Malören
Malören

Även under sommaren 2021 kommer det att gå båtturer i Kalix skärgård till öarna Nordanskär, Malören och Kallskär/Halsön (känd från årets upplaga av tv-programmet Robinson). Tidtabeller och priser publiceras här så fort de är klara.

Nordanskär ligger i utloppet av Kalixälven. 1886 grundade J. August Bergman den nordligaste bad och kurorten på Nordanskär. På ön fanns en kyrka, 12 villor för besökare, drängstuga, badhus med varmt och kallt vatten, telefon, hotell, festvåning, gillestuga, tennisplan, rodd- och segelbåtar. Förutom det erbjöds gästerna gyttjebad, karbad, massage och elektricitet. Badgästerna, som kunde komma ända från Stockholm, anlände med någon av de ångbåtar som dagligen gick från Haparanda eller Luleå. Till Nordanskär kom folk för att koppla av eller kurera sig från olika sjukdomar, bland annat besöktes ön av Selma Lagerlöf. Idag finns bara grunder kvar efter anläggningen. På Nordanskär finns badplats, grillplatser, bänkar, torrtoalett och informationsskyltar om den forna anläggningen.

Malören I Kalix yttersta skärgård, ca 30 km rakt ut i havet från Kalix centrum liggen den vackra Malören. Namnet betyder rund sten och antas syfta till den runda sten som Malören består av. Den hästskoformade ön är ungefär tre kilometer lång. Öns storhetstid var under 1700-talets andra hälft, då strömmingsfisket var extra gott. Fiskarna kom från Torneå och Karlö i Österbotten och sommartid kunde det bo upp till 200 personer på ön. Den gamla Lotstugan erbjuder idag boende och möjlighet till övernattning på ön under sommarmånaderna. Eftersom Malören är den yttersta utposten i Norrbottens skärgård är den också en viktig rastplats för främst sjöfåglar av olika slag.

 

 Kallskär har en av skärgårdens bästa badstränder. 

Robinsonön Halsön/Kallskär en av norra Bottenvikens absolut bästa sandstränder med en ljus, finkornig och sammetslen sand. Det är också på denna ö som det ena laget i årets upplaga av tv-programmet Robinson bor. Läget långt ute i Bottenviken gör att vågor och vind skapar de mäktiga sanddynerna på Kallskärs badplats. Sandstranden är en av Kalix skärgårds riktiga pärlor och ett måste att besöka för badentusiasten. I anslutning till Kallskärs badplats finns grillplatser och vedförråd, samt sittgrupper och torrtoalett.

Bottenvikens skärgård, den nordliga delen av Bottenviken är världens nordligaste brackvattenskärgård. Bottenvikens skärgård kommunsamverkan är ett samarbete mellan kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå med fokus på en gemensam skärgårdsutveckling. Inom ramen för arbetet gör vi insatser för att göra vår unika skärgård mer tillgänglig för såväl dig som bor här och för dig som är på besök.

Om du vill utforska Bottenvikens skärgård så hittar du information och turlistor för hela skärgården från Skellefteå i söder till Haparanda i norr på Bottenviken.se