Skip to content
Sök

Sjöbovillan kan åter komma till användning

Om den lagändring som regeringen aviserat träder i kraft kommer Sjöbovillan i Nyborg att tas i bruk igen. Planen är att de första barnfamiljerna kommer att flytta in den 1 augusti.

– Det är positivt för Nyborg och Kalix att det kommer in nyinflyttade till byn som potentiellt kan bli ”Nyborgare” i framtiden, säger Jonas Henriksson, ordförande i Nyborgs SK.

Regeringen har aviserat en lagändring för att mottagandet av personer som flytt från Ukraina till Sverige ska få en jämnare fördelning över landet. Du kan läsa mer i nyhetsartikeln "Lagändring på gång – kommunerna får ansvar för boenden" här på www.kalix.se.

Positivt för Nyborg och kommunen i stort

I Kalix kommun görs Sjöbovillan i Nyborg redo, och i veckan träffade kommundirektör Maria Henriksson, med flera från Kalix kommun, representanter från några av Nyborgs föreningar.
– Vi tror att det främst kommer att vara barnfamiljer som flyttar hit, säger Maria Henriksson. Det viktigaste är förstås att kunna tillhandahålla kost och logi men samtidigt vill vi ge bästa möjliga mottagande, så att så många som möjligt vill stanna kvar i kommunen mer permanent. För vi behöver bli fler.

Även föreningarna ser positivt på möjligheten att det kommer fler invånare till kommunen och Nyborg.
– Det är positivt för Nyborg och Kalix att det kommer in nyinflyttade till byn som potentiellt kan bli ”Nyborgare” i framtiden. Nya aktiva medlemmar för klubben och föreningar, samt för skola och förskola, säger Jonas Henriksson ordförande Nyborgs SK. Det är också kul att Sjöbovillan kommer till användning igen efter att ha stått tom i många år.

Ännu är mycket oklart

Lagändringen förväntas träda i kraft den 1 juli och innebär att Migrationsverket kommer börja anvisa kommuner som ska ordna boende för personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
– Ännu är det mycket som är oklart angående vad lagändringen kommer att innebära i praktiken, men vi förbereder oss för att vara redo om och när den träder i kraft, säger Maria Henriksson, kommundirektör Kalix kommun.

Du kan läsa mer om lagändringen och den jämnare fördelningen av boendeplatser på Migrationsverkets webbplats där informationen uppdateras kontinuerligt.