Skip to content
Sök

Anmälan enligt lex Maria efter fördröjd åtgärd i samband med förvirringssymtom

Åtgärd: Modell för kommunikation mellan personal och stöd i svåra bedömningar.

Kalix kommun informerar öppet om samtliga lex Maria-anmälningar. Detta är både en del av vårt patientsäkerhetsarbete och vårt arbete för ett mer förebyggande förhållningssätt. En öppenhet kring brister inom våra verksamheter underlättar också förbättringsarbete och förhindrar att misstag upprepas.

Anmälan enligt lex Maria: Patienten uppvisade symtom med nytillkommen förvirring och påverkat tal. På grund av kommunikationsbrister och bristande anamnestagning bedömdes symtomen som mindre allvarliga. På morgonen kvarstod samma symtom och patienten skickades till akuten på grund av misstänkt stroke. Symtomen visade sig senare ha en annan orsak.

Så arbetar vi för att bli bättre

Kommunikation och informationsöverföring är ett av de stora riskområdena inom hälso- och sjukvården. En modell för struktur i informationsöverföringen implementeras i verksamheterna för att minska risken för feltolkningar. Äldre uppvisar ofta symtombilder som är annorlunda än för yngre personer, därför krävs en mer noggrann anamnestagning för att säkra bra bedömningar. Forum för diskussioner och kollegialt stöd i dessa bedömningar upprättas för att minska risken för misstag.

En vårdskada är en skada som inträffat i vården och som kunnat undvikas om rätt åtgärder gjorts. En allvarlig vårdskada är en sådan skada som inte försvinner utan påverkar dig resten av livet eller som lett till att du fått mycket större behov av vård.
Vid en lex Maria-anmälan gör Kalix kommun en noggrann internutredning om vad som skett. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar sedan utredningen och bedömer om de planerade åtgärderna uppfyller kraven på hög patientsäkerhet. Avsikten är att verksamheten ska dra lärdom av det inträffade för att kunna undvika liknande händelser i framtiden.
Kalix kommun har hälso- och sjukvårdsansvar, i olika grad, för ungefär 700 patienter inom särskilda boenden, daglig verksamhet, hemsjukvården och rehabiliterande insatser i hemmet. Av dessa har ungefär hälften minst en daglig insats som innefattar hälso- och sjukvård. Det sker cirka 5 lex Maria-anmälningar per år.

Lämna synpunkter på socialtjänstens verksamheter

Om du som medborgare har synpunkter eller klagomål på Kalix kommuns verksamhet ta i första hand kontakt med den som är ansvarig.

Du kan också lämna din synpunkt via www.kalix.se/synpunktsoc