Skip to content
Sök

Flyttlasset gick från Sollentuna till Siknäs: Här känner sig familjen hemma

Marcus och Anna med barnen Isolde, Milton och Smilla älskar huset och Siknäs. Tanken var först att det skulle bli deras sommarhus. Men snart började fördelar och nackdelar vägas in och det resulterade i att flyttlasset ett år senare gick från Sollentuna till Siknäs.
Marcus och Anna med barnen Isolde, Milton och Smilla älskar huset och Siknäs. Tanken var först att det skulle bli deras sommarhus. Men snart började fördelar och nackdelar vägas in och det resulterade i att flyttlasset ett år senare gick från Sollentuna till Siknäs.

Det var våren 2020 som drömhuset precis intill Siknäs hamn kom ut till försäljning. Marcus Löfgren med familj slog till direkt – utan att själva ha varit inne i huset. Tanken var att det skulle bli deras sommarhus, men ett år senare gick flyttlasset från Sollentuna och 96 mil norrut.

– Även om jag har tre mil till jobbet nu, tar det kortare tid än de fyra kilometer jag hade till jobbet i Sollentuna, säger han.

Marcus mamma är från Kalix men han är själv född i Luleå och familjen flyttade till en ort utanför Uppsala när han var sex år. Familjen har allt sedan dess haft tillgång till huset där hans mormor och morfar bott i Siknäs, och som barn spenderades varje lov här. I början på 90-talet började
Marcus även att jaga i byn.
– Jag har alltid haft en längtan hit, det här är det enda stället där jag har känt mig
hemma, berättar Marcus.

Lov och långhelger i Siknäs

I Sollentuna bodde Marcus och hans fru Anna med sina barn och jobbade inom skolan båda två. Men efter att de köpt huset i Siknäs började tanken på att permanent flytta dit att ta fart. 
– Varje gång det var lov, eller långhelg, satte vi oss i bilen med ett barn som skrek och ett barn som var åksjukt och åkte de dryga tio timmar det tar från Sollentuna till Siknäs – för vi vill vara här. Och varje gång vi skulle åka hemåt mot Sollentuna tänkte vi ”varför måste vi åka?”.
Marcus och Anna satte sig tillsammans och gjorde en lista på för- och nackdelar, och frågade sina vänner i Siknäs om hur det är att bo här. Det visade sig att det fanns betydligt fler fördelar än nackdelar; närheten till naturen, riktiga vintrar och ljusa somrar var några. Inte ens ett år efter att de köpt huset hade de bestämt sig. De skulle flytta.

"Kalix är en vass skolkommun"

Idag jobbar Marcus på Innanbäckens skola, och Anna har jobbat som resurspedagog på Centrumskolan. Marcus lovordar skolväsendet i Kalix kommun.
– Kalix är vass som skolkommun. Det finns helt andra resurser, ett helt annat tänk kring elever, och en närhet till elever och vårdnadshavare som jag har saknat.
Trots ”renoveringskaoset”, som Marcus själv kallar det, har de inte ångrat sig en enda gång och barnen Isolde, Milton och Smilla älskar huset och Siknäs.

En fantastisk boendeort

Anna, som inte hade någon som helst koppling till Norrbotten eller Kalix sedan tidigare säger att det är fantastiskt att bo här. Marcus berättar att de brukar skämta om att Anna är Norrbottens största reklampelare för att hon är så otroligt nöjd över flytten.
Milton, fyra år tycker att det bästa med Siknäs och Kalix är vintern.
– Jag längtar till vintern, för då kan man åka skidor och skoter.