Skip to content
Sök

Flygflottiljens övningar fortsätter som vanligt och är ingen orsak till oro!

Med anledning av den tragiska händelseutvecklingen i Ukraina adresserar F 21 nu alla som känner oro över flygaktivitet i närområdet. "Nästa gång som ett av våra plan flyger över dig så behöver du inte oroa dig utan istället känna dig trygg över vår närvaro.", skriver flygflottiljens Kommunikationschef Jesper Sundström i ett pressmeddelande.

Så här står det i pressmeddelandet:

Norrbottens flygflottilj informerar

Med anledning av den senaste tidens tragiska händelseutveckling i Ukraina och de spänningar som det för med sig vill vi passa på att informera lite om vår verksamhet för att försöka stilla eventuell oro där ute.

Med tanke på det kraftigt försämrade omvärldsläget kommer många kanske att se och höra oss på F 21 vid andra tidpunkter på dygnet än vad man normalt gör i och med att vi är delaktiga i att försvara Sveriges gränser. MEN… vi kommer även i fortsättningen att genomföra den dagliga planerade flygverksamheten samt fortsätta att delta i olika övningar, både egna och andras.

Vi har ett enormt stort flygövningsområde som i huvudsak sträcker sig över Norrbotten och Västerbotten men vi genomför även flygpass ner mot Jämtland och Västernorrland. Mestadels genomförs passen över inlandet eller till havs för att minska vår påverkan vad gäller buller men vi kan även ses och höras längs kusten.

Ibland genomför vi lågflygning och ibland flyger vi fortare än ljudet, så kallad överljudsflygning. Ibland kan du se ett ensamt plan och ibland kan du se oss i större formationer. Ibland övar vi själva och ibland övar vi tillsammans med andra nationers flyg inom vårt övningsområde.

Och det här är en del av vår normala verksamhet som vi bedriver året om. Så nästa gång som ett av våra plan flyger över dig så behöver du inte oroa dig utan istället känna dig trygg över vår närvaro.

PLANERAD MÖRKERFLYGNING FORTSÄTTER
Sedan tidigare har vi annonserat och genomfört mörkerflygningar varje torsdag sedan vecka 3. Nästa planerade mörkerflygning sker torsdag vecka 11 fram till 22.00 (ej planerat vecka 10). Detta är alltså planerad verksamhet. Som vi nämnde ovan så kan vi med tanke på situationen även flyga andra tider.

Får ni frågor från allmänheten kan ni alltid hänvisa till F 21 på 0920 – 234000. Be att få prata med Vakthavande befäl.

Har ni på kommunerna eller andra myndigheter frågor rörande detta är ni välkomna att ringa eller maila mig. Vi kan tyvärr inte säga om eller när vi flyger planerade pass i just ert område utan det planeras med kort varsel.

Med vänlig hälsning
Jesper Sundström
Kommunikationschef
Norrbottens flygflottilj, F 21
070 – 656 26 07
jesper.sundstrom@mil.se