Sök

Verksamheten på Kalix Familjecentral

Här kan du läsa mer om vad vi gör inom Familjecentralens olika områden - våra fyra ben.

Verksamheten står på fyra ben:

  • Mödrahälsovården vid Kalix hälsocentral
  • Barnhälsovården vid Kalix hälsocentral
  • Kalix kommuns individ- och familjeomsorg
  • Öppen förskola som bygger på ett nära samarbete mellan Kalix kommun och Norrbottens läns landsting genom förebyggande arbete som syftar till att främja en god hälsa, ge råd och stöd i föräldraskapet.

Mödrahälsovården

Mödrahälsovården bedriver hälsofrämjande vård Inom mödrahälsovården arbetar barnmorskor Barnmorskan hjälper till med hälsovård och kontroller under graviditeten, ger preventivmedelsrådgivning och tar gynekologiska cellprover för att upptäcka cellförändringar och förebygga livmoderhalscancer. Barnmorskemottagningen har öppet dagtid och vi vill att du ringer och bokar en tid innan du kommer. All rådgivning och testning är gratis. På region Norrbottens hemsida hittar du uppdaterad och korrekt kontaktinformation för mödrahälsovården vid Kalix Familjecentral.

Barnhälsovården 

Barnhälsovården bedriver förebyggande hälsovård för barn 0-6 år Det innebär tillväxtbedömningar, utvecklingsuppföljning, läkarbesök, vaccineringar samt råd och stöd När ditt barn är sjukt ska du vända dig till din hälsocentral. På region Norrbottens hemsida hittar du uppdaterad och korrekt kontaktinformation för barnhälsovården vid kalix Familjecentral.

Individ och familjeomsorg (IFO)

Familjens hus samarbetar med Individ- och familjeomsorgen vid Kalix kommun. En socionom finns på Familjens Hus ett timmar/veckan för stöd och vägledning i sociala frågor. 
En socionom kommer till Familjens Hus vid behov för faderskapspåskrift, det är IFO som ansvarar för upprättandet i samband med faderskapsärenden.
Här kan du läsa mer om IFO:s verksamhet.

Öppna förskolan

Öppna Förskolan är hjärtat i hela verksamheten. Vi finns till för er föräldrar som besöker mödrahälsovården i samband med graviditeten, och familjer med barn i åldern 0-6 år som besöker barnhälsovården eller bara känner för att titta in en stund för en liten lek eller pratstund. Hos oss har ni möjlighet att träffa andra föräldrar och barn för erfarenhetsutbyte, social gemenskap genom trevlig samvaro tillsammans med andra.

Vi välkomnar alla barnfamiljer till en öppen verksamhet där vi tar barn och föräldrar på största allvar. Vi lyssnar på föräldrarnas idéer, förslag, frågor och önskemål, är behjälpliga med vår pedagogiska erfarenhet i allt som rör barns utveckling. Tveka inte att som förälder vända er till oss i öppna förskolan. Vi ger gärna tips, råd och stöd i föräldrarollen.