Sök

Furuhedselev tvåa i nationell skrivtävling

2021 års vinnare av Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever – Jag skriver i dina ord – har utsetts. Vanja Johansson som går på Furuhedsskolan tilldelades andra pris i tävlingen för sin novell "Hungarian Hot Wax".

Vanja tilldelas en prissumma på 1 000 kronor och vinner även diplom, bokpaket och ett graverat pennset. Juryns motivering lyder: ”För sitt rika och målande språk som skapar bilder i en väv av meningar med hög densitet i paritet med inspirationskällan Winnerbäck. Brutal och sammanhållen.” 

Delad andraplats

Hon fick dela andraplatsen med Lova Eriksson från Stockholm, medan Selma Löfman från Lund vann tävlingen. Läs de vinnande bidragen och intervjuer med författarna på den officiella hemsidan jagskriver.nu.
Jag skriver i dina ord arrangerades för sjätte året och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. Nästan 250 bidrag skickades in, från Trelleborg i söder till Kalix i norr. 

Inspirerad av Lars Winnerbäck

Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Vanja Johansson berättar att hon baserade sin text på "Utkast till ett brev" av Lars Winnerbäck.
– Hans låtar har alltid strömmat i högtalarna och min mamma och jag har mer än en gång skrikit ut hans ord. Det involverar såklart ”utkast till ett brev” där vi alltid poängterat chilin som han så gärna vill växa och varje gång vi själva odlat så har vi nynnat att vi vill ha en Hungarian hot wax.

Njuter av naturen

När hon inte skriver gillar Vanja bland annat att gå ut för att njuta av Kalix sköna natur.
– Jag tycker om att dyrka vårljuset och midnattssolen. Jag älskar naturen, lugnet och har en besynnerlig kärlek för berg. Jag läser, lagar mat, lyssnar på folkmusik och debatterar politik med min pappa. Jag älskar frihet och demokrati, och planerar på att få studera det praktiskt i framtiden!

Relaterade nyheter

Mer idrott och kultur på skoltid – i samarbete med lokala föreningar

2021-10-22 - Från och med nästa läsår kommer alla gymnasieelever vid samtliga program på Furuhedsskolan i Kalix, ges möjlighet att välja till sitt favoritämne inom kultur och idrott. Och det är inte bara skolan, utan också lokala föreningar, som bidrar med kunskap och utrustning.

Läs mer

Furuhedsklass prisas för demokratistärkande arbete (uppdaterad)

2021-04-16 - Samhällsvetenskapsprogrammet årskurs 1 på Furuhedsskolan i Kalix får våren 2021 en skolutmärkelse för sitt demokratistärkande arbete. Klassen får utmärkelsen för att på ett utmärkt och kreativt sätt ha ökat sina kunskaper och förmågor för ett aktivt medborgarskap.

Läs mer

Bildesteter i återkommande regional utställning

2021-04-28 - I konstprojektet "Face Me" gestaltar ungdomar i valfri konstnärlig teknik hur det är att vara ung i Norrbotten idag. Totalt deltar 77 ungdomar från gymnasieskolor i Kalix, Kiruna, Luleå och Piteå. Kalixeleven Viktor Rifalk fick också med sig ett stipendium för sitt verk.

Läs mer

Fjärrundervisning för årskurs 1 och 2 på Furuhedsskolan

2021-04-27 - Från och med måndag den 3 maj ändrar gymnasiet undervisningsformen på grund av att det är många smittade elever i verksamheten. Årskurs 1 och 2 har 100 procent fjärrundervisning medan årskurs 3 har 100 procent närundervisning.

Läs mer

Furuhedsskolan öppnar för mer närundervisning under vecka 16

2021-03-26 - Efter påsklovet det vill säga vecka 15 har alla elever i årskurs 2 närundervisning. Årskurs 1 och 3 har distansundervisning. Elever på yrkesprogram kan tas in efter behov i små grupper för att göra praktiska moment. Från vecka 16 öppnar Furuhedsskolan upp för ökad närundervisning.

Läs mer

Gymnasieprogram, ansökan och digitalt öppet hus på Furuhedsskolan

2020-12-28 - Här får du information om alla gymnasieprogram 2022–2023. En del av informationssatsningen är Öppet Hus som i år sändes digitalt och går att se här i efterhand. Via denna sida kan du även söka till gymnasieprogrammen i Kalix.

Läs mer

Öppet Hus från Furuhedsskolan (9/12 och 10/12)

2020-12-04 - Det blir inget traditionellt Öppet Hus på Furuhedsskolan i år, i stället sände vi live från gymnasiet onsdag den 9 och torsdag den 10 december. Här kan du se bägge sändningarna i efterhand.

Läs mer

Gymnasieskolan övergår till distansundervisning

2020-12-03 - Från och med måndag 7 december övergår Furuhedsskolan till distansundervisning. Beslutet gäller till och med 6 januari 2021. Följande meddelande är utlagt på Schoolsoft!

Läs mer

Kalix sommar-tv – världens roligaste sommarjobb?

2020-06-23 - Sommaren 2021 jobbar sju mediestuderande gymnasieungdomar med tv-produktion i Kalix. Sommarjobbet är en kombination av feriepraktik och projekt med finansiering från Kalix kommuns ungdomsfond.

Läs mer

Annorlunda studentexamen 2020

2020-05-11 - Med anledning av det rådande läget – med risk för smittspridning av coronavirussjukdomen covid-19 – kommer studentexamen 2020 att få en annan utformning än vad som tidigare varit tradition vid Furuhedsskolan.

Läs mer

Isskulpturer från Kalixälven

2020-02-19 - Estetiska programmet vid Furuhedsskolan har just nu en projektvecka, under vilken bildesteterna skapar de isskulpturer som varje vinter pryder Kalix centrala delar.

Läs mer

Naturturism – ett nytt val på gymnasiet

2020-01-17 - Besöksnäringen är en bransch som utvecklas och växer fort, inte minst i Kalix. Nu finns en ny inriktning på Naturbruksprogrammet på Furuhedsskolan i Kalix, Naturturism – för dig som vill arbeta med människor och turism.

Läs mer

Skänker skulptur till Furuhedsskolan

2019-02-08 - Smyckedesignern och konstnären Natcha Netwong från Gammelgården har överlämnat en skulptur till Furuhedsskolan. Natcha vill genom detta inspirera ungdomar till skapande.

Läs mer

Två Kalixelever topprankade i Norrbotten

2018-06-19 - När Motorbranschens yrkesnämnd redovisade resultatet av årets branschprov stod det klart att två Kalixelever var i topp i Norrbotten.

Läs mer

Bilder från studentbalen

2018-06-14 - Studentbalen är ett privat arrangemang som avgångseleverna anordnar och ansvarar för själva. Studentbalen gick av stapeln onsdag den 13 juni.

Läs mer

Bowlingmedaljer för gymnasiesärskolan

2018-05-07 - Gymnasiesärskolan medverkade genom bowlingföreningen Pålänge GIF/Lirarna i Special Olympic Games som ägde rum i Göteborg i början av maj. Ett silver och tre brons fick eleverna med sig i bagaget hem till Kalix.

Läs mer

Kalixelever till special olympic games (video)

2018-04-27 - Elever från gymnasiesärskolan i Kalix kommer under maj månad att delta på special olympic games 2018 i Göteborg. Kalix kommuns informationsansvarige Reine Sundqvist har träffat lärare och elever för att få veta mer.

Läs mer

Vårdövning med räddningstjänsten (video)

2018-04-03 - Vård- och omsorgsprogrammet och Räddningstjänsten i Kalix arrangerar räddningsövning tillsammans med utbyteselever från Skottland. Räddningstjänsten i Kalix får höga betyg av eleverna.

Läs mer