Sök

Världen väntar på unika svetsare från Kalix

– Vi på Furuhedsskolan så är stolta att få presentera våra första licenserade rörsvetsare och vår utbildning är faktiskt den enda gymnasieskolan i hela Norrland som kan erbjuda eleverna IW-utbildning (international welder), säger Jim Kenning, lärare på Industritekniska programmet, inriktning svetsteknik på Furuhedsskolan i Kalix.

En IW-utbildning är kvalitetssäkrad och godkänd av Svetskommisionen, som ställer mycket högre krav än Skolverket på svetsutbildningen. Utbildningen måste exempelvis följa rådande standarder, det vill säga samma standarder och krav som företagen i branschen förhåller sig till.

Ger en unik kompetens

Utbildningen på Furuhedsskolan ger en unik kompetens och är i samklang med branschens behov nu och i framtiden.
– Svetskommissionen ställer också högre krav på oss som utbildare. Vi måste ha giltiga svetslicenser för den praktiska undervisningen, samt vara IWS (Internationell Svetsspecialist) diplomerade för den teoretiska undervisningen, berättar Jim Kenning.

Tre nycertifierade elever

Genom ett nära samarbete med ”Kiwa inspecta, Luleå” berättar Jim Kenning att Furuhedsskolan – utöver IW-diplomen – fått möjligheten att examinera och utfärda Furuhedsskolans första SS-EN ISO 9606-1 svetscertifikat för tre elever: Kim Enholm, Oliver Eastwood-Johansson och Albin Hellman.
– Det är mycket ovanligt att gymnasielever når Rörsvetsnivå redan på gymnasiet. Det är vanligare efter att man jobbat ett par år som svetsare och går en eftergymnasial kurs, 95 procent av våra elever går direkt ut i anställning. Dom allra flesta blir till och med anställda under sin sista APL-period, säger Jim Kenning med stolthet i rösten.

Furuhedsskolans första SS-EN ISO 9606-1 svetscertifikat tilldelades Kim Enholm, Oliver Eastwood-Johansson och Albin Hellman.

IW-diplom med tre steg

IW utbildningen gör också att skolan kan erbjuda eleverna ”IW-Diplom”. IW-Diplomen är uppdelade i tre steg ”Kälsvets, Stumsvets och Rörsvets” till skillnad från ett SS-EN ISO 9606-1 certifikat så krävs det att eleverna klarar ett praktiskt samt teoretiskt prov. Jim Kenning berättar att Industritekniska programmets utbildning lämpar sig för alla och bilden av industrin som en skitig, tung och patriarkal arbetsplats är idag klart missvisande.
– I dagsläget kommer majoriteten av våra elever från Kalix, Haparanda och Överkalix. Våra elever är den nya generationens svetsare, testade och godkända av den gamla generationen och höginkomsttagare direkt efter avslutad utbildning.

Senast uppdaterad: 2022-06-03 13:20

Relaterade nyheter

Väktarnärvaro på Furuhedsskolan

2022-11-15 - Väktare kommer att finnas på Furuhedsskolan åtminstone vecka 46 ut. Detta efter att skolan måndag den 14 november mottog ett generellt hot. Incidenten är polisanmäld, och föremål för polisutredning.

Läs mer

Elever ges möjlighet att påverka kommunens framtid

2022-05-25 - Förstelärarna inom hållbar utveckling på Furuhedsskolan ville ge ungdomar möjligheter att kunna vara med och påverka det som händer i kommunen och på skolan. Det var gnistan för att bilda skolans hållbarhetsråd.

Läs mer

Mer idrott och kultur på skoltid – i samarbete med lokala föreningar

2021-10-22 - Från och med nästa läsår kommer alla gymnasieelever vid samtliga program på Furuhedsskolan i Kalix, ges möjlighet att välja till sitt favoritämne inom kultur och idrott. Och det är inte bara skolan, utan också lokala föreningar, som bidrar med kunskap och utrustning.

Läs mer

Furuhedselev tvåa i nationell skrivtävling

2021-05-28 - 2021 års vinnare av Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever – Jag skriver i dina ord – har utsetts. Vanja Johansson som går på Furuhedsskolan tilldelades andra pris i tävlingen för sin novell "Hungarian Hot Wax".

Läs mer

Bildesteter i återkommande regional utställning

2021-04-28 - I konstprojektet "Face Me" gestaltar ungdomar i valfri konstnärlig teknik hur det är att vara ung i Norrbotten idag. Totalt deltar 77 ungdomar från gymnasieskolor i Kalix, Kiruna, Luleå och Piteå. Kalixeleven Viktor Rifalk fick också med sig ett stipendium för sitt verk.

Läs mer

Fjärrundervisning för årskurs 1 och 2 på Furuhedsskolan

2021-04-27 - Från och med måndag den 3 maj ändrar gymnasiet undervisningsformen på grund av att det är många smittade elever i verksamheten. Årskurs 1 och 2 har 100 procent fjärrundervisning medan årskurs 3 har 100 procent närundervisning.

Läs mer

Furuhedsskolan öppnar för mer närundervisning under vecka 16

2021-03-26 - Efter påsklovet det vill säga vecka 15 har alla elever i årskurs 2 närundervisning. Årskurs 1 och 3 har distansundervisning. Elever på yrkesprogram kan tas in efter behov i små grupper för att göra praktiska moment. Från vecka 16 öppnar Furuhedsskolan upp för ökad närundervisning.

Läs mer

Gymnasieskolan övergår till distansundervisning

2020-12-03 - Från och med måndag 7 december övergår Furuhedsskolan till distansundervisning. Beslutet gäller till och med 6 januari 2021. Följande meddelande är utlagt på Schoolsoft!

Läs mer

Kalix sommar-tv – världens roligaste sommarjobb?

2020-06-23 - Sommaren 2021 jobbar sju mediestuderande gymnasieungdomar med tv-produktion i Kalix. Sommarjobbet är en kombination av feriepraktik och projekt med finansiering från Kalix kommuns ungdomsfond.

Läs mer

Annorlunda studentexamen 2020

2020-05-11 - Med anledning av det rådande läget – med risk för smittspridning av coronavirussjukdomen covid-19 – kommer studentexamen 2020 att få en annan utformning än vad som tidigare varit tradition vid Furuhedsskolan.

Läs mer

Isskulpturer från Kalixälven

2020-02-19 - Estetiska programmet vid Furuhedsskolan har just nu en projektvecka, under vilken bildesteterna skapar de isskulpturer som varje vinter pryder Kalix centrala delar.

Läs mer

Naturturism – ett nytt val på gymnasiet

2020-01-17 - Besöksnäringen är en bransch som utvecklas och växer fort, inte minst i Kalix. Nu finns en ny inriktning på Naturbruksprogrammet på Furuhedsskolan i Kalix, Naturturism – för dig som vill arbeta med människor och turism.

Läs mer

Skänker skulptur till Furuhedsskolan

2019-02-08 - Smyckedesignern och konstnären Natcha Netwong från Gammelgården har överlämnat en skulptur till Furuhedsskolan. Natcha vill genom detta inspirera ungdomar till skapande.

Läs mer

Två Kalixelever topprankade i Norrbotten

2018-06-19 - När Motorbranschens yrkesnämnd redovisade resultatet av årets branschprov stod det klart att två Kalixelever var i topp i Norrbotten.

Läs mer

Bowlingmedaljer för gymnasiesärskolan

2018-05-07 - Gymnasiesärskolan medverkade genom bowlingföreningen Pålänge GIF/Lirarna i Special Olympic Games som ägde rum i Göteborg i början av maj. Ett silver och tre brons fick eleverna med sig i bagaget hem till Kalix.

Läs mer

Kalixelever till special olympic games (video)

2018-04-27 - Elever från gymnasiesärskolan i Kalix kommer under maj månad att delta på special olympic games 2018 i Göteborg. Kalix kommuns informationsansvarige Reine Sundqvist har träffat lärare och elever för att få veta mer.

Läs mer

Vårdövning med räddningstjänsten (video)

2018-04-03 - Vård- och omsorgsprogrammet och Räddningstjänsten i Kalix arrangerar räddningsövning tillsammans med utbyteselever från Skottland. Räddningstjänsten i Kalix får höga betyg av eleverna.

Läs mer