Skip to content
Sök

Skärgårdstrafik

Malören.
Malören.

Sommaren 2022 kan du boka båtturer till öarna Nordanskär, Malören och Kallskär/Halsön (känd från årets upplaga av tv-programmet Robinson) i Kalix skärgård. Fler aktörer och rutter kan tillkomma.

Kalix kommun har upphandlat båttrafik med entreprenörerna Upplev Baskeri Skärgård och Malören Lodge, till följande öar:

Nordanskär

Nordanskär ligger i utloppet av Kalixälven. 1886 grundade J. August Bergman den nordligaste bad och kurorten på Nordanskär. På ön fanns en kyrka, 12 villor för besökare, drängstuga, badhus med varmt och kallt vatten, telefon, hotell, festvåning, gillestuga, tennisplan, rodd- och segelbåtar. Förutom det erbjöds gästerna gyttjebad, karbad, massage och elektricitet. Badgästerna, som kunde komma ända från Stockholm, anlände med någon av de ångbåtar som dagligen gick från Haparanda eller Luleå. Till Nordanskär kom folk för att koppla av eller kurera sig från olika sjukdomar, bland annat besöktes ön av Selma Lagerlöf. Idag finns bara grunder kvar efter anläggningen. På Nordanskär finns badplats, grillplatser, bänkar, torrtoalett och informationsskyltar om den forna anläggningen.

Badstrand

Malören

I Kalix yttersta skärgård, cirka 30 kilometer rakt ut i havet från Kalix centrum liggen den vackra Malören. Namnet betyder rund sten och antas syfta till den runda sten som Malören består av. Den hästskoformade ön är ungefär tre kilometer lång. Öns storhetstid var under 1700-talets andra hälft, då strömmingsfisket var extra gott. Fiskarna kom från Torneå och Karlö i Österbotten och sommartid kunde det bo upp till 200 personer på ön. Den gamla Lotsstugan erbjuder idag boende och möjlighet till övernattning på ön under sommarmånaderna. Eftersom Malören är den yttersta utposten i Norrbottens skärgård är den också en viktig rastplats för främst sjöfåglar av olika slag.

För båtturer till Nordanskär och Malören, besök Malören Lodge

Malörens byggnader

Halsön/Kallskär - känd från tv-programmet Robinson

Robinsonön Halsön/Kallskär en av norra Bottenvikens absolut bästa sandstränder med en ljus, finkornig och sammetslen sand. Det är också på denna ö som det ena laget i årets upplaga av tv-programmet Robinson bor. Läget långt ute i Bottenviken gör att vågor och vind skapar de mäktiga sanddynerna på Kallskärs badplats. Sandstranden är en av Kalix skärgårds riktiga pärlor och ett måste att besöka för badentusiasten. I anslutning till Kallskärs badplats finns grillplatser och vedförråd, samt sittgrupper och torrtoalett.

För mer information om båtturer till Halsön/Kallskär, besök Upplev Baskeri Skärgård

Badstrand

Bottenvikens skärgård

Bottenvikens skärgård är den nordliga delen av Bottenviken är världens nordligaste brackvattenskärgård. Bottenvikens skärgård kommunsamverkan är ett samarbete mellan kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå med fokus på en gemensam skärgårdsutveckling. Inom ramen för arbetet gör vi insatser för att göra vår unika skärgård mer tillgänglig för såväl dig som bor här och för dig som är på besök.

Om du vill utforska Bottenvikens skärgård så hittar du information och turlistor för hela skärgården från Skellefteå i söder till Haparanda i norr på Bottenviken.se