Skip to content
Sök

Att välja yrke eller utbildning

En mängd olika faktorer styr oss när vi göra våra val. För en del är det viktigt att kunna få arbete på hemorten medan andra gärna kan tänka sig att flytta. En del av oss föredrar att arbeta skift med en ledig dag mitt i veckan ledig förmiddagar medan andra helst arbetar dagtid.

På Arbetsförmedlingens sida kan du läsa om olika yrken och dess villkor. Om flera yrken finns även en liten filmsnutt där någon berättar om yrket.

Nya yrken

Det är svårt att hitta nya yrken eftersom man inte vet vad de heter. Arbetsförmedlingens har på sin hemsida tjänsten "Hitta yrken", när du söker på ett yrke som intresserar dig och läst om det kan du skrolla längst ned så finns en lista under rubriken ”Andra yrken som kan passa”, kanske hittar du något som är ännu bättre än det du först sökte på?

Kan jag få jobb?

Möjligheterna till anställning efter avslutad utbildning är självklart kanske den allra viktigaste faktorn när vi gör vårt val. På Yrkeskompassen kan du söka en prognos för hur lätt/svårt det är att få arbete inom en mängd olika yrken. Obs skriv yrket i plural - exempelvis ”sjuksköterskor” ”lastbilschaufförer”.

Vem är jag, vad vill jag?

Våra intressen, egenskaper och tidigare erfarenheter är också viktiga för oss. Det finns olika intressetest man kan göra för att ”känna in” vem man är och vad som intresserar en.
Inget test kan leverera en direkt sanning, men de kan fungera som en start för att ställa de rätta frågorna till sig själv.

Hur hittar jag rätt utbildning?

Det finns en mängd olika utbildningar inom olika utbildningsformer. Universitet/högskola, Yrkeshögskola,, Folkhögskola, gymnasiala yrkesutbildningar, arbetsmarknadsutbildningar och olika privata utbildningsanordnare.
Sök efter din utbildning med hjälp av följande sidor:

Är jag behörig att gå den utbildning jag vill?

Olika utbildningar har olika behörighetskrav vilka det oftast finns att läsa om på utbildningens sida. Känner du dig osäker på om du har vad som krävs – boka en tid med någon av Vuxenutbildningens vägledare, Glöm inte att ta med dina betyg!
Kom ihåg… är du inte behörig nu så kan du säkert komplettera med kurser på Vuxenutbildningen för att bli behörig!

Skolverkets utbildningsguide

Utbildningsguiden är ett stöd för alla som står inför ett val av förskola, skola, utbildning eller yrke. Webbplatsen. Information om skolformerna och skolsystemet finns även på de språk som är vanligast bland nyanlända i Sverige.