Skip to content
Sök

Rehabilitering

En funktionsnedsättning på grund av skada, sjukdom eller ålder kan påverka dina möjligheter att utföra dagliga aktiviteter.

Kommunen har rehabiliteringsansvar för dig som bor i särskilt boende, vistas i dagliga verksamheter eller har behov av hemsjukvård. Utifrån dina önskemål är vårt mål att skapa förutsättningar för att du ska vara så självständig och delaktig som möjligt.

Du kanske har svårigheter att klara dusch och toalettbesök, du behöver kanske hjälp med påklädning, matlagning eller att ta dig ut på egen hand. Du kan få stöd med anpassning av hemmiljön, utprovning eller anpassning av hjälpmedel eller individuellt anpassad träning.

Vad är sakillnaden mellan rehab och habilitering?

Habilitering betyder insatser till en person som har en medfödd funktionsnedsättning eller som tidigt i livet har fått en funktionsnedsättning. Rehabilitering är insatser till en person som har en funktionsnedsättning som uppkommit genom till exempel en olycka eller sjukdom i vuxen ålder.

Kontakt

Du når kommunens arbetsterapeut och/eller sjukgymnast dagtid genom att ringa kommunens växel 0923-650 00. Arbetsterapeut och/eller sjukgymnast besöker dig i ditt hem och gör en bedömning samt planerar insatserna tillsammans med dig.

Hej Kalixbor!

Har du, eller någon närstående, ett hjälpmedel som blivit utprovat och föreskrivet men som inte längre används? Vi uppskattar om du återlämnar det!

Hjälpmedel med individnummer på sex siffror som inte används innebär en kostnad för kommunen varje månad. Genom att återlämna hjälpmedel som ej nyttjas hjälper vi tillsammans till att minska kostnaderna och frigöra resurser för andra som behöver dem.

Ett individnummer från Länsservice med sex siffror.
På bilden ovan ser du hur märkningen med individnummer på sex siffror kan se ut

Så här gör du:

  • Mindre hjälpmedel som får plats i bilen kan du själv lämna in direkt till hjälpmedelscentralen som ligger i Kalix Sjukhus eller till Rehabenheten på Floragatan 29 som bistår med att transportera hjälpmedlen vidare.
  • Större hjälpmedel eller om du behöver hjälp med att lämna in dem, kontakta Rehabenheten via kommunens växel mellan klockan 8-8:30 på telefontiden så hittar vi lämplig lösning.
  • Vi kan oftast också hämta mot en avgift.

Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra stor skillnad!
Tack för din insats.