Skip to content
Sök

Nu hänger nya kommunalrådsporträtt i Marmorhallen

Förra kommunalrådet Tommy Nilsson och nuvarande kommunalråd Susanne Andersson finns numer porträtterade i Marmorhallen, Kalix kommunhus.
Förra kommunalrådet Tommy Nilsson och nuvarande kommunalråd Susanne Andersson finns numer porträtterade i Marmorhallen, Kalix kommunhus.

Fredag den 22 mars avtäcktes två nya porträtt i Marmorhallen. Det är nuvarande kommunalråd Susanne Andersson och förre kommunalrådet Tommy Nilsson som porträtterats av Skellefteåkonstnären Lisalove Bäckman.

Eventet, som sändes live, bjöd på tal av bland andra Sven Nordlund, ordförande i Fritids- och kulturämnden, som underströk vikten av kulturens roll i kommunen. I synnerhet betydelsen av att dokumentera och visa upp kommunens historia och nuvarande händelser genom konst. Sven Nordlund förklarade också varför Kalix kommun nu övergått från målningar till digitala konstverk.
– Det är en utveckling och förändring som ska visa tidens tand.Vi vill att det ska synas vilka personerna är, och vad man står för att ha gjort.

Symboliserar kommunalrådens vision

Konstnären Lisalove Bäckman tagit porträttfoton, och sedan lagt till olika attribut digitalt i samråd med respektive kommunalråd. Tommy Nilsson berättar om sitt porträtt.
– Vi hade ett ganska långt samtal jag och Lisa Lowe innan och under tiden hon tog fotot, och symboliken är befolkningsutveckling, utveckling och bostadbyggande.
Nuvarande kommunalråd Susanne Andersson berättade att hennes porträtt symboliserar klimat, miljö, hållbarhet och jämlikhet – områden som alla Kalixbor kan bidra till att förbättra.
– Tillsammans gör vi Kalix bättre! Det är vår nya vision och det vill jag också symbolisera. Det är vi tillsammans som skapar det Kalix som vi vill ha. Alla är lika viktiga här, och ska vi lyckas med inflyttningen så måste vi bygga stolthet och attraktivitet.