Skip to content
Sök

När ska barn och unga testas för covid-19?

Undrar du vad som gäller för dig som är vuxen? Samma regler gäller för vuxna som för barn.
Undrar du vad som gäller för dig som är vuxen? Samma regler gäller för vuxna som för barn.

Det är viktigt att gå i skolan och vara med i olika aktiviteter för att må bra. Om ett test visar att barnet inte har covid-19 går det snabbare att komma tillbaka till skola och aktiviteter

Barn från förskoleklass upp till gymnasiet bör testas för covid-19 om de har något eller flera av dessa symtom:

  • hosta
  • feber
  • halsont
  • svårt att andas
  • ont i musklerna
  • rinnsnuva eller täppt i näsan
  • huvudvärk.

Ännu yngre barn, som går på förskola, är ofta förkylda och för dem kan det vara obehagligt med testning. Därför rekommenderas att barn i förskoleåldern i första hand stannar hemma utan provtagning.

Barn och unga blir vanligtvis inte lika sjuka som vuxna kan bli.

1177.se kan du läsa mer om var och när provtagning för covid-19 sker. Det är också på 1177.se som du kan se barnets och ditt eget provsvar. Om barnet är 13–15 år kommer svaret att skickas hem med brev eftersom journalen på 1177.se inte är tillgänglig för de åldrarna.

Håll vårdens telefonlinjer öppna för dem som verkligen behöver dem, ring inte hälsocentralen om ditt provsvar.

När kan barn och unga gå tillbaka till förskola, skola eller annan aktivitet efter att de har varit sjuka?

Om barnet har kortvariga symtom

Om barnet känner sig sjukt under en kort tid, ungefär ett dygn, och sedan blir bättre räcker det att barnet är hemma i två dygn utan symtom.

Om barnet har varit sjukt och tagit ett test som visade att barnet
inte hade covid-19

Innan barnet går tillbaka till förskola, skola och aktiviteter ska barnet ha varit feberfritt i minst två dygn och vara piggt nog för att orka hänga med i tempo och aktiviteter.

Om barnet har tagit ett test som visat att det har covid-19

Barnet ska ha varit feberfritt och friskt i två dygn. Dessutom måste det ha gått minst sju dygn sedan barnet insjuknade. Det är okej att gå tillbaka till förskola, skola och aktiviteter även om barnet fortfarande har lite hosta eller är lite snorigt efter att det har gått sju dygn.

Om barnet har varit sjuk utan att ha tagit något prov för Covid-19

Samma rekommendation som för barn med covid-19 gäller. Barnet ska ha varit feberfritt och friskt i två dygn. Dessutom måste det ha gått minst sju dygn sedan barnet insjuknade. Det är okej att gå tillbaka till förskola, skola och aktiviteter även om barnet fortfarande har lite hosta eller är är lite snorigt efter att det har gått sju dygn.