Skip to content
Sök

Kalix Resecentrum är nu färdigbyggt

Foto: Peter Keisu, Trafikverket.
Foto: Peter Keisu, Trafikverket.

Nu har Trafikverket byggt klart de anläggningsdelar som berör persontrafiken på Haparandabanan. Det innebär att hela Kalix resecentrum står klart liksom den nya plattformen vid den k-märkta tågstationen i Haparanda. Persontrafik på sträckan Haparanda-Kalix-Luleå invigs den 1 april!

Det enda som nu återstår innan trafiken på sträckan kan komma igång är att slutföra förändringar i signalsystemet.
–Målet var att byggnationerna skulle vara färdiga innan årsskiftet så det känns skönt att kunna berätta att vi nu är klara, säger Trafikverkets projektledare Peter Keisu.
Trafikverket har byggt plattform och hisshus vid Kalix nya resecentrum.
– I Kalix byggde vi ett hisshus för att hantera nivåskillnaden.

Trafikstart den 1 april

Trafikverket genomför projektet i samarbete med Kalix kommun och Haparanda stad, med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten har i samråd med Region Norrbotten och berörda kommuner tagit beslut om att starta persontrafik på sträckan Luleå-Haparanda. Trafikstarten är beräknad till 1 april.
– Det här kommer att möjliggöra persontrafik på Haparandabanan, sträckan Luleå – Haparanda vilket bidrar till städernas tillgänglighet och utveckling, säger Peter Keisu, projektledare Trafikverket.

De tåg som trafikerar Haparandabanan är av typen Bombardier X52, du kan läsa mer om tåget, dess specifikationer och se bilder inifrån vagnarna på Norrtågs hemsida.