Malören
Malören

Skärgårdsturer i Kalix skärgård sommaren 2020.

Nordanskär ligger i utloppet av Kalixälven. 1886 grundade J. August Bergman den nordligaste bad och kurorten på Nordanskär. På ön fanns en kyrka, 12 villor för besökare, drängstuga, badhus med varmt och kallt vatten, telefon, hotell, festvåning, gillestuga, tennisplan, rodd- och segelbåtar. Förutom det erbjöds gästerna gyttjebad, karbad, massage och elektricitet. Badgästerna, som kunde komma ända från Stockholm, anlände med någon av de ångbåtar som dagligen gick från Haparanda eller Luleå. Till Nordanskär kom folk för att koppla av eller kurera sig från olika sjukdomar, bland annat besöktes ön av Selma Lagerlöf. Idag finns bara grunder kvar efter anläggningen. På Nordanskär finns badplats, grillplatser, bänkar, torrtoalett och informationsskyltar om den forna anläggningen.

Malören I Kalix yttersta skärgård, ca 30 km rakt ut i havet från Kalix centrum liggen den vackra Malören. Namnet betyder rund sten och antas syfta till den runda sten som Malören består av. Den hästskoformade ön är ungefär tre kilometer lång. Öns storhetstid var under 1700-talets andra hälft, då strömmingsfisket var extra gott. Fiskarna kom från Torneå och Karlö i Österbotten och sommartid kunde det bo upp till 200 personer på ön. Den gamla Lotstugan erbjuder idag boende och möjlighet till övernattning på ön under sommarmånaderna. Eftersom Malören är den yttersta utposten i Norrbottens skärgård är den också en viktig rastplats för främst sjöfåglar av olika slag.

Turlista Nordanskär
Måndag fredag lördag söndag 1 juli—10 augusti (restid 15 minuter)
Strandängarna-Nordanskär      10:00
Nordanskär-Strandängarna      16:30

Priser                 
Vuxen                95 kr
Barn                    45 kr
Familj                 200 kr
Lunch                 95 kr,  för barn 65 kr

Turlista Malören
Måndagar fredagar lördagar söndagar 1 juli—10 augusti (restid ca 1,5 timmar enkel väg)
Strandängarna-Malören         10:00
Malören-Strandängarna         15:00 

Priser                       
Vuxen                195 kr               
Barn                    75 kr                  
Familj                 400 kr               
Lunch                 145 kr, för barn 95 kr

Dagsturer med Malören Lodge till Nordanskär och Malören bokar du på  https://www.maloren.se/

 

 Kallskär har en av skärgårdens bästa badstränder. 

Kallskär en av norra Bottenvikens absolut bästa sandstränder med en ljus, finkornig och sammetslen sand. Läget långt ute i Bottenviken gör att vågor och vind skapar de mäktiga sanddynerna på Kallskärs badplats. Sandstranden är en av Kalix skärgårds riktiga pärlor och ett måste att besöka för badentusiasten. I anslutning till Kallskärs badplats finns grillplatser och vedförråd, samt sittgrupper och torrtoalett.

Turlista Kallskär 
Måndag till söndag 29 juni – 26 juli
Båtskärsnäs  -Kallskär              10:00
Kallskär-Båtskärsnäs                14:00

Priser från 200:-/person

Dagsturer med Upplev Baskeri Skärgård till Kallskär bokar du på  http://www.upplevbaskeriskargard.se/

Telefon: 072 54 45 722
E-post: olof.stalnacke@telia.com

Bottenvikens skärgård, den nordliga delen av Bottenviken är världens nordligaste brackvattenskärgård. Bottenvikens skärgård kommunsamverkan är ett samarbete mellan kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå med fokus på en gemensam skärgårdsutveckling. Inom ramen för arbetet gör vi insatser för att göra vår unika skärgård mer tillgänglig för såväl dig som bor här och för dig som är på besök.

Om du vill utforska Bottenvikens skärgård så hittar du information och turlistor för hela skärgården från Skellefteå i söder till Haparanda i norr på Bottenviken.se