Skip to content
Sök

Furuhedselev tvåa i nationell skrivtävling

2021 års vinnare av Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever – Jag skriver i dina ord – har utsetts. Vanja Johansson som går på Furuhedsskolan tilldelades andra pris i tävlingen för sin novell "Hungarian Hot Wax".

Vanja tilldelas en prissumma på 1 000 kronor och vinner även diplom, bokpaket och ett graverat pennset. Juryns motivering lyder: ”För sitt rika och målande språk som skapar bilder i en väv av meningar med hög densitet i paritet med inspirationskällan Winnerbäck. Brutal och sammanhållen.” 

Delad andraplats

Hon fick dela andraplatsen med Lova Eriksson från Stockholm, medan Selma Löfman från Lund vann tävlingen. Läs de vinnande bidragen och intervjuer med författarna på den officiella hemsidan jagskriver.nu.
Jag skriver i dina ord arrangerades för sjätte året och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. Nästan 250 bidrag skickades in, från Trelleborg i söder till Kalix i norr. 

Inspirerad av Lars Winnerbäck

Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Vanja Johansson berättar att hon baserade sin text på "Utkast till ett brev" av Lars Winnerbäck.
– Hans låtar har alltid strömmat i högtalarna och min mamma och jag har mer än en gång skrikit ut hans ord. Det involverar såklart ”utkast till ett brev” där vi alltid poängterat chilin som han så gärna vill växa och varje gång vi själva odlat så har vi nynnat att vi vill ha en Hungarian hot wax.

Njuter av naturen

När hon inte skriver gillar Vanja bland annat att gå ut för att njuta av Kalix sköna natur.
– Jag tycker om att dyrka vårljuset och midnattssolen. Jag älskar naturen, lugnet och har en besynnerlig kärlek för berg. Jag läser, lagar mat, lyssnar på folkmusik och debatterar politik med min pappa. Jag älskar frihet och demokrati, och planerar på att få studera det praktiskt i framtiden!