Kalix vackra och varierade skärgård består av 792 öar, här kan du uppleva allt från stenskär till sandstränder. Kontrasten mellan underbara sommarkvällar med solen över horisonten och oändliga islandskap på vintern måste upplevas.

Kalix skärgård utgörs av öar med flera olika naturtyper, här kan du se ett levande skärgårdslandskap. Här finns också flera naturreservat som består av ett antal öar och många mindre skär. Vattnet i Bottenviken är bräckt med en salthalt på cirka 0,2 procent. Landhöjningen är 85 centimeter över en hundraårsperiod.

Du kan läsa mer om öar, fritidsbåtshamnar, besöksmål och mycket mer på  bottenviken.se (extern sida, öppnas i nytt fönster) 

Likskärs naturreservat

Likskärs naturreservat är ett levande skärgårdslandskap och ett bra exempel på naturen i norra Bottenviken. Naturreservatet omfattar 25 öar och mindre skär. Getskär, Renskär och Likskär är de största öarna i naturreservatet.
Öar och skär i denna yttre skärgård blir hårt svallade av vågorna när de stiger ut havet. Därför har det bildats vidsträckta fält av klappersten. Berggrund och blockstränder består av degerbergsgranit, en granit med stora ögon av fältspat. Du kan läsa mer om reservatet och dess öar på Länsstyrelsens sida (extern sida, öppnas i nytt fönster).

Rånön

Rånön är Norrbottens största ö, och Kalix skärgårds enda ö som har haft en bofast befolkning. Här besöker du verklig fiskar- och jordbrukshistoria.

Skola och bönhus

På 1700-talet befolkades ön och man levde av skogen, fisket och de små jordbruken. 1867 startades skolan på Rånön och här gick som mest 18 elever samtidigt. 1928 kom telefonen till ön och samma år påbörjades bygget av öns Bönhus.

Stort kulturminne

Här kan du ta en promenad runt byn och uppleva de gamla gårdarna, ängarna och naturen. Du kommer då att se den gamla skolan, och vi rekommenderar även ett besök i Bönhuset. En fin hamn med skyddat läge och brygga för tio gästbåtar finns mitt i byn på norrsidan av ön.
Här kan du se spår av de människor som bodde här förr. Ett stort kulturminne.

Törehamn - Bottenvikens nordligaste punkt

Törehamn är den nordligaste punkten på Bottenviken i Törehamn. Detta har markerats med en gul boj som dessutom fungerar som ett rundningsmärke och ger besökaren ett certifikat som visar att de har passerat den nordligaste punkten i Bottenviken. Longitud och Latitud för denna är: N65o 54'07 E22o 39'00.

Handel och skeppsvarv

Vid Törehamn har det bedrivits intensiv handel och fartyg från hela världen har lagt till här. Nere vid hamnområdet har det även legat ett skeppsvarv, därav kallas hamnen av ortsbor för "Varvet". På detta varv byggdes några av de största båtar som är byggda i Sverige och en del av dem har seglat på de stora haven. Verksamheten pågick till slutet av 1800-talet.

Malören

Malören ligger i den yttersta skärgården och Malörens vackra kapell från 1770-talet heter Prins Karls fiskekyrka men har fått smeknamnet "Skärgårdens domkyrka", då det är det enda kapell i skärgården som har en domkyrks-spira på taket.

I stort sett orört

Kapellet är i stort sett orört. Interiören är enkel med obehandlat timmer som är synligt och taket påminner om ett upp- och nedvänt fartyg. Här anordnas den fösta söndagen i juli varje år kyrksöndag.

Välkommen till en storslagen och orörd skärgård