Sök

Elever ges möjlighet att påverka kommunens framtid

Förstelärarna inom hållbar utveckling på Furuhedsskolan ville ge ungdomar möjligheter att kunna vara med och påverka det som händer i kommunen och på skolan. Det var gnistan för att bilda skolans hållbarhetsråd.

När kommunen samtidigt anställde en hållbarhetsstrateg och fler verksamheter stod i startgroparna för att starta samarbeten och projekt kring hållbarhet tog hålbarhetsrådet också form.
– Vi har många elever på gymnasiet som vill engagera sig i hållbarhetsfrågor, men många känner att det varit svårt att få fram sina tankar och idéer vilket i sin tur kan leda till uppgivenhet, berättar Erika Blombäck, lärare på Furuhedsskolan.

I samband med arbetet i skolornas ICLD-projekt (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati) visade det sig att även andra verksamheter inom Kalix kommun var i startgroparna med samarbeten och projekt kring hållbarhet. I början av året anställde Kalix kommun också en hållbarhetsstrateg, Maria Eriksson. Sammantaget var det ett perfekt läge att ge ungdomar i Kalix möjligheter att vara med i diskussionerna och utformningen av kommunens hållbara framtid.

På Furuhedsskolan har man nu startat kommunens första hållbarhetsråd.
– Både elever och personal fick anmäla intresse för att delta i hållbarhetsrådet, berättar Maria Strömberg, lärare på Furuhedsskolan. Till den första träffen kom tio elever och vid den andra träffen kom ytterligare fem stycken vilket vi förstås tycker är väldigt roligt.

Stärka ungas inflytande

Genom hållbarhetsrådet vill Kalix kommun stärka ungas inflytande i demokratiska processer inom området hållbar utveckling. Även om hållbarhetsrådet precis startat har det redan hunnit hända en del, bland annat har två elever fått åka med på en studieresa till Gävle för att ta del av goda exempel och inspiration. Studieresan genomfördes inom Stratus-projektet som stöttar kommuner i Norrbotten med energi- och klimatarbetet och med på resan fanns representanter från flera av Norrbottens kommuner. Under våren och försommaren deltog dessutom Furuhedsskolans elever i planeringen och genomförandet av Kalix kommuns första miljövecka, i samband med Världsmiljödagen.

Ytterligare några ämnen/aktiviteter på hållbarhetsrådets agenda:

  • Kartläggning av läget på Furuhedsskolan: vad gör vi idag och vad behöver vi bli bättre på?
  • Ta fram en hållbarhetspolicy, ett dokument som beskriver hur Furuhedsskolan systematiskt ska arbeta med hållbar utveckling.
  • Hållbarhetsutmaningar där eleverna från hållbarhetsrådet utmanar och inspirerar kommunmedborgarna med olika uppdrag som bidrar till en hållbarare vardag.
  • Att få fler skolor i kommunen att starta hållbarhetsråd.

– Vi önskar förstås också att vi ska få till fler gemensamma utvecklingsområden, både inom Kalix kommun och med övriga aktörer i kommunen, där eleverna kan bidra med allt från idéer till genomförande, berättar Erika Blombäck.

Senast uppdaterad: 2022-05-25 09:28

Relaterade nyheter

Världen väntar på unika svetsare från Kalix

2022-06-03 - – Vi på Furuhedsskolan så är stolta att få presentera våra första licenserade rörsvetsare och vår utbildning är faktiskt den enda gymnasieskolan i hela Norrland som kan erbjuda eleverna IW-utbildning (international welder), säger Jim Kenning, lärare på Industritekniska programmet, inriktning svetsteknik på Furuhedsskolan i Kalix.

Läs mer

Mer idrott och kultur på skoltid – i samarbete med lokala föreningar

2021-10-22 - Från och med nästa läsår kommer alla gymnasieelever vid samtliga program på Furuhedsskolan i Kalix, ges möjlighet att välja till sitt favoritämne inom kultur och idrott. Och det är inte bara skolan, utan också lokala föreningar, som bidrar med kunskap och utrustning.

Läs mer

Furuhedselev tvåa i nationell skrivtävling

2021-05-28 - 2021 års vinnare av Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever – Jag skriver i dina ord – har utsetts. Vanja Johansson som går på Furuhedsskolan tilldelades andra pris i tävlingen för sin novell "Hungarian Hot Wax".

Läs mer

Bildesteter i återkommande regional utställning

2021-04-28 - I konstprojektet "Face Me" gestaltar ungdomar i valfri konstnärlig teknik hur det är att vara ung i Norrbotten idag. Totalt deltar 77 ungdomar från gymnasieskolor i Kalix, Kiruna, Luleå och Piteå. Kalixeleven Viktor Rifalk fick också med sig ett stipendium för sitt verk.

Läs mer

Fjärrundervisning för årskurs 1 och 2 på Furuhedsskolan

2021-04-27 - Från och med måndag den 3 maj ändrar gymnasiet undervisningsformen på grund av att det är många smittade elever i verksamheten. Årskurs 1 och 2 har 100 procent fjärrundervisning medan årskurs 3 har 100 procent närundervisning.

Läs mer

Furuhedsskolan öppnar för mer närundervisning under vecka 16

2021-03-26 - Efter påsklovet det vill säga vecka 15 har alla elever i årskurs 2 närundervisning. Årskurs 1 och 3 har distansundervisning. Elever på yrkesprogram kan tas in efter behov i små grupper för att göra praktiska moment. Från vecka 16 öppnar Furuhedsskolan upp för ökad närundervisning.

Läs mer

Gymnasieskolan övergår till distansundervisning

2020-12-03 - Från och med måndag 7 december övergår Furuhedsskolan till distansundervisning. Beslutet gäller till och med 6 januari 2021. Följande meddelande är utlagt på Schoolsoft!

Läs mer

Annorlunda studentexamen 2020

2020-05-11 - Med anledning av det rådande läget – med risk för smittspridning av coronavirussjukdomen covid-19 – kommer studentexamen 2020 att få en annan utformning än vad som tidigare varit tradition vid Furuhedsskolan.

Läs mer

Isskulpturer från Kalixälven

2020-02-19 - Estetiska programmet vid Furuhedsskolan har just nu en projektvecka, under vilken bildesteterna skapar de isskulpturer som varje vinter pryder Kalix centrala delar.

Läs mer

Naturturism – ett nytt val på gymnasiet

2020-01-17 - Besöksnäringen är en bransch som utvecklas och växer fort, inte minst i Kalix. Nu finns en ny inriktning på Naturbruksprogrammet på Furuhedsskolan i Kalix, Naturturism – för dig som vill arbeta med människor och turism.

Läs mer

Skänker skulptur till Furuhedsskolan

2019-02-08 - Smyckedesignern och konstnären Natcha Netwong från Gammelgården har överlämnat en skulptur till Furuhedsskolan. Natcha vill genom detta inspirera ungdomar till skapande.

Läs mer

Två Kalixelever topprankade i Norrbotten

2018-06-19 - När Motorbranschens yrkesnämnd redovisade resultatet av årets branschprov stod det klart att två Kalixelever var i topp i Norrbotten.

Läs mer

Bowlingmedaljer för gymnasiesärskolan

2018-05-07 - Gymnasiesärskolan medverkade genom bowlingföreningen Pålänge GIF/Lirarna i Special Olympic Games som ägde rum i Göteborg i början av maj. Ett silver och tre brons fick eleverna med sig i bagaget hem till Kalix.

Läs mer

Kalixelever till special olympic games (video)

2018-04-27 - Elever från gymnasiesärskolan i Kalix kommer under maj månad att delta på special olympic games 2018 i Göteborg. Kalix kommuns informationsansvarige Reine Sundqvist har träffat lärare och elever för att få veta mer.

Läs mer

Vårdövning med räddningstjänsten (video)

2018-04-03 - Vård- och omsorgsprogrammet och Räddningstjänsten i Kalix arrangerar räddningsövning tillsammans med utbyteselever från Skottland. Räddningstjänsten i Kalix får höga betyg av eleverna.

Läs mer