Funderar du på ett nytt yrke eller om du har rätt behörighet för högre studier eller arbetsmarknaden? Som kommuninvånare kan du komma till Vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare med dina frågor.

Vi kan vara ett stöd för dig om du har tankar och funderingar kring framtida yrkesval eller studier. Vägledning handlar om vem du är, dina personliga egenskaper, intressen och kunskaper och hur du kan använda din kapacitet för att nå dina mål.

Ring eller maila någon av våra vägledare för att boka en tid för enskilt vägledningssamtal. Observera, ta med dig betyg från tidigare utbildningar när du besöker oss!

Tidsbokning

Boka en tid för enskilt vägledning med någon av oss om du till exempel vill planera dina studier/upprätta en individuell studieplan, ha hjälp med betygsvärdering, ansökan till högre studier, ha hjälp med ansökan till CSN, diskutera studie- och yrkesval med mer. Du hittar oss på övre plan i folkets hus. Observera, ta med dig betyg från tidigare utbildningar när du besöker oss!

Telefon

Du kan även ringa om du har svårt att besöka oss under dagtid.
Våra studie- och yrkesvägledare har följande telefontider:
Måndagar, 13.00–14.00
Tisdagar, 08.30–09.30
Torsdagar, 13.00–14.00

Eftersom vi ofta är uppbokade i samtal så är vi inte alltid tillgängliga på telefon, skicka då ett e-postmeddelande med dina kontaktuppgifter så ringer vi upp dig när vi får möjlighet.

Meddelanden

Vi besvarar naturligtvis också frågor som kommer in via e-post, och det går även utmärkt att kontakta oss via kontaktformuläret på denna sida. Vi besvarar alla meddelanden så fort vi kan!

Vilket yrke ska jag satsa på?

En mängd olika faktorer styr oss när vi göra våra val. För en del är det viktigt att kunna få arbete på hemorten medan andra gärna kan tänka sig att flytta. En del av oss föredrar att arbeta skift med en ledig dag mitt i veckan ledig förmiddagar medan andra helst arbetar dagtid.
På Arbetsförmedlingens sida kan du läsa om olika yrken och dess villkor. Om flera yrken finns även en liten filmsnutt där någon berättar om yrket.

Nya yrken

Det är svårt att hitta nya yrken eftersom man inte vet vad de heter. När du på Arbetsförmedlingens hemsida sökt ett yrke som intresserar dig och läst om det kan du skrolla längst ned så finns en lista med ”liknande yrken”, kanske hittar du något som är ännu bättre än det du först sökte på?

Kan jag få jobb?

Möjligheterna till anställning efter avslutad utbildning är självklart kanske den allra viktigaste faktorn när vi gör vårt val. På Yrkeskompassen kan du söka en prognos för hur lätt/svårt det är att få arbete inom en mängd olika yrken. Obs skriv yrket i plural - exempelvis ”sjuksköterskor” ”lastbilschaufförer”.

Vem är jag, vad vill jag?

Våra intressen, egenskaper och tidigare erfarenheter är också viktiga för oss. Det finns olika intressetest man kan göra för att ”känna in” vem man är och vad som intresserar en.
Inget test kan leverera en direkt sanning, men de kan fungera som en start för att ställa de rätta frågorna till sig själv.

Hur hittar jag rätt utbildning?

Det finns en mängd olika utbildningar inom olika utbildningsformer. Universitet/högskola, Yrkeshögskola,, Folkhögskola, gymnasiala yrkesutbildningar, arbetsmarknadsutbildningar och olika privata utbildningsanordnare.
Sök efter din utbildning med hjälp av följande sidor:

Är jag behörig att gå den utbildning jag vill?

Olika utbildningar har olika behörighetskrav vilka det oftast finns att läsa om på utbildningens sida. Känner du dig osäker på om du har vad som krävs – boka en tid med någon av Vuxenutbildningens vägledare, Glöm inte att ta med dina betyg!

Kom ihåg… är du inte behörig nu så kan du säkert komplettera med kurser på Vuxenutbildningen för att bli behörig!

På behörighetsvisaren kan du enkelt se vilken behörighet som krävs för olika utbildningar.

Kontaktuppgifter SYV