Skip to content
Sök

Hela Sverige plockar skräp

Den 16 september 2023 samordnar organisationen "Håll Sverige Rent" en nationell skräpplockardag. Tillsammans kan vi som bor i Kalix stoppa skräpet från att skada djur och natur i vår kommun.

Det spelar ingen roll var det slängs, skräp på land blir skräp i havet och skräp i staden drabbar också naturen – och djuren. Och skräp föder skräp. Det är mycket större risk att vi lämnar kvar våra engångsmuggar, plastpåsar och glasspapper på en redan skräpig plats.
Därför går vi ut den 16 september och plockar allt skräp vi ser. Bli en del av en rörelse som tröttnat på skräpet och tar saken i egna händer – bokstavligen!

Så slänger du ditt skräp

BRA: Släng det i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!

BÄTTRE: Ta med skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra det med!

BÄST: Sortera skräpet och lämna det till återvinning, men tänk på att på en återvinningsstation kan du bara lämna förpackningar, inget annat skräp hör hemma där. Ett tips är att använda appen Bower, där du samlar poäng varje gång du sorterar din återvinning, poäng som kan bytas ut mot pengar eller kuponger med erbjudanden. När du återvinner minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser! Heja!

World Cleanup Day

Hela Sverige plockar skräp är en del av World Cleanup Day. Miljontals människor över hela världen är alltså ute och plockar skräp samma dag. Häftigt, eller hur?

Vill du veta mer?

den officiella hemsidan för "Hela Sverige plockar skräp" kan du som vill läsa mer om dagen. Organisationen "Håll Sverige rent" har också en sida med specifika tips för säker skräpplockning med barn.