Skip to content
Sök

Vera Vinter håller i låtskrivarkurs på hemmaplan

Vera Vinter, artist och låtskrivare från Stora Lappträsk, Kalix. Foto: Alexander Jagarinac
Vera Vinter, artist och låtskrivare från Stora Lappträsk, Kalix. Foto: Alexander Jagarinac

Vera Vinter är musiker och låtskrivare född och uppvuxen i Stora Lappträsk och hennes uppväxt i Kalix har gjort avtryck på hennes musik. Under två dagar i sommar håller hon låtskrivarkurs för nya talanger. Här träffar Sara Johansson, feriepraktikant på Kalix kommun, Vera Vinter för att få veta mer om henne och hennes musik.

Vera Vinter bor och verkar idag i Stockholm men är född och uppvuxen i Stora Lappträsk. Att hennes rötter är djupt rotade i Kalix kommun märks inte minst i skapandet av hennes fridfulla och rogivande musik.
– Stora Lappträsk, Kalix betyder mycket för mig. Det är ju "hem-hemma". Mellanrummen före en by och efter en by. Skogen, älven, sommarhimlen! Platserna och människorna här har format mig och blivit en stor del av min referensram till livet i stort och till musiken som jag gör. Utan dem hade min musik låtit helt annorlunda tror jag, säger Vera Vinter.

Med influenser från Kurt Cobain, David Bowie och Vera Vinter själv

I juli håller Vera Vinter i två låtskrivarkurser på Englundsgården i Kalix. Här får deltagarna bland annat prova att skriva låtar på ett sätt som är inspirerat av hur Kurt Cobain och David Bowie kunde skapa sina låttexter. En inblick ges även i hur hon själv skriver.

Musik med spår av Kalix

Vera Vinter fick höra sina morföräldrar och farföräldrar prata Kalixbondska med varandra under uppväxten. Hennes farmor har även skrivit dikter på Kalixmål och varit engagerad i Bondska-föreningen som jobbar för att bevara dialekten. Vera Vinter har själv gjort ett antal låtar på Kalixmål.
– Så intresset för språk och dialekt har jag fått med sedan barnsben och genom min egen musik vill jag utforska och lära mig ännu mer om Kalixmålet.

Hennes musik präglas av ett vackert och fridfullt lugn. På frågan om varför hon fastnat för den stillsamma atmosfären svarar hon så här:
– Jag vet inte riktigt men kanske skriver vi den musik vi själva längtar efter och behöver och jag tycker om musik som lämnar plats för egna reflektioner och då behövs partier av stillhet. Men kanske har det också med Norrbotten och landskapet att göra. Att det finns inpräntat i kynnet på mig och gör avtryck på mitt melodispråk. Men jag hoppas att texterna och melodierna i mina låtar kan få betyda och väcka helt olika saker hos den som lyssnar, att låtarna öppnar upp minnen, tankar och bilder inuti, säger Vera Vinter.