Sök

Kalix hantering av IT-attacken gav eko i hela världen

Den IT-attack som drabbade Kalix kommun natten mot den 16 december 2021 märks av än idag: IT- och informationssäkerhet har fått högsta prioritet inte bara i Kalix och Sverige, utan även i EU, fler vågar stå emot utpressarna och fler och fler vågar berätta.

– Det känns förstås trist att något sådant ska behöva hända för att frågan ska tas på allvar, men det känns trots allt bra att vårt agerande gjort att ämnet nu prioriteras på högsta nivå, säger Maria Henriksson, kommundirektör Kalix kommun.

Andra lär sig av Kalix

Under det gångna året har flera medarbetare på Kalix kommun sammanlagt hållit över 100 föreläsningar om IT-attacken, vad som hände och hur vi löste situationen, och inte minst varför vi valde att vara transparenta och berätta allt. Bland de företag, myndigheter och organisationer som vi föreläst för finns bland andra Sveriges kommuner och regioner, SKR och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Kalix kommun prisas

Kalix kommun har också fått utmärkelser och priser för sitt arbete under och efter IT-attacken, bland annat har Maria Henriksson blivit utsedd till Årets mest inflytelserika inom tech och informationsenheten blev nyligen Årets offentliga kommunikatör. Dessutom har Microsoft varit på besök och gjort en film om IT-attacken och Kalix kommuns arbete, för att kunna använda för sina kunder runt om i världen. Flera andra medarbetare har också intervjuats för artiklar, poddar, filmer och kundcase och på så sätt delat med sig av erfarenheter, hjälpt andra och stärkt varumärket Kalix kommun.
– Det arbete vi alla gjorde tillsammans, samtliga medarbetare på Kalix kommun, är verkligen något att hylla och ta efter, säger Maria Henriksson. Jag vill än en gång rikta ett stort tack till alla fantastiska medarbetare för ert jobb i samband med IT-attacken, men också för det jobb ni gör varje dag.

Kalix satte IT-säkerhet på agendan

I EU, Sveriges riksdag, i kommuner, regioner och företag runt om i landet och inte minst i media har frågor om cyberkriminalitet, IT- och informationssäkerhet fått en framträdande roll efter IT-attacken mot Kalix kommun. Kommunens agerande hyllas och våra erfarenheter stärker motståndskraften hos andra aktörer och ger en bättre beredskap hos landet i stort. Som Ylva Johansson, EU-kommissionär sa i en intervju på Europaprotalen: ”Modigt av Kalix, bra att någon står emot”.

Senast uppdaterad: 2022-12-15 08:26

Relaterade nyheter

Nämndsordföranden i Kalixpodden

2022-12-24 - Den 1 januari 2023 börjar en ny mandatperiod i Kalix, med de förtroendevalda som röstades fram i valet den 11 september 2022. I Kalixpodden kommer vi med anledning av detta bekanta oss med kommunens nya nämndsordföranden.

Läs mer

Se kommunfullmäktiges sammanträde den 28 november

2017-04-06 - På den här sidan kan du se kommunfullmäktiges sammanträden måndag 28 november live och i efterhand.

Läs mer

Årets offentliga kommunikatör

2022-11-10 - Kalixkommunikatörerna med kommunikationsansvarige Reine Sundqvist i spetsen har vunnit Megafonen, priset för årets offentliga kommunikatör 2022!

Läs mer

Roger Sångberg mottar jämställdhetspriset 2022

2022-10-17 - I samband med kommunfullmäktiges sammanträde måndag den 17 oktober mottog Fritidsgården Frizons verksamhetsledare Roger Sångberg Kalix kommuns nyinstiftade jämställdhetspris för sitt inkluderande arbete med barn och unga i Kalix kommun.

Läs mer

Jämställdhetsdagen till ära presenteras här vinnaren av årets jämställdhetspris

2022-08-26 - Idag – fredag den 26 augusti – är det internationella jämställdhetsdagen. Kalix kommun firar dagen genom att med kommunalråd Susanne Anderssons hjälp presentera den allra första vinnaren av kommunens nya jämställdhetspris.

Läs mer

Gör dina ärenden när det passar dig!

2022-07-08 - Du har väl inte missat att du kan göra många ärenden till Kalix kommun digitalt? Du kan till exempel ansöka om skolskjuts och göra ändringar gällande fakturor, anmäla misstänkt matförgiftning, söka inackorderingsstöd och försörjningsstöd.

Läs mer

Nu kan du anonymt rapportera missförhållanden inom Kalix kommuns verksamheter

2022-06-30 - Att arbeta för transparens och öppenhet är viktigt för Kalix kommun och därför etablerar vi nu e-tjänsten Rapporteringstjänst för Kalix kommun.

Läs mer

De är nominerade till Kalix jämställdhetspris 2022!

2022-06-21 - Kalix Bandys herr- och damlag, Anneli Andersson – Innanbäckens fritids, Eva Krispinsson, Kalix Ryttarförening, Roger Sångberg och Frizon samt Hanna Öberg har nominerats till jämställdhetspriset 2022.

Läs mer

Kommunalråd avtackas officiellt

2022-06-13 - Torsdag den 16 juni är avtackas avgående kommunalråd Tommy Nilsson och vice kommunalråd Jan Nilsson officiellt i marmorhallen, förvaltningsbyggnaden.

Läs mer

SKR besökte Norrbotten och Kalix

2022-05-20 - Torsdag den 19 maj besökte arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges kommuner och regioner) Kalix för att få veta mer om satsningarna på nya bostäder, infrastruktur, hemtjänstens nya hållbara lokaler med mer. Hör kommunalråd Tommy Nilsson berätta mer om besöket.

Läs mer

Årets mest inflytelserika inom tech – Maria Henriksson, kommundirektör, Kalix kommun

2022-03-23 - Under gårdagen korades vinnarna i Tech Awards Sweden och vinnare i kategorin Årets mest inflytelserika inom tech är Maria Henriksson, kommundirektör, Kalix kommun.

Läs mer

Tommy Nilsson avgår som kommunalråd inför valet

2022-01-13 - I ett extrainsatt Kalix-TV onsdag den 12 januari meddelade Tommy Nilsson att han avgår från posten som kommunalråd i Kalix.

Läs mer