Skip to content
Sök

Kalix – en toppkommun att leva i!

Enligt den årliga kommunrankingen från Fokus är det bättre att leva i Kalix än i 269 av landets 290 kommuner. Totalt vägs 13 olika områden in i kommunens resultat, bland dessa märks exempelvis bostäder, demografi, demokrati, fritid och kultur, kommunal ekonomi, trygghet och utbildning.

Luleå och Umeå toppar listan, medan Kalix på plats 21 rankas som trea i Norrbotten med rygg på Piteå (18). Noterbart är att Kalix har ett bättre betyg än både Luleå och Piteå vad gäller trygghet och sociala problem.
– Det är fantastisk att Kalix placerar sig på plats 21 av 290 och vi är oerhört stolta över det, säger kommunalråd Susanne Andersson. 

Genom undersökningen försöker Fokus identifiera faktorer som faktiskt spelar roll när en genomsnittlig person väljer bostadsort. Undersökningen tar sin utgångspunkt i privatekonomin och tar sedan hänsyn till andra viktiga faktorer såsom jobbmöjligheter, trygghet, skolor, kommunikationer och service.
– Vi har ett brett näringsliv, ett rikt friluftsliv och är en trygg kommun att leva och bo i. Nu fortsätter vi bygga Kalix med stolthet, tillsammans gör vi Kalix bättre, deklarerar Susanne Andersson.

Om kommunrankingen

Nyhetsmagasinet Fokus kommunrankning sammanställs årligen utifrån mätpunkter från organisationer som Statistiska centralbyrån (SCB), Brottsförebyggande rådet (BRÅ), Kolada med fler. I kommunrankingen görs jämförelser inom nio delområden som tillsammans ger en bred bild av hur livsförutsättningarna ser ut i olika delar av landet. Rankingen är framtagen i samarbete mellan magasinet Fokus och analysföretaget Infostat. Du kan läsa mer om rankingen och göra egna filtreringar på Infotats hemsida.