Sök

Romernas nationaldag den 8 april

Romernas nationaldag firas den 8 april varje år till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971.

Romerna har inget eget land, men trots att de folkslaget är splittrat och bor i alla världens kontinenter finns det gemensamma symboler som man enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen, som firas världen över.

Romer har funnits i Sverige sedan 1500-talet. I Sverige bor cirka 50 000 romer som delas in i fem grupper: svenska romer, finska romer, resande, utomnordiska romer och nyanlända romer. Romernas språk kallas é romani chib, ibland även romanés eller bara romani. Sedan år 2000 är é romani chib ett av Sveriges nationella minoritetsspråk. 

Den 8 april är en viktig dag för romer från olika grupper och länder. En dag med såväl glädje med skratt som sorg med tårar skapar en påtaglig stämning.

Romsk sångare uppträder i Kalix

Romerna har en stark sångtradition och den romske "True talent"-vinnaren Dimitri Keiski uppträder tillsammans med Danny på Kalix Folkets hus nu på lördag den 9 april. Läs mer och boka biljett till Diamanthårda Dannys föreställning!

Senast uppdaterad: 2022-04-08 08:25

Relaterade nyheter

Timantinkova DANNY 80 VUOTTA – Diamanthårda DANNY 80 ÅR på ärevarv

2022-03-03 - Luvassa Dannyn kaikkien aikojen suurimmat hitit ja kertomuksia vuosikymmenien takaa! Dannyn viimeinen kiertue Ruotsissa – Niin ei kannatte jää’ä miettimhään! – Vi får njuta av Dannys mest kända hits och berättelser från årtionden! Dannys sista Sverigeturné – Så det är int’ lönt att tveka!

Läs mer

Ruotsinsuomalaisten päivä, 24. helmikuuta – Sverigefinnarnas dag, 24 februari

2022-02-21 - Tänä vuonna juhlimme merkkipäivää ilmaisella elokuvalla. Tule mukaan katsomaan komediaa 70 on vain numero! Ruotsin ensi-ilta 24 helmikuuta! I år firar vi dagen med gratis bio. Kom med och se komedin 70 är bara en siffra! Sverigepremiär 24 februari!

Läs mer

Finskkurs på Instagram

2019-10-18 - Kuusi Palaa är en kostnadsfri finskkurs på Instagram. Eftersom den finns på internet behöver du inte släpa med dig tunga böcker under armen, utan du lär dig exakt var du vill via din telefon.

Läs mer

Appen som lär dig meänkieli

2019-01-17 - Nu kan den som vill lära sig ord på meänkieli via en app, som enkelt laddas ner till valfri surfplatta eller smartphone. Du lär dig orden med hjälp av ljud och bilder.

Läs mer