Sök

Kommunfakta

Kalix är en naturskön kommun där man lätt hittar många vackra vyer att njuta av. Centralorten ligger just där Kalixälvens vatten möter havet i Bottenviken.

Så tidigt som för 600 år sedan insåg folket det vackra läget och började bygga en kyrka på en kulle vid vattnet. År 1472 invigdes kyrkan i Kalix.

Rik kultur

Kalix har alltid funnits i skärningspunkten mellan olika kulturer och med inflyttning från alla fyra väderstrecken. Det har vidgat vårt sätt att se på omvärlden. Ett resultat av det är att näringslivet idag är varierat med allt från storindustri till ett rikt småföretagande. Kalix är förvaltningsområde för de nationella minoritetsspråken finska och meänkieli.

Betydande pappersindustri

Den största industrin i Kalix, men också i hela östra Norrbotten, är massa- och pappersbruket BillerudKorsnäs i Karlsborg med cirka 400 anställda och en omsättning på 1,8 miljarder kronor per år.

Världsledande företag

Några av Sveriges främsta elektronikindustrier är baserade i Kalix. Doro Care (före detta Caretech) är ett världsledande företag inom området trygghetslarm. De samarbetar om utbildning och forskning med vårt utbildnings-centra, Kalix UniverCity.

Service och träprodukter

Kalix är ett IT-centrum med flera hundra anställda i Callcenterbranschen som ger service till hela Norden.
Samverkande träförädlingsföretag utvecklar snickeri och byggprodukter. Setra Rolfs Såg är ett sågverk - med ett 80-tal anställda - som förädlar den senvuxna Norrbottens-tallen. Huvudkontoret för Sveaskog AB ligger i Kalix.

Nytänkande entreprenörer

Partbyggen är ett familjeföretag som producerar färdiga badrum till hotell och passagerarbåtar. Våra verkstadsföretag tillverkar lösningar för solvärme eller komponenter till Europas bilindustri.