Sök

Välkommen att uppleva Kalix Löjrom!

Välkommen till Kalix skärgård – löjrommens rike! Här kan du uppleva lugnet, det fartfyllda äventyret, det genuina och det exklusiva.

Häng med på löjromssafari i Kalix skärgård

Kalix Löjrom fiskas från söndagen kring 20 september och fisket pågår 4–5 veckor. Under den här tiden kan du komma till Kalix och följa med på den exklusiva löjromssafarin – en safari då du bland kobbar och skär möter fiskare, fiskar och det lokala hantverket.

Har du på dig raggsockarna och ditt bredaste leende? Bra, då är du redo att uppleva Kalix Löjrom när den är som bäst! I Kalix skärgård upplever du en storslagen miljö där du njuter av fisken siklöja på hembakt tunnbröd och får höra riktiga fiskarhistorier. Du kommer också att få pröva på att klämma löja och förädla det orange guldet från fiskarnas fångst, som du så klart får med dig hem som färdig Kalix Löjrom.

Läs mer och boka ditt Löjromssafari på Coldadventures.se

En vit sked full med Kalix Löjrom, mot svart bakgrund.

Butik erbjuder "självplock" av Kalix Löjrom

I kustbyn Storön finns butiken Storöns fisk som säljer delikatesser från havet. Även när butiken inte är öppen finns möjlighet att handla genom att välja produkter från frysen och betala digitalt. Kalix Löjrom ingår ofta i utbudet.
Besök butiken på Facebook.

Restauranger med Kalix Löjrom på menyn

De lokala restaurangerna har ofta Kalix Löjrom på menyn, men det beror förstås även på säsong samt kockarnas tycke och smak. Några restauranger i Kalix kommun där Kalix Löjrom ofta står på menyn är:

Recept: Lotta Öströms Löjromssemla

Receptet på den nya smakupplevelsen Löjromssemla kommer från Lotta Öström, deltagare i Sveriges Mästerkock 2018 och boende i Kalix.

Lotta Öströms Löjromssemla.

  • 4 potatisar
  • 6 msk Kalix Löjrom
  • 6 msk Cream fraiche
  • Gräslök till dekoration
  • Olja till fritering
  1. Förkoka potatisen i lätt saltat vatten.
  2. Hetta upp oljan till cirka 170 grader och fritera de förkokta kalla potatisarna tills de är gyllenbruna, cirka 5–7 minuter. Tag upp potatisen, låt rinna av och svalna på hushållspapper.
  3. Skär av toppen och gröp ur en del av fyllningen.
  4. Blanda fyllningen/potatishacket med hälften av cream fraichen och Kalix Löjrom, spara lite till topping.
  5. Toppa med resten av cream fraichen, Kalix Löjrom och gräslök och sätt på locket som du skurit av.

Servera och njut!

Kalix skärgård har mycket att bjuda på året runt

I Kalix skärgård kan du också uppleva ön Malören, ett naturreservat beläget längst ut i Bottenvikens skärgård. Malören är en säregen ö som få tidigare har kunnat besöka och övernatta på. Sedan sommaren 2018 är dock Malören ett unikt och exklusivt semestermål, för den som vill uppleva havets lugn och tystnad men ändå ha möjlighet till äventyr.

I Kalix skärgård spelades också stora delar av tv-serien Robinson in under 2020. Bli inte förvånad om det snart arrangeras upplevelser kring detta. Varför inte ta en skärgårdstur till en av Robinsonöarna för att bada och grilla korv på stranden, redan i sommar?

Läs mer om Kalix skärgård här på kalix.se.

Sandstranden på Kallskär tillhör de finaste i hela Bottenviken. Här spelades delar av Robinson in sommaren 2020.

Löjromsprojekt för unika turistkoncept

Jordbruksverket och Kalix kommun samarbetar i ett unikt pilotprojekt i Kalix. Det handlar om att använda produkter med skyddad EU-beteckning i destinations- och utvecklingsarbetet. Resultatet ska visa hur svenska matprodukter kan utgöra grunden för turistiska koncept och bidra till ekonomisk utveckling på destinationen. Läs mer om projektet på sidan "Kalix löjrom - ett steg närmare besökaren".

Logotyp för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Film om Kalix Löjrom