Sök

Gör egna anpassningar

Genom att använda dig av inställningarna i din webbläsare kan du spara de anpassningar som du behöver och använda dem på alla webbplatser som stödjer tekniken. Till exempel om du behöver ändra textstorlek, radavstånd eller teckensnitt.

Utskrift

Kalix kommuns webbplats använder stilmallar (CSS) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. På så sätt behövs ingen särskild utskriftsversion, utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift.
På utskrifterna är menyer och annan navigering borttagen, typsnittet och textstorleken anpassad för utskrift.
Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Nya fönster

Externa länkar och dokument av olika slag öppnas alltid i ett nytt fönster. Om du vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik, kan du göra det genom att:

 1. klicka med mushjulet
 2. högerklicka på länken och välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik".
 3. hålla nere en tangent samtidigt som du klickar på en länk. Vilken tangent det är varierar mellan webbläsare och operativsystem, men det vanligaste är Ctrl i Windows och Cmd (Äpplet) i Mac OS X. 

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att:

 • använda tabbtangenten för att hoppa från en länk till nästa
 • använda enter - också kallad returtangenten - för att aktivera en länk.

Uppläsning

Som stöd för personer som har till exempel läs- och skrivsvårigheter – eller helt enkelt hellre lyssnar än läser – finns en funktion för att få webbplatsens innehåll uppläst. Funktionen aktiverar du med hjälp av länken ”Lyssna” som finns på den svarta listen högst upp på sidan. Därefter kan du välja att antingen lyssna på hela sidans innehåll eller bara på den text du har markerat.

Anpassa visningsstorleken i webbläsaren

Du kan anpassa utseendet på webbplatsen direkt i webbläsaren. I de flesta moderna webbläsare kan du  ändra teckenstorlek genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet alternativt trycka på Ctrl-tangenten och samtidigt trycka på plus eller minus.

Du kan också ändra textstorleken i webbläsarens menyer.

Internet Explorer version 8

Det finns fyra sätt att ändra textstorleken i Internet Explorer 8:

 • Välj "Sida > Textstorlek" i verktygsraden och välj en storlek:
 • Välj "Sida > Zooma" i verktygsraden och välj en storlek eller välj att zooma in eller ut:

Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder

 • Håll nere Ctrl-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska hela sidan.
 • Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller zooma ut i hela sidan.
 • Det går också att ställa in webbläsaren så att den inte använder de textstorlekar som webbplatsen definierar. 

Det kan vara nödvändigt på många webbplatser som anger textstorlek på ett sätt som gör att textstorleksvalet inte fungerar i Internet Explorer. Så här gör du:

 1. Välj "Verktyg > Internetalternativ" i verktygsraden.
 2. Välj "Hjälpmedel" i dialogrutan "Internetalternativ".
 3. Kryssa i rutan "Ignorera teckenstorlekar som anges på webbsidor".

Firefox

I Firefox 3 och senare kan du ändra textstorleken på tre olika sätt:

 • Öppna menyn "Visa > Zoom" och välj "Zooma in" eller "Zooma ut":

Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder.

Om du vill att bara texten ska förstoras eller förminskas, öppna menyn "Visa > Zoom" och välj "Zooma endast texten":

 • Håll nere Ctrl-tangenten (Cmd på Mac) och tryck på + eller – för att zooma in eller ut (eller förstora eller förminska endast texten om du har gjort den inställningen).
 • Om du har en mus med scrollhjul kan du hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på scrollhjulet för att zooma in eller ut (eller förstora eller förminska endast texten).

Opera

Välj Zoomfaktor under menyn Visa. Sedan väljer du hur många procent du vill förstora eller förminska.

  • Snabbkommando för att förstora text i Opera är:
  • Windows: + eller 0. 
   Mac: Command och +.

Safari

I Safari kan du ändra textstorleken på två sätt:

 • Öppna menyn "Innehåll" och välj "Zooma in" eller "Zooma ut":

Detta förstorar eller förminskar hela sidan, inklusive bilder. 

Om du vill att bara texten ska förstoras eller förminskas, öppna menyn "Innehåll" och välj "Zooma bara text":

 • Håll nere Cmd (Äpple)-tangenten och tryck på + eller – för att förstora eller förminska texten. 

Övriga webbläsare

I de flesta andra webbläsare går det att förändra textstorleken eller förstora hela sidan på liknande sätt. Om du är osäker på hur man gör bör information om det finnas i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Tillgänglighetsmål

All information och varje tjänst som publiceras på Kalix kommuns webbplats ska vara tillgänglig och användbar för dig som besökare. Detta oavsett eventuella funktionshinder och teknisk plattform.

Kontinuerligt arbete

Att göra Kalix kommuns webbplats fullt tillgänglig är ett kontinuerligt arbete, så det finns delar som ännu inte lever upp till denna målsättning. Om du har problem med att använda någon del av webbplatsen vill vi gärna att du kontaktar oss och berättar vad som inte fungerar. På så sätt hjälper du oss att förbättra webbplatsen. Självklart gäller detta också om du har frågor kring informationen på den här sidan eller förslag på förbättringar. Skicka in dina frågor eller synpunkter till webmaster@kalix.se.

Kända tillgänglighetsproblem

Trots att vi strävar efter att vår webbplats ska vara fullt tillgänglig och följa alla relevanta riktlinjer finns det en del kända problem. Vi arbetar för att åtgärda dem så snart det är praktiskt genomförbart. Tills dess ber vi dig som inte kan komma åt information eller har problem med att använda en viss tjänst att kontakta oss för att få hjälp.

 • Vissa formulär är inte korrekt uppbyggda.

Om du upptäcker problem är vi tacksamma om du meddelar oss, så vi kan planera för att rätta till dem. 

Krav på webbläsare

Vår målsättning är att webbplatsen ska fungera oavsett vilken webbläsare du använder, under förutsättning att den stödjer W3C:s aktuella HTML-rekommendation.
Om din webbläsare saknar - eller har otillräckligt stöd för - CSS och JavaScript kommer du att få ett avskalat utseende och i vissa fall begränsad funktionalitet. Du kan dock fortfarande navigera på webbplatsen och ta del av innehållet. Ingen webbläsare utestängs medvetet. 

Riktlinjer

Webbplatsen är formgiven och utvecklad med målsättningen att följa de riktlinjer som finns i World Wide Web Consortiums (W3C) Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0.

Kontakta mig vid frågor

Bild av Johnny Strömbäck

Johnny Strömbäck

Kommunikatör och Webbutvecklare

Johnny är huvudredaktör och utvecklingsledare för Kalix kommuns hemsida samt sociala medier. Han ligger även bakom flera av Kalix kommuns externa hemsidor.  

Telefon: 0923-658 68
Mobil: 076-142 83 63