Sök

Dans

Grupperna är indelade efter ålder, lärare och Plats. Vi har undervisning på Kulturcentrum, Töreskola, Innanbäckens skola och Ytterbyns skola.

Kulturcentrum (Jenny Selander Jönsson)

Barndans 5-6 år

Tid: Måndagar, 17.15–18.00

Med barndans läggs grunden för all fortsatt dans. Här får barnen möjlighet att utveckla sin musikalitet, rytmkänsla, koordination och kroppsuppfattning. De får även öva sig på att samarbeta i grupp och två och två. Man arbetar mycket med att utveckla barnens rörelsefantasi och uttrycksförmåga. Stor vikt läggs vid lekfullhet, glädje och improvisation. Grundläggande steg och rörelser övas på en enkel nivå.

Dansmix Årskurs 1-2

Tid: Måndagar, 18.00–18.45

Dansmix är en fortsättning på barndansen där vi fortfarande fokuserar mycket på improvisation och lekfullhet. Skillnaden är att barnen får prova lite mer steg och vi jobbar mer med danskombinationer.

Fortsättningsgrupp Modern/Jazz/Scenisk dans 12+

Tid: Onsdagar, 15.30–16.40

Fortsättningsgrupp - show/jazz/modern dans årskurs 4-6

Tid: Onsdagar, 17.15–18.15

Förkunskaper i dans är en fördel. Lektionerna innehåller dansteknik, diagonalövningar och koreografi i de olika dansstilarna. Komposition, improvisation, styrka och smidighet förekommer kontinuerligt. Stor vikt läggs på att avancera och lära sig mer koreografi och svårare steg.

Modern/Jazz dans 15+

Tid: Onsdagar, 18.15–19.30
 
Förkunskaper i dans är en fördel. Lektionerna innehåller dansteknik, diagonalövningar och koreografi i de olika dansstilarna.  Styrka och smidighet förekommer kontinuerligt. Nivån läggs efter deltagarna.

Dansfördjupning/teknikträning från årskurs 6

Tid: Torsdagar, 15.40–16.40

Minst ett års dansvana krävs då vi tränar mer teknik och steg än i de övriga dansgrupperna. Denna grupp är till för dem som vill satsa lite extra på sin dans och nivån på undervisningen kommer att vara hög. Ett krav är också att man dansar i den vanliga dansgruppen.


Töre, Ytterbyn, Innanbäcken och Näsbyn (Svetlana Knysh)

Just dance

Tid:
Dans Ytterbyn, måndagar 13.50–14.40
Dans Töre, måndagar 17.20–18.00
Dans Näsbyn, tisdagar 09.20–09.40 och 11.10–11.30
Dans Innanbäcken, torsdagar 13.40–14.30

Just dance får alla att dansa loss! Det är i särklass det populäraste dansspelet genom tiderna! Passar utmärkt för elever som vill röra på sig, skratta och ha kul på sin träning. Det är så roligt att man inte ens tänker på att man tränar! För både låg- och mellanstadiet.

Just Dance fördjupning

Just Dance fördjupning är speciella dansgrupper för elever från årskurs 3 som har tidigare danskunskaper. Ett krav är också att man dansar i den vanliga dansgruppen. Här lär vi ut några koreografier från detta spel, arbetar med olika uppgifter och skapar nya danser som kommer att ingå i kulturskolans föreställningar.
Observera! Ta reda på vilket tidsschema fördjupningsgrupp på din skola har.

Barndans Töre (4-6 år)

Tid: Måndagar, 18.00–18.40

Vi dansar, sjunger och leker fram rörelser till barnvänlig musik! Här får barnen möjlighet att utveckla sin musikalitet, rytmkänsla, koordination och kroppsuppfattning. På ett glatt och lekfullt sätt tränar vi bland annat på att snurra, hoppa och förflytta oss. Vi jobbar med en mix av sång- rytm- och danslekar. Vi lägger stor betoning på dansglädje och vi låter alltid leken få stort utrymme i gruppen. Naturligtvis är det alltid så att vi i lekarna smyger in små moment som är viktiga i barnens dans- och rörelseutveckling.

ZUMBA® KIDS Töre (6-8 år)

Tid: Måndagar 16.40–17.20

Zumba® Kids är Zumba för barn! Här får barnen lära sig enkla koreografier i olika stilar. Barnen leker och har roligt samtidigt som de lär sig rytmik och dans! Vi jobbar mycket med att stärka barnens självkänsla, vilket är viktigt för att dom ska känna sig trygga i dansen. Musiken är varierad med bland annat pop, hip-hop, reggaeton och merengue.


Olika dansformer

Fridans/modern nutida dans

Dansen uppstod i början av 1900-talet som en protest mot balettens striktare form. Man dansar barfota, använder sig av hela golvet och utnyttjar kroppens totala rörelseförmåga. Improvisation är ett viktigt moment och man arbetar mycket med att locka fram dansarnas fantasi, smidighet och rörlighet.
Fridansen är inte bunden till någon viss musikstil.
Under lektionerna arbetar vi med uppvärmning, teknik, styrka, kroppsmedvetenhet och smidighetsövningar samt diagonalövningar och dans- kombinationer med olika karaktär. Det kan exempelvis vara till olika slags musik, med improvisations inslag eller soloinslag.
Improvisation och komposition är två viktiga inslag i undervisningen.

Jazzdans

Jazzdansen som utvecklats i USA är en sammansmältning av idéer och impulser från hela världen med ursprung i den afrikanska dansen.
Musik som används kan vara blues, jazz, R&B, soul eller annan populär musik.
Under lektionerna arbetar vi med uppvärmning, teknik, styrka, kroppsmedvetenhet, koordinations - och smidighetsövningar samt diagonalövningar och dans- kombinationer med olika karaktär. Det kan exempelvis vara showinriktat eller modern jazz.

Barndans/fridans för barn

Med barndans läggs grunden för all fortsatt dans. Här får barnen möjlighet att utveckla sin musikalitet, rytmkänsla, koordination och kroppsuppfattning. De får även öva sig på att samarbeta i grupp och två och två. Jag arbetar mycket med att utveckla barnens rörelsefantasi och uttrycksförmåga.
Övningarna anpassas efter barnets ålder och nivån på gruppen.
För de allra yngsta lägger jag stor vikt vid lekfullhet och glädje.
I den äldre barngruppen, 8-10 år börjar vi öva enkla steg och danser. Här läggs också vikt på förberedande teknikövningar.

Tribaldans

American tribal style är en modern och spännande form av magdans med influenser från orientalisk, indisk och spansk dans. Det är en grupp improvisationsdans, där dansarna använder sig av olika rörelsekoder för att kommunicera med varandra. På detta sätt får man den improviserade dansen att se enhetlig och koreograferad ut och tribaldansare över hela världen kan dansa tillsammans som om de aldrig gjort något annat.
Kursen ingår i dansfördjupningsprogram.