Skip to content
Sök

Elevresor på gymnasiet

Länstrafiken Norrbotten har bytt biljett- och betalsystem som bland annat kommer att innebära att eleverna kan ha sitt resekort i en resenärsapp istället för ett fysiskt busskort. Resenärsappen har försenats och för närvarande är det oklart när den kan tas i bruk.

I och med bytet förändrar Länstrafiken villkoren för korten som nu gäller 2 resor/dag, måndag-fredag och inte under jul- och sommarlov.  Respektive hemkommun ansvarar för ’sina’ elever oavsett skolort. Det innebär att elever folkbokförda i Kalix kommun som studerar på annan ort t ex Luleå och dagligen busspendlar ansöker hos hemkommunen.

Gymnasiestudier på annan skolort 
Vårdnadshavare/myndig elev ansöker via e-tjänsten "Elevresor annan skolort"

Gymnasiestudier på Furuhedsskolan 
För gymnasieelever som uppfyller villkoren, börjar åk 2 eller 3 och har ett resekort sen tidigare då uppdateras kortet under sommaren. Nya gymnasieelever (åk 1) får ett kort hemskickat under sommaren.

Ett resekort är en personlig värdehandling, borttappat kort löses mot en avgift. Färdvägen mellan hemmet och skolan måste vara 6 kilometer eller mer enkel resa.  Enligt uppmätningar av färdsträckor uppfyller inte områden som exempelvis Innanbäcken, Kalix-Bredviken och Rolfs-Grytnäs sex kilometersgränsen. 

Elev i gymnasieskolan kan åka mellan folkbokföringsadressen och skolan och får ej uppbära inackorderingstillägg. 

Regler skolskjuts Kalix kommun.Resevillkoren för gymnasieelever gäller till och med vårterminen det år som de fyller 20 år. 

Observera att speciella skolskjutsar inte anordnas för gymnasieskolans elever, utan de åker med valfri ordinarie buss eller tåg enligt tidtabell.  Busstidtabeller finns att hämta på www.ltnbd.se eller bussen alternativt busstationen.
Norrtågs hemsida kan du ser hur tåget går till och från Kalix resecentrum.

Kontantersättning för gymnasieelever folkbokförda i Kalix kommun

Kontantersättning per månad tillämpas som ersättningsform för gymnasieelevernas dagliga resor där kollektivtrafik saknas. Kontantersättningen gäller för elever med besvärlig resväg från folkbokföringsadressen där skolkort/resekort inte går att tillämpa och kan användas för anslutningsresa till närmaste busshållplats om avståndet är minst 4 kilometer tur och retur. Ersättning utgår enligt Utbildningsnämndens beslut 2020-09-25 § 108. I övrigt gäller kommunens skolskjutsregler för gymnasieskola. 

Ifyllningsbar ansökningsblankett finns på lärplattformen Schoolsoft. Ansökan görs varje termin.  

Det är elevens hemkommun som ansvarar för eventuella kontantersättningar. Reglerna kan variera mellan kommunerna.

Bild av Ulla Sandlund

Ulla Sandlund

Administratör vid Furuhedsskolan

Ulla har bland annat hand om frågor som rör elevresor för gymnasieelever.  

Telefon: 0923-652 22