Skip to content
Sök

Upplev Kalix Löjrom!

Välkommen till Kalix för att uppleva Kalix Löjrom med alla dina sinnen! Allt som behövs för att bereda den världsberömda Kalix Löjrom är fyra procent havssalt och en massa kärlek. Precis som upplevelserna här i Kalix, här behöver vi inte tillsätta några konstigheter för att göra din upplevelse fantastisk.

Broschyren "Upplev Kalix Löjrom"

Butik erbjuder "självplock" av Kalix Löjrom

I kustbyn Storön finns butiken Storöns fisk som säljer delikatesser från havet. Även när butiken inte är öppen finns möjlighet att handla genom att välja produkter från frysen och betala digitalt. Kalix Löjrom ingår ofta i utbudet.
Besök butiken på Facebook.

Upplevelseturism med tema Kalix löjrom

Restauranger med Kalix Löjrom på menyn

De lokala restaurangerna har ofta Kalix Löjrom på menyn, men det beror förstås även på säsong samt kockarnas tycke och smak. Några restauranger i Kalix kommun där Kalix Löjrom ofta står på menyn är:

Recept: Lotta Öströms Löjromssemla

Receptet på den nya smakupplevelsen Löjromssemla kommer från Lotta Öström, deltagare i Sveriges Mästerkock 2018 och boende i Kalix.

Lotta Öströms Löjromssemla.

  • 4 potatisar
  • 6 msk Kalix Löjrom
  • 6 msk Cream fraiche
  • Gräslök till dekoration
  • Olja till fritering
  1. Förkoka potatisen i lätt saltat vatten.
  2. Hetta upp oljan till cirka 170 grader och fritera de förkokta kalla potatisarna tills de är gyllenbruna, cirka 5–7 minuter. Tag upp potatisen, låt rinna av och svalna på hushållspapper.
  3. Skär av toppen och gröp ur en del av fyllningen.
  4. Blanda fyllningen/potatishacket med hälften av cream fraichen och Kalix Löjrom, spara lite till topping.
  5. Toppa med resten av cream fraichen, Kalix Löjrom och gräslök och sätt på locket som du skurit av.

Servera och njut!

Kalix skärgård har mycket att bjuda på året runt

I Kalix skärgård kan du också uppleva ön Malören, ett naturreservat beläget längst ut i Bottenvikens skärgård. Malören är en säregen ö som få tidigare har kunnat besöka och övernatta på. Sedan sommaren 2018 är dock Malören ett unikt och exklusivt semestermål, för den som vill uppleva havets lugn och tystnad men ändå ha möjlighet till äventyr.

I Kalix skärgård spelades också stora delar av tv-serien Robinson in under 2020. Bli inte förvånad om det snart arrangeras upplevelser kring detta. Varför inte ta en skärgårdstur till en av Robinsonöarna för att bada och grilla korv på stranden, redan i sommar?

Läs mer om Kalix skärgård här på kalix.se.

Sandstranden på Kallskär tillhör de finaste i hela Bottenviken. Här spelades delar av Robinson in sommaren 2020.

Löjromsprojekt för unika turistkoncept

Jordbruksverket och Kalix kommun samarbetar i ett unikt pilotprojekt i Kalix. Det handlar om att använda produkter med skyddad EU-beteckning i destinations- och utvecklingsarbetet. Resultatet ska visa hur svenska matprodukter kan utgöra grunden för turistiska koncept och bidra till ekonomisk utveckling på destinationen.

Logotyp för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Filmer om Kalix Löjrom