Sök

Samernas nationaldag den 6 februari

Samiska flaggan Foto: Anna Skielta Den samiska flaggan har vajat i Norge, Finland, Ryssland och Sverige sedan 1986, då den antogs.
Samiska flaggan Foto: Anna Skielta Den samiska flaggan har vajat i Norge, Finland, Ryssland och Sverige sedan 1986, då den antogs.

Den 6 februari är det Samernas nationaldag. Den firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

Det var 1992 på Samerådets 15:e samekonferens i Helsingfors som det beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari.

Datumet, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor. Mötet samlande över hundra personer. Många var kvinnor. Elsa Laula Renberg från Tärnaby var en av initiativtagarna till mötet.

Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av den Nordiska Samekonferensen i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.

Källa: www.samer.se

Senast uppdaterad: 2021-02-06 00:00

Relaterade nyheter

Förintelsens minnesdag den 27 januari

2020-01-27 - Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari, den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Detta datum år 1945 befriades fångarna i förintelselägret i Auschwitz-Birkenau. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige.

Läs mer