Skip to content
Sök

Planeringsstrategi

Kommunens översiktsplanering ska bedrivas kontinuerligt och översiktsplanen ska hållas aktuell och en planeringsstrategi är ett verktyg för detta.

Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan. Den 1 april 2020 infördes i plan- och bygglagen ett krav på att kommunerna senast 24 månader efter ordinarie riksdagsval ska anta en planeringsstrategi, eller en ny kommunövergripande översiktsplan. Det innebär att kommunerna senast 11 september 2024, behöver anta en planeringsstrategi för första gången. Om kommunen inte gör detta förklaras gällande översiktsplan inaktuell i sin helhet vilket får konsekvenser för kommunens fortsatta arbete med samhällsplanering.

Syftet med planeringsstrategin är att den ska främja en ökad kontinuerlig översiktsplanering för att hålla översiktsplanen aktuell. Om översiktsplanen regelbundet blir föremål för politisk helhetsbedömning blir det också klarlagt om planen fortfarande ger uttryck för de övergripande politiska målen i kommunen.

I planeringsstrategin ska kommunen redogöra för om det har skett förändringar när det gäller planeringsförutsättningar av betydelse för översiktsplanens aktualitet. I planeringsstrategin ska kommunfullmäktige bedöma om översiktsplanen är aktuell, ta ställning till det fortsatta översiktsplanearbetet och till förändrade planeringsförutsättningar som kan ha betydelse för planens aktualitet. Planeringsstrategin kan ändras under mandatperioden. Det är översiktsplanen i sin helhet som ska bedömas, dvs både den kommunövergripande översiktsplanen och de fördjupningar och tematiska tillägg som gäller tillsammans med denna.

Kommunfullmäktige i Kalix kommun beslutade att anta kommunens första planeringsstrategi den 20 juni 2024 och planeringsstrategin vann laga kraft den 12 juli 2024.

För att ta del av planeringsstrategin se nedan under rubrik "Planeringsstrategi".

Planeringsstrategi