer hemtjänsten att använda din personliga städutrustning.
För att hemtjänstpersonalen ska kunna göra ett bra jobb är det viktigt att du sett över så dammsugaren fungerar, att det finns moppar, trasor, rengöringsmedel med mer som personalen på ett tryggt och säkert sätt kan använda.
Nej, hemtjänsten hjälper dig med inköp om du har ett beslut om det. Om du vanligtvis köper en liter mjölk i veckan men plötsligt behöver flera liter, bedömer vi däremot att det ökade behovet gäller någon annan. Anhöriga ansvarar för sina egna inköp.
Nej, hemtjänsten är till för dig, inte dina gäster. Om du har beviljats hjälp med disk, gäller det endast din egen disk. Hemtjänsten tvättar inte sängkläder eller annat efter besökare.
Ja, om du meddelar hemtjänsten i tid brukar det gå att ordna att ex. en städning byts ut mot utevistelse. Däremot kan du inte få båda insatserna utförda.
Du kan inte byta ut en insats beviljad utifrån Socialtjänstlagen (SoL) mot en beviljad utifrån Lagen om Stöd och Service (LSS)
Kostnaden beror på din ekonomi. Alla har råd att få hjälp av hemtjänsten.
Du kan själv räkna ut en preliminär avgift här på Kalix kommuns hemsida.
Ja. Du meddelar hemtjänsten från vilket datum du önskar att insatsen ska avslutas.
Meddela hemtjänsten minst 3 dagar innan din avresa så avbokar de besöket i systemet och då kommer du inte heller debiteras. Om du inte meddelar personalen kommer du att debiteras trots att du ej är hemma. Du får gärna, redan då du åker, meddela när du beräknas vara åter hemma så att hemtjänsten återupptar sina besök hos dig och du inte blir utan hjälp.
Nej. Om du behöver uppsöka läkare så bokar du sjukresa eller taxi. Om du tänker åka och handla får du boka färdtjänst eller taxi
Nej, det beror på var i kommunen du bor. Hemtjänstgrupperna är indelade utifrån hur din adress ligger geografiskt. Alla hemtjänstgrupper ger god, personcentrerad och professionell omvårdnad och trygghet till dig som har bedömts behöva det.
Nej. Stora tunga mattor kommer hemtjänstpersonalen bara att dammsuga, de bär inte ut dina mattor. Det är även bra om du själv ser över antalet mattor samt hur de ligger på golvet. Studier har visat att fall orsakade av lösa och lossnade mattor är en vanlig orsak till skador hos vuxna 65 år eller äldre.
Det beror på var i kommunen du bor. Hemtjänstgrupperna är indelade utifrån hur din adress ligger geografiskt. Alla hemtjänstgrupper ger god, personcentrerad och professionell omvårdnad och trygghet till dig som har bedömts behöva det.
Då sjukdom inte går att förutse så gör hemtjänsten en notering om att du varit borta på grund av sjukhusvistelse. Du kommer inte debiteras för hemtjänstinsatser de dagar du ej varit hemma.
Ja. Du ansöker om trygghetslarm eller trygghetskamera via kommunens biståndshandläggare.
Trygghetslarm
Larmet bärs runt handleden eller halsen och fungerar i bostaden och dess närhet (till exempel farstu). Du kan byta mellan armband och halsband om du vill.
När du trycker på larmknappen ringer trygghetstelefonen automatiskt till larmmottagningen, som ser din adress. Via larmenheten kan du prata med hemtjänstpersonal, som skickar hjälp vid behov. Om du inte svarar skickas personal ändå.
Nattkamera
Om du vill ha tillsyn nattetid utan fysiska besök installeras en kamera vid din sovplats. Kameran spelar inte in, utan visar endast direktsända bilder i cirka 30 sekunder.
Många äldre uppskattar tryggheten med att den så kallade Nattpatrullen (nattarbetande hemtjänstpersonal) kan ingripa vid behov, utan att nattsömnen störs. Fördelar som nämnts är:
- Ökad självständighet
- Möjlighet att bo kvar hemma längre
- Färre fysiska besök nattetid
- Bättre nattsömn
- Ökad trygghet för både dig och dina anhöriga
- Om du inte syns vid tillsynen görs en ny kontroll inom 10–15 minuter. Syns du fortfarande inte, kommer Nattpatrullen hem till dig för att säkerställa att du mår bra.
Ja. Din partner ansöker om hjälpinsatser och biståndshandläggaren utreder. Hemtjänsten kommer efter beslut hem och hjälper din partner med de beslutade insatserna.
Socialförvaltningen har närmare 200 personer anställda inom hemtjänsten. Alla anställda i kommunen har arbetskläder och namnbricka. Personalen ringer på dörren och presenterar sig då de kommer in.
Flertalet av våra medarbetare är utbildade inom vård och omsorg, några är undersköterskor och andra vårdbiträden.
Vi har medarbetare som talar finska, meänkieli, samiska, arabiska med mera. Om du har behov av att hemtjänstpersonalen talar ditt språk försöker vi uppfylla detta. Vid behov kan även en tolk kallas in.
Ja, om du ansökt om detta och beviljats nattillsyn så kommer Nattpatrullen hem till dig och utför bara den insatsen. Om du inte behöver fysisk hjälp vid dessa tillfällen kan en kamera installeras vid din sovplats.
Flertalet äldre uttrycker att de känner en trygghet av att veta att Nattpatrullen kan komma om behov uppstår, men de önskar inte planerade besök varje natt då de inte vill få sin nattsömn störd.
En nattkamera installeras vid din sovplats och visar endast direktbilder, i cirka 30 sekunder, till personalen. Om du inte vistas i din sovplats vid tillsynen görs en ny uppkoppling inom 10–15 minuter. Om du fortfarande inte syns vid den andra tillsynen kommer Nattpatrullen hem till dig för ett fysiskt tillsynsbesök.
Tiden från ansökan till beslut varierar, många beslut fattas inom några dagar.
Handläggningstiden påverkas av vilket stöd du ansökt om och ditt behov.
Ja. Om du ansökt om den insatsen så kommer du få en matsedel där du själv beställer de maträtter du önskar få hemlevererade. Om du planerar åka bort är det viktigt att du avbokar din beställda mat så att du inte debiteras för denna.
Läs matsedeln för hemmaboende – omfattar samtliga hemtjänstgrupper.
För att få hjälp med inköp av dagligvaror via hemtjänsten krävs ett biståndsbeslut. Läs mer om hur du ansöker på sidan "Hur ansöker jag om hemtjänst".
Säkrare inköp
För att skapa en trygg arbetsmiljö och en rättssäker tjänst hanterar hemtjänsten inte längre kontanter, kort eller koder vid inköp. Istället används säkrare betalningsmetoder.
Alternativ för inköp
Hemtjänstens medarbetare inom verksamhetsnära service genomför inköpen enligt följande alternativ:
- Matkonto – Ett inköpskort du själv ordnar hos din butik.
- Fakturering – Butiken fakturerar dig direkt. Du ansvarar för att ge butiken rätt faktureringsuppgifter.
- E-handel – Inköp sker online, med stöd från hemtjänsten om det behövs. Betalning sker via matkonto eller faktura.
I dagsläget erbjuder endast Stora Coop E-handel. Detta alternativ är för dig som inte kan ordna ett inköpskort och vill handla på Stora Coop.
OBS! E-handel är endast tillgängligt i centralorten. Kontakta din biståndshandläggare för information om vad som gäller för din adress.
Undantag kan göras i särskilda fall under en begränsad tid, om du exempelvis väntar på ett inköpskort eller att bli registrerad för E-handel. Beslut om undantag fattas av områdeschef för hemtjänsten..