Skip to content
Sök

Kalix kommun får beröm för arbetet med krisberedskap

Socialstyrelsen utredare Joakim Hagelbäck flankerad av Kalix kommuns socialchef Anna-Lena Andersson och Maria Norén, projektledare för socialförvaltningens kris- och beredskapsarbete.
Socialstyrelsen utredare Joakim Hagelbäck flankerad av Kalix kommuns socialchef Anna-Lena Andersson och Maria Norén, projektledare för socialförvaltningens kris- och beredskapsarbete.

Kalix kommun arbetar aktivt för att stärka sin krisberedskap och sitt civila försvar. Onsdagen den 19 februari besökte Joakim Hagelbäck, utredare vid Socialstyrelsen, socialförvaltningen i Kalix för att diskutera kommunens arbete inom området.

På plats fanns också representanter från kommunen, Länsstyrelsen och Socialstyrelsen för att utbyta erfarenheter och diskutera framtida satsningar. Under besöket presenterade Joakim Hagelbäck regeringens uppdrag att stödja socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården i arbetet med krisberedskap. En viktig fråga är hur länge verksamheterna ska kunna upprätthålla en viss nivå av service vid en kris.

Ökade medel för beredskapsarbete

Patrik Fallström, säkerhetschef i Kalix kommun förklarade att kommunen under lång tid har haft stort fokus på kontinuitetshantering – en metod för att säkra viktiga funktioner även vid störningar. Nu har kommunstyrelsen avsatt resurser för strategiska investeringar, vilket gör det möjligt att ytterligare stärka kommunens beredskap.
– Arbetet har inte stannat upp, snarare har vi växlat upp med de ekonomiska medel som tillförts. Just nu arbetar vi bland annat med att skapa trygghetspunkter runt om i kommunen, för att kunna skydda våra invånare vid kriser, extraordinära händelser och i yttersta fall krig.

Samverkan en nyckel för framtiden

Under mötet sattes stor vikt på samverkan. Länsstyrelsen betonade att kriser ofta kräver samarbete mellan kommuner och regioner, då dessa verksamheter är beroende av varandra. Samtidigt var Socialstyrelsen och Länsstyrelsen eniga om att länet har ett tydligt fokus på dessa frågor, och att Kalix ligger långt fram i sitt arbete.
Patrik Fallström reflekterade över hur kommunen har utvecklats inom krisberedskap under de senaste åren.
– Det finns en tydlig skillnad före och efter pandemin, IT-attacken och nu det som sker i Ukraina. Vi har lärt oss mycket och vi fortsätter att stärka vår beredskap.

Tillsammans står vi starkare!

Ett återkommande tema under mötet var vikten av samarbete. Oavsett om det gäller kommunens interna arbete eller samverkan med andra aktörer, är det tydligt att en kris hanteras bäst när vi arbetar tillsammans.
– Vi måste hjälpas åt – inom kommunen, med våra invånare och med andra aktörer i länet och landet. Tillsammans klarar vi kriser bättre, sammanfattar Maria Norén, projektledare för socialförvaltningens kris- och beredskapsarbete.