Skip to content
Sök

Kalix hantering av IT-attacken gav eko i hela världen

Den IT-attack som drabbade Kalix kommun natten mot den 16 december 2021 märks av än idag: IT- och informationssäkerhet har fått högsta prioritet inte bara i Kalix och Sverige, utan även i EU, fler vågar stå emot utpressarna och fler och fler vågar berätta.

– Det känns förstås trist att något sådant ska behöva hända för att frågan ska tas på allvar, men det känns trots allt bra att vårt agerande gjort att ämnet nu prioriteras på högsta nivå, säger Maria Henriksson, kommundirektör Kalix kommun.

Andra lär sig av Kalix

Under det gångna året har flera medarbetare på Kalix kommun sammanlagt hållit över 100 föreläsningar om IT-attacken, vad som hände och hur vi löste situationen, och inte minst varför vi valde att vara transparenta och berätta allt. Bland de företag, myndigheter och organisationer som vi föreläst för finns bland andra Sveriges kommuner och regioner, SKR och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Kalix kommun prisas

Kalix kommun har också fått utmärkelser och priser för sitt arbete under och efter IT-attacken, bland annat har Maria Henriksson blivit utsedd till Årets mest inflytelserika inom tech och informationsenheten blev nyligen Årets offentliga kommunikatör. Dessutom har Microsoft varit på besök och gjort en film om IT-attacken och Kalix kommuns arbete, för att kunna använda för sina kunder runt om i världen. Flera andra medarbetare har också intervjuats för artiklar, poddar, filmer och kundcase och på så sätt delat med sig av erfarenheter, hjälpt andra och stärkt varumärket Kalix kommun.
– Det arbete vi alla gjorde tillsammans, samtliga medarbetare på Kalix kommun, är verkligen något att hylla och ta efter, säger Maria Henriksson. Jag vill än en gång rikta ett stort tack till alla fantastiska medarbetare för ert jobb i samband med IT-attacken, men också för det jobb ni gör varje dag.

Kalix satte IT-säkerhet på agendan

I EU, Sveriges riksdag, i kommuner, regioner och företag runt om i landet och inte minst i media har frågor om cyberkriminalitet, IT- och informationssäkerhet fått en framträdande roll efter IT-attacken mot Kalix kommun. Kommunens agerande hyllas och våra erfarenheter stärker motståndskraften hos andra aktörer och ger en bättre beredskap hos landet i stort. Som Ylva Johansson, EU-kommissionär sa i en intervju på Europaprotalen: ”Modigt av Kalix, bra att någon står emot”.