Skip to content
Sök

Nakenbilder – Ta, ha och dela

Foto: Mostphotos.
Foto: Mostphotos.

Är det delbart? Att ta, ha och dela nakenbilder kan vara brottsligt. Polisen ser många fall där unga människor skickar nakenbilder till någon som de litar på, men i nästa steg sprids de vidare.

Att dela nakenbilder och andra kränkande bilder är olagligt och spridningen av bilderna kan få utsatta att må väldigt dåligt.

Med nakenbilder menar vi sexualiserade bilder eller filmer på barn. Det behöver inte betyda att man är helt naken utan det kan räcka med att man är lättklädd eller att bilden är av sexuell karaktär på annat sätt.

Polisanmäl så fort som möjligt

Polisen vill att alla sexualbrott på nätet ska anmälas. Du behöver inte själv veta om det du har varit med om är ett brott, det vet vi och hjälper dig med. Kontakta oss och låt polisen bedöma om det ska utredas eller inte.

Det är viktigt att du sparar så mycket som möjligt som har koppling till händelsen. Polisanmäl så snabbt som möjligt eftersom digitala spår kan försvinna annars. Din anmälan kan också hindra att fler blir utsatta.

Vad ska jag göra?

Om någon skickar oönskade nakenbilder till dig, eller vill att du ska skicka nakenbilder på dig själv, är polisens tips att:

  • Stoppa kontakten.
  • Skärmdumpa, radera inget.
  • Berätta för en vuxen du litar på och polisanmäl så fort som möjligt.

Om du känner att du vill svara kan du använda någon av de här bilderna. Du kan ladda ner dem i olika format under exemplen.

Så anmäler du

Anmäl så fort som möjligt genom att ringa 114 14 eller gå till närmaste polisstation.
Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person.
Spara alla detaljer som du har om personen och händelsen. Spara användarnamn, konto och meddelanden med personen och ta även skärmdumpar på chatten.

Är det delbart?

"Är det delbart?" är en film i fyra avsnitt om Vanessa och hennes kompisar och om vad som kan hända när det gäller att ta, ha och dela nakenbilder på nätet. Filmerna är en del av polisens brottsförebyggande arbete för att öka kunskapen om och förebygga sexualbrott mot barn på nätet. På www.polisen.se/delbart finns mer material och information hur om hur att ta, ha och dela nakenbilder kan vara brottsligt! 

Är det delbart? – del 1

Är det delbart? – del 2

Är det delbart? – del 3

Är det delbart? – del 4