Gör egna anpassningar
Genom att använda dig av inställningarna i din webbläsare kan du spara de anpassningar som du behöver och använda dem på alla webbplatser som stödjer tekniken. Till exempel om du behöver ändra textstorlek, radavstånd eller teckensnitt.
Automatic translation/Automatisk översättning
Klicka på nedanstående knapp för att få www.kalix.se automatiskt översatt av Google Translate. Press the following button to have www.kalix.se automatically translated by Google Translate.
Storage of personal data/Lagring av personuppgifter
By using an external translation service, your visit will be tracked by the external party, for example, Google and Microsoft.
Genom att du som besökare använder en extern tjänst för översättning kommer ditt besök spåras av den externa parten, exempelvis Google och Microsoft.
Låt webbläsaren översätta/Let your browser translate
Kalix kommuns webbplats använder stilmallar (CSS) för att webbläsare automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. På så sätt behövs ingen särskild utskriftsversion, utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift.
På utskrifterna är menyer och annan navigering borttagen, typsnittet och textstorleken anpassad för utskrift.
Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.
Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att:
- använda tabbtangenten för att hoppa från en länk till nästa
- använda enter - också kallad returtangenten - för att aktivera en länk.
Som stöd för personer som har till exempel läs- och skrivsvårigheter – eller helt enkelt hellre lyssnar än läser – har hemsidan inbyggda funktioner för textjusteringar, markeringar, uppläsning med mer. Funktionen aktiverar du genom att klicka på widgeten "Utforska dina tillgänglighetsalternativ". Såvida du inte aktivt avaktiverat den, ser du den antagligen i vänstra bildkanten som en blå ikon med en person i rullstol på. I widgeten kan du göra manuella inställningar eller välja en av sju förinställda profiler. Dessa är: Blindhet, Motoriska störningar, Färgblindhet, Synskadad, Epilepsi, Inlärning och Äldre.
Moderna webbläsare har inbyggda hjälpmedelsalternativ så att du kan surfa på webben på ett sätt som passar dig. Du kan bland annat:
- Göra text större
- Få webbsidan uppläst åt dig
- Läsa smidigare
- Hämta bildbeskrivningar för skärmläsare
- Få en disposition med hög synlighet
- Surfa på webben med hjälp av tangentbordet
- Bläddra med textmarkör
- Bläddra med flikar
- Använda högkontrast för bättre läsbarhet
- Fråga innan du stänger fönster med flikar
- Anpassa stil för undertexter
Du kan alltså anpassa utseendet på webbplatsen direkt i webbläsaren. I de flesta moderna webbläsare kan du ändra teckenstorlek genom att hålla nere Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet alternativt trycka på Ctrl-tangenten och samtidigt trycka på plus eller minus. Läs mer om webbläsarnas olika tillgänglighetsfunktioner på deras officiella webbsidor:
All information och varje tjänst som publiceras på Kalix kommuns webbplats ska vara tillgänglig och användbar för dig som besökare. Detta oavsett eventuella funktionshinder och teknisk plattform.
Kontinuerligt arbete
Att göra Kalix kommuns webbplats fullt tillgänglig är ett kontinuerligt arbete, så det finns delar som ännu inte lever upp till denna målsättning. Om du har problem med att använda någon del av webbplatsen vill vi gärna att du kontaktar oss och berättar vad som inte fungerar. På så sätt hjälper du oss att förbättra webbplatsen. Självklart gäller detta också om du har frågor kring informationen på den här sidan eller förslag på förbättringar. Skicka in dina frågor eller synpunkter till webmaster@kalix.se.
Kända tillgänglighetsproblem
Trots att vi strävar efter att vår webbplats ska vara fullt tillgänglig och följa alla relevanta riktlinjer finns det en del kända problem. Vi arbetar för att åtgärda dem så snart det är praktiskt genomförbart. Tills dess ber vi dig som inte kan komma åt information eller har problem med att använda en viss tjänst att kontakta oss för att få hjälp.
- Vissa formulär är inte korrekt uppbyggda.
Om du upptäcker problem är vi tacksamma om du meddelar oss, så vi kan planera för att rätta till dem.
Krav på webbläsare
Vår målsättning är att webbplatsen ska fungera oavsett vilken webbläsare du använder, under förutsättning att den stödjer W3C:s aktuella HTML-rekommendation.
Om din webbläsare saknar - eller har otillräckligt stöd för - CSS och JavaScript kommer du att få ett avskalat utseende och i vissa fall begränsad funktionalitet. Du kan dock fortfarande navigera på webbplatsen och ta del av innehållet. Ingen webbläsare utestängs medvetet.
Riktlinjer
Webbplatsen är formgiven och utvecklad med målsättningen att följa de riktlinjer som finns i World Wide Web Consortiums (W3C) Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0.
Kontakta mig vid frågor
Johnny Strömbäck
Kommunikatör och Webbutvecklare
Johnny är huvudredaktör och utvecklingsledare för Kalix kommuns hemsida samt sociala medier. Han ligger även bakom flera av Kalix kommuns externa hemsidor.
Telefon: 0923-658 68
Mobil: 076-142 83 63
E-post: Webmaster kontaktas via formulär.