Skip to content
Sök

Skärgårdstrafik

Malören.
Malören.

Sommaren 2023 kan du boka båtturer till öarna Malören och Kallskär/Halsön i Kalix skärgård. Fler aktörer och rutter kan tillkomma.

Kalix kommun har upphandlat båttrafik med entreprenörerna Upplev Baskeri Skärgård och Malören Lodge, till följande öar:

Malören

I Kalix yttersta skärgård, cirka 30 kilometer rakt ut i havet från Kalix centrum liggen den vackra Malören. Namnet betyder rund sten och antas syfta till den runda sten som Malören består av. Den hästskoformade ön är ungefär tre kilometer lång. Öns storhetstid var under 1700-talets andra hälft, då strömmingsfisket var extra gott. Fiskarna kom från Torneå och Karlö i Österbotten och sommartid kunde det bo upp till 200 personer på ön. Den gamla Lotsstugan erbjuder idag boende och möjlighet till övernattning på ön under sommarmånaderna. Eftersom Malören är den yttersta utposten i Norrbottens skärgård är den också en viktig rastplats för främst sjöfåglar av olika slag.

För båtturer till Malören, besök Malören Lodge

Malörens byggnader

Halsön/Kallskär - känd från tv-programmet Robinson

Robinsonön Halsön/Kallskär en av norra Bottenvikens absolut bästa sandstränder med en ljus, finkornig och sammetslen sand. Det är också på denna ö som det ena laget i årets upplaga av tv-programmet Robinson bor. Läget långt ute i Bottenviken gör att vågor och vind skapar de mäktiga sanddynerna på Kallskärs badplats. Sandstranden är en av Kalix skärgårds riktiga pärlor och ett måste att besöka för badentusiasten. I anslutning till Kallskärs badplats finns grillplatser och vedförråd, samt sittgrupper och torrtoalett.

För mer information om båtturer till Halsön/Kallskär, besök Upplev Baskeri Skärgård

Badstrand

Getskär

Fredagar och söndagar går turer från Storön och Binnholmsskatan till Getskär där du även kan boka övernattning i uthyrningsstuga.

För mer informaton om båtturer till Getskär samt bokning av stugan, besök Cold Adventure

 Uthyrningsstuga alldeles vid stranden på Getskär.

Bottenvikens skärgård

Bottenvikens skärgård är den nordliga delen av Bottenviken är världens nordligaste brackvattenskärgård. Bottenvikens skärgård kommunsamverkan är ett samarbete mellan kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå med fokus på en gemensam skärgårdsutveckling. Inom ramen för arbetet gör vi insatser för att göra vår unika skärgård mer tillgänglig för såväl dig som bor här och för dig som är på besök.

Våra skärgårdsturer finns samlade på den kommungemensamma sidan för utveckling av Bottenvikens skärgård.