Här har vi samlat tips på aktiviteter i Kalix.

Framsida till broschyren Kalix - Din guide till sommaren 202

I broschyren Din Guide till Sommaren i Kalix 2021 har vi samlat tips på aktiviteter och sevärdheter som garanterat kommer att göra ditt besök i Kalix till en rolig och minnesvärd upplevelse.

Badplatser i Kalix
När sommaren är riktigt varm kanske du vill ta dig ett svalkande dopp. I Kalix finns flera friluftsbad och du kan välja havets uppfriskande vågor, insjöns stilla svalka eller älvens strömmande vatten! Vid Kalixälvens strand i centrala Kalix finns också Strandängsbadet med tempererade utomhuspooler.

Biograf Röda kvarn (extern länk öppnas i nytt fönster) Med modern salong och de senaste filmerna.

Boule- och volleybollplaner, lekpark samt ett utegym finns i anslutning till Strandängsbadet.

Bowling
Kalix Bowlingcenter erbjuder bowling mat och dryck i fräscha lokaler i Galleria Kalix.

Cykling löpning och vandring (länk till friluftskartor)

Discgolf

Fiske
Vi har stor variation på fiskarter och miljöer. Allt från vild lax i otämjda forsar till abborre från sjöstranden - eller varför inte en storgädda i världens nordligaste skärgård? 

Golf
Du kan spela på vackra Linnébanan som är en fin blandning av park-, skogs- och seasidebana, eller egentligen "riverside" bana med 18 hål. Det finns även ett antal minigolfbanor i kommunen.

Granåbergets toppstuga
Vandra upp på berget från Granåns Fornminnesplats. Även om delar av vägen är spångad, måste du här vandra på klipphällar. Fin utsikt utlovas!

Hällbergets äventyr (extern länk öppnas i nytt fönster)
På Hällbergets äventyr kan du utmana dig själv i olika höghöjdsbanor där du tar dig igenom olika hinder och balansövningar, hela tiden säkert fastspänd i din sele. Du hittar oss i Bondersbyn cirka 10 km från centrala Kalix.

Kalix Adventure (extern länk öppnas i nytt fönster)
Ett samarbete med flera lokala entreprenörer som kan erbjuda aktiviteter både sommar som vinter. Du kan boka allt från vinterns snösko- till sommarens sälsafari, hyra kanoter, fatbikes eller boka en hikingtur, till exempel upp på någon av kommunens bergstoppar.  

Kalix bibliotek
I biblioteket i Kalix Folkets Hus finns, förutom en massa bra böcker, ett skapar- och ett lekrum för barn. Skaparrummet är fyllt av pyssel, material och inspiration med syfte att locka fram och bejaka barns kreativitet och skaparglädje. Här ordnas också särskilda aktiviteter, med teman och olika gästledare. Lekrummet är fyllt med böcker för dom mindre och en miljö som utmanar fantasin.

Kalix lilla trästad
En miniatyrstad på Strandängarna med gamla kulturhistoriska byggnader kombinerat med lek i trafikmiljö för de minsta. Mellan 24 juni och 7 augusti går det att låna trampbilar och gå in i husen och leka under dagtid då det är bemannat. Fritidsbanken har en sommarfilial i en av byggnaderna där man måndag-torsdag 8 juli-1 augusti mellan 10.00-13.00 kan låna bollar, spel, rullskridskor och andra fritidsprylar.

Kamlunge Paintball
I Kamlunge, cirka 25 km från centrala Kalix, hittar du Kamlunge paintball. Vi har inga fasta öppettider men mellan 15 maj och 30 september går det att boka tid för 8-20 spelare.

Kvarngårdens sommarcafé och lantbruksutställning
Kvarngårdens gamla byggnader med utställning om Björkforsbygden förr i tiden ligger naturskönt längs Sangisälven. Här kan du bland annat fika, vandra längs vattnet och grilla. Aktuella öppettider hittar du på Björkforsortens hemsida.

Lekplatser I Kalix finns ett flertal lekplatser för barn i alla åldrar. Du hittar dom via vår interaktiva karta. I Galleria Kalix, mitt i centrala Kalix, finns en klättervägg för barn. Gratis och tillgänglig när gallerian är öppen.

Löjromssafari (extern länk öppnas i nytt fönster) På hösten erbjuder Land och Strand löjromssafari – följ med på jakt efter det röda guldet, Kalix löjrom.

Nationalälvleden
Vandringsled som följer Kalixälvens fritt strömmande vatten i 20 kilometer. Går även att cykla. Leden går från norr vid Räktjärvändens nordligaste del längs stranden söderut förbi Övermorjärv, Kamlunge vidare mot Bondersbyn.

Skridfinnarleden
Skridfinnarleden går från havet i Bredviken, Säivisnäs, längs hedarna upp till Räktjärvträsket i Kalixälven, en sträcka på 82 kilometer. Du som vandrar förbi Björkfors, Hällfors och Myrdalen kan passa på att basta vid Hällforsen med ett uppfriskande bad i Sangis älv efteråt. Information och bokning av bastun gör du via Bo Larsson på 070–576 08 80.

Trampa dressin (extern länk öppnas i nytt fönster) Att trampa dressin på en nedlagd järnväg är ett äventyr för alla - kom och trampa på Sveriges längsta järnväg för dressiner, 93 kilometer från Morjärv till Haparanda. Utgångspunkten är vid Vitvattnets station i Kalix kommun.