Skip to content
Sök

Löpande uppdateringar angående driftfelet

Senast uppdaterad klockan 16.00 den 14 januari. Här publicerar vi det senaste om driftstoppet som Kalix kommun har gjort efter IT-attacken. Bevaka också gärna vår Facebooksida, då vissa nyheter publiceras där först.

Senaste nytt

Uppdaterad information fredag den 14 januari, klockan 16.00

Vi vill uppmärksamma våra kunder på att det ännu kan vara långa väntetider för vissa ärenden hos Kalix kommun, bland annat ansökan om bygglov och handikapparkering. Detta beror på att alla våra verksamhetssystem ännu inte fungerar fullt ut, samtidigt som vi har en hel del kundärenden i kö sedan vi drabbades av driftstopp natten till den 16 december. Vi arbetar för fullt med att lösa kvarstående problem och beta av alla inkomna kundärenden, och hoppas att ni har tålamod ännu ett tag. 

Uppdaterad information fredag den 31 december, klockan 9.00

Vi vill passa på att önska er alla ett riktigt gott nytt år och informera om att arbetet med att uppgradera alla datorer och få igång alla verksamhetssystem fortsätter enligt plan. 

Uppdaterad information onsdag den 29 december, klockan 15.15

Delar av socialförvaltningens system är nu åter igång och arbetet med att starta igång fler verksamhetssystem fortsätter. Även arbetet med att uppgradera kommunens datorer fortsätter enligt plan.

Uppdaterad information tisdag den 28 december, klockan 10.34

Kalix kommuns webbserver är ett av flera system som driftsatts under dagen. Det tidskrävande arbetet med att uppgradera kommunens datorer genomförs fortfarande.

Uppdaterad information måndag den 27 december, klockan 15.25

Just nu pågår en uppgradering av alla kommunens datorer, vilket är ett tidskrävande arbete. Under dagen och morgondagen testkörs också några system.

Uppdaterad information onsdag den 22 december, klockan 11.10

Arbetet med åtgärder med anledning av det stora driftstoppet fortsätter och planen är att kunna starta igång de första verksamhetssystemen igen under julhelgen.

Då vi får frågor om det fungerar att betala fakturor till Kalix kommun vill vi förtydliga att det går bra att betala in till Kalix kommun som vanligt.

Uppdaterad information tisdag den 21 december, klockan 19.05

Arbetet med det stora driftstoppet fortsätter.
I dag kan vi meddela att utbetalningen av försörjningsstöd går enligt plan
Löner till anställda inom Kalix kommun går också enligt plan.
Mer information finns på Kalix kommuns tillfälliga hemsida (denna) här finns även en speciell sida för medarbetare.
- Onsdag 22 december klockan 19.00 sänder vi ett extra Kalix-tv om aktuellt läge berättar Reine Sundqvist informationschef på Kalix kommun.
Vi pratar också om Corona läget. Överläkare Kjell Melander beskriver läget inför jul inom sjukvården.
Välkommen att se oss live här eller via Facebook klockan 19.00, onsdag 22 december.

Uppdaterad information 20 december klockan 21.30

Arbetet med det stora driftstoppet pågår.
Sedan i fredags finns en tillfällig hemsida (denna) som uppdateras kontinuerligt, där finns aktuell information exempelvis hur man kommer i kontakt med Kalix kommun. Det finns en flik på hemsidan för medarbetare på Kalix kommun med aktuell information för anställda, vår ambition är att få fram ett tillfälligt intranät. Aktuell information för skolelever och föräldrar läggs ut på Schoolsoft.

Uppdaterad information söndag 19 december, klockan 18.08

Senaste nytt om driftstoppet på Kalix kommuns IT-system.
Idag besökte Reine Sundqvist, informationschef Kalix kommuns IT-avdelning
– Arbetet med felsökning har fortsatt hela helgen, det handlar om att systematiskt hitta alla felkällor och de är ett enormt tidskrävande arbete som just nu pågår berättar Reine Sundqvist.
Det finns idag igen klar prognos när allt kommer fungera igen, det innebär att hela Kalix kommuns organisation kommer att jobba analogt en tid framöver.
– Vi lever i ett digitalt samhälle där de mesta är uppbyggt av en digital hantering, nu måste alla medarbetare på Kalix kommun ställa om och arbeta med papper och penna och gör ett otroligt bra arbete i en ansträngd situation, säger Reine Sundqvist informationschef Kalix Kommun.

Uppdaterad information lördag den 18 december, klockan 15.30

Kalix kommuns verksamheter arbetar analogt för tillfället och allt går enligt plan.
– Även omsorgen fungerar enligt plan, tack vare alla medarbetare som gör ett fantastiskt jobb. Arbetet med felsökning går enligt plan. Inget kommer dock att startas igång under helgen utan nu handlar det om att arbeta systematiskt för att hitta alla felkällor innan man tar nästa steg, och det måste få ta den tid det tar, berättar Reine Sundqvist, informationsansvarig på Kalix kommun.

Tv-sändningar och reportage

Extrainsatt Kalix-TV, onsdag den 22 december

Onsdag 22 december klockan 19.00 sänder vi ett extrainsatt Kalix-TV med anledning av IT-attacken och driftstoppet som påverkar verksamhetssystemen vid Kalix kommun.

Tv-sändning, fredag den 17 december

Extrainsatt tv-sändning om driftfelen som fortfarande påverkar Kalix kommun efter hackerattacken. Spelades in fredag eftermiddag.

Tv-sändning 2, fredag den 17 december

Nedan kan du se sändningen från klockan 12.30 idag, där vi informerar om senaste nytt med anledning av det allvarliga driftfel som drabbat Kalix kommun.
På grund av tekniska problem har sändningen något lägre kvalitet än normalt.

Reportage om hemtjänsten, fredag den 17 december

Hemtjänsten i Kalix kommun har snabbt fått ställa om från digital till analoga hantering av exempelvis scheman. Anledningen är det allvarliga driftfel som inträffade natten mot torsdag. Personalen gör nu allt för att se till så att ingen ska drabbas.

Tv-sändning, torsdag den 16 december

I sändningen presenterar vi ytterligare information om de omfattande driftstörningar som sedan i natt påverkar Kalix kommuns verksamhetssystem.