Skip to content
Sök

Tack till alla er som röstade, och särskilt tack till er i Morjärv som röstade igen!

Att rösta i demokratiska val är en viktig insats för att upprätthålla demokratin. Alla ni som röstade ska därför ha ett stort tack, precis som alla som arbetade med valet och gjorde det möjligt. Ett särskilt tack går också till alla som arbetade för att lösa problemet som uppstod i Morjärv och till alla er som röstade igen!

Sverige har ett av världens säkraste demokratiska system men trots det kan det bli fel. Då blir det än viktigare att alla bidrar för att lösa dem, som till exempel i Morjärv. Under valdagen upptäcktes att rösterna från röstningslokalen i Morjärv saknade ytterkuvert och därmed var ogiltiga.

Direkt felet uppdagades kontaktade valkansliet Länsstyrelsen, blev hänvisade till Valmyndighetens tjänsteman i beredskap och fick råd om att ta kontakt med juristerna, som rådde de att kontakta alla som röstat i lokalen för att låta dem rösta igen. Genom att valkansliets medarbetare genast tog kontakt med och åkte ut och genomförde röstning i Morjärv samt hemma hos personer vars röster blivit fel, valde 24 (av 62) att rösta en andra gång och därmed få giltiga röster.

– Ibland blir det fel, men här kunde medarbetarna behålla lugnet, och tryggt och säkert lösa problemet på bästa sätt – de gjorde en fantastisk insats! Sen vill jag också skicka ett stort tack till alla som röstade, för den förståelse och det engagemang som ni visade! säger Ritva Persson, Valnämndens ordförande.