Sök

Att göra på sommaren och hösten

De varma säsongerna i Kalix handlar för många om skärgårdsliv, bad och allsköns naturupplevelser. Här har vi samlat några tips på vad som går att göra i Kalix under sommaren och hösten.

Sommar i Kalix

Omslag till broschyren "Kalix - Din guide till sommaren 2022.

I broschyren Din Guide till Sommaren i Kalix 2022 har Kalix kommun samlat tips på aktiviteter och sevärdheter som garanterat kommer att göra ditt besök i Kalix till en rolig och minnesvärd upplevelse.

Sommar i östra Norrbotten

Du som besöker och övernattar i Kalix kan med fördel även ta dagsturer ut till övriga östra Norrbotten, här finns så mycket att uppleva! Behöver du inspiration så har du tur, destinationsföretaget Heart of Lapland har nämligen samlat sina allra bästa tips i broschyrform.
Du kan läsa broschyren på svenska och engelska:

Upplev naturen på egen hand

Badplatser i Kalix
När sommaren är riktigt varm kanske du vill ta dig ett svalkande dopp. I Kalix finns flera friluftsbad och du kan välja havets uppfriskande vågor, insjöns stilla svalka eller älvens strömmande vatten! 

Cykling löpning och vandring
Länk till Kalix kommuns friluftskartor.

Granåbergets toppstuga
Vandra upp på berget från Granåns Fornminnesplats. Även om delar av vägen är spångad, måste du här vandra på klipphällar. Fin utsikt utlovas!

Fiske
Vi har stor variation på fiskarter och miljöer. Allt från vild lax i otämjda forsar till abborre från sjöstranden - eller varför inte en storgädda i världens nordligaste skärgård? 

Nationalälvleden
Vandringsled som följer Kalixälvens fritt strömmande vatten i 20 kilometer. Går även att cykla. Leden går från norr vid Räktjärvändens nordligaste del längs stranden söderut förbi Övermorjärv, Kamlunge vidare mot Bondersbyn.

Skridfinnarleden
Skridfinnarleden går från havet i Bredviken, Säivisnäs, längs hedarna upp till Räktjärvträsket i Kalixälven, en sträcka på 82 kilometer. Du som vandrar förbi Björkfors, Hällfors och Myrdalen kan passa på att basta vid Hällforsen med ett uppfriskande bad i Sangis älv efteråt. Information och bokning av bastun gör du via Bo Larsson på 070–576 08 80.

Upplevelser i Kalix kommuns regi

Strandängarna med Strandängsbadet
Vid Kalixälvens strand i centrala Kalix finns Strandängsbadet med tempererade utomhuspooler. Boule- och volleybollplaner, lekpark samt ett utegym finns också i anslutning till Strandängsbadet.

Kalix lilla trästad
En miniatyrstad på Strandängarna med gamla kulturhistoriska byggnader kombinerat med lek i trafikmiljö för de minsta. Mellan 24 juni och 7 augusti går det att låna trampbilar och gå in i husen och leka under dagtid då det är bemannat. Fritidsbanken har en sommarfilial i en av byggnaderna där man måndag-torsdag 8 juli-1 augusti mellan 10.00-13.00 kan låna bollar, spel, rullskridskor och andra fritidsprylar.

Lekplatser
I Kalix finns ett flertal lekplatser för barn i alla åldrar. Du hittar dom via vår interaktiva karta. I Galleria Kalix, mitt i centrala Kalix, finns en klättervägg för barn. Gratis och tillgänglig när gallerian är öppen.

Kalix bibliotek
I biblioteket i Kalix Folkets Hus finns, förutom en massa bra böcker, ett skapar- och ett lekrum för barn. Skaparrummet är fyllt av pyssel, material och inspiration med syfte att locka fram och bejaka barns kreativitet och skaparglädje. Här ordnas också särskilda aktiviteter, med teman och olika gästledare. Lekrummet är fyllt med böcker för dom mindre och en miljö som utmanar fantasin.

Upplevelser som erbjuds av externa aktörer

Biograf Röda kvarn
Med modern salong och de senaste filmerna.

Bowling
Kalix Bowlingcenter erbjuder bowling mat och dryck i fräscha lokaler i Galleria Kalix.

Cold Adventures
Erbjuder utbildning och övernattning i Kalix skärgård, löjromssafari plus många andra minnesvärda upplevelser i den norrländska naturen.

Discgolf

Golf
Du kan spela på vackra Linnébanan som är en fin blandning av park-, skogs- och seasidebana, eller egentligen "riverside" bana med 18 hål. Det finns även ett antal minigolfbanor i kommunen.

Hällbergets äventyr
På Hällbergets äventyr kan du utmana dig själv i olika höghöjdsbanor där du tar dig igenom olika hinder och balansövningar, hela tiden säkert fastspänd i din sele. Du hittar oss i Bondersbyn cirka 10 km från centrala Kalix.

Kalix Adventure Group
Ett samarbete med flera lokala entreprenörer som kan erbjuda aktiviteter både sommar som vinter. Du kan boka allt från vinterns snösko- till sommarens sälsafari, hyra kanoter, fatbikes eller boka en hikingtur, till exempel upp på någon av kommunens bergstoppar. 

Kamlunge Paintball
I Kamlunge, cirka 25 km från centrala Kalix, hittar du Kamlunge paintball. Vi har inga fasta öppettider men mellan 15 maj och 30 september går det att boka tid för 8-20 spelare.

Kvarngårdens sommarcafé och lantbruksutställning
Kvarngårdens gamla byggnader med utställning om Björkforsbygden förr i tiden ligger naturskönt längs Sangisälven. Här kan du bland annat fika, vandra längs vattnet och grilla. Aktuella öppettider hittar du på Björkforsortens hemsida.

Land och strand
På hösten erbjuder Land och Strand löjromssafari – följ med på jakt efter det röda guldet, Kalix löjrom.

Put and take fiske
I vackra Rågravträsket, en fin liten sjö på ca 10,6 ha. Sjön har ett bra djup och en bra vattenkvalité. I sjön finns inplanterad öring, röding, harr och naturligt bestånd av abborre. Sjön är lämplig för flugfiske, spinn, pimpla, ismete och mete.