Sök

Funktionell träning

Funktionell träning stimulerar samtliga tre rörelseplan. Alla muskler och leder i din kropp kan röra sig i tre plan: framåt/bakåt, sidled och genom rotation. Vissa leder är mindre rörliga i vissa riktningar, men samtliga kan röra sig i alla tre plan.

Kroppen är aldrig starkare än den svagaste länken. Grunden i funktionell träning är därför att alltid stimulera samtliga tre rörelseplan. Sitter du till exempel i en ben curl-maskin som har ett statiskt rörelsemönster (förbestämd bana), tränar du endast knäleden framåt och bakåt.

Knäet behöver inte använda några stabilisatorer för att hålla rörelsebanan rak. Gör du istället en knäböj med en skivstång, kopplas alla muskler och stabilisatorer in och samtliga tre plan tränas – alltså funktionell träning! 

Träna sju basrörelser:  I det dagliga livet använder sig kroppen av sju basrörelser. Den mest funktionella träningen får man om man integrerar samtliga dessa rörelser i träningen:

  • Knäböj
  • Utfall
  • Böjningar
  • Frånskjut
  • Drag
  • Vridningar
  • Gång

Alla rörelsebanor – vare sig de är idrottsrelaterade eller används i dagliga livet – är sammankopplingar av de sju basrörelserna som nämns ovan. Därför är det i basrörelserna vi först och främst måste vara starka för att klara de utmaningar som kroppen dagligen utsätts för. Att träna dessa rörelser funktionellt – det vill säga såväl framåt som bakåt, i sidled och genom rotation –  bör därför alltid prioriteras. 

Utmana kroppens reflexer och jämvikt
För att kroppen ska kunna hålla sig upprätt i både stabila och ostabila miljöer, använder den sig inte bara av muskler och leder, utan även av naturliga reflexer. Dessutom kopplas jämvikten på när kroppen sätts i rörelse. Funktionell träning ska därför även innehålla aktiviteter som utmanar kroppens reflexer och jämvikt – allt för att bibehålla maximal balans och kroppskontroll.

”Train the way you move”
En bra sammanfattning av funktionell träning är att såväl styrka som koordination, balans, uthållighet och smidighet utmanas i varje rörelse. Fokus ligger på att skapa rörelser som liknar de som du använder i det dagliga livet eller i ditt idrottande. Exempelvis ska en höjdhoppares benträning likna rörelsebanan i upphoppet – en övning där han/hon bär upp sin egen vikt under ansatsen.
Golfare tränar på svingen – alltså rotation…med mer.