Skip to content
Sök

Upplev Kalix!

Välkommen till löjrommens rike och Norrbottens främsta friluftskommun, Kalix. Här finns Sveriges – enligt många – vackraste skärgård och många prisar också fisket i den orörda Kalixälven! I Kalix upplever du lugnet, det fartfyllda äventyret, det genuina och det exklusiva.

Kalix ligger naturskönt där den mäktiga 430 kilometer långa nationalälven, med källa i Kebnekaisemassivet, möter havet. I det mötet mellan sött och salt skapas världens största bräckvattenskärgård, förutsättningen för den världsunika löjrommen. På denna unika plats har människor bott i sekler, förmodligen sedan 1100-talet. En av våra vackra sevärdheter är Sveriges nordligaste medeltidskyrka som uppfördes omkring mitten av 1400-talet.

Sitt namn har Kalix fått av älven. Kalix älv är en försvenskning av det nordsamiska namnet Gáláseatnu – den svala stora älven. På finska heter Kalix Kainuu och på meänkieli Kainus. Orten är dock traditionellt svenskspråkig, historiskt talas här dialekten Kalixmål.

Turistinformation

Turistinformationen, "einfårmaschåon åt tureistan" som det heter på Kalixmålet, finns i Kalix Folkets Hus, Köpmannagatan 25. Du når oss via telefon på 0923-656 05 eller via e-post visit@kalix.se

Tack för ditt besök!

Vi skulle uppskatta om du vill hjälpa oss att utveckla vår destination genom att svara på en kort enkät. Ditt svar är väldigt värdefullt för oss. All data behandlas anonymt. I slutet av enkäten kan du delta i ett lotteri med en chans att vinna ett presentkort på 2 500 kronor som kan användas hos ett av Heart of Lapland´s medlemsföretag.

Turistinformationens öppettider

Måndag–fredag: 08.00-15.00. Stängt mellan jul och nyår.

Tågsemestra till Kalix

Tack vare Haparandabanan som invigdes i april 2021 är det nu fullt möjligt att åka tåg till Kalix från valfri tågstation i Sverige. Tågbyte till Haparandabanan sker i Boden. Vill du läsa mer om hur det är att tågsemestra till Kalix, så kan du med fördel läsa om influencer-familjen Aktivt Familjelivs tågsemester i Haparanda och Kalix. De bjuder på flera bra utflyktstips!