Skip to content
Sök

Nu ska isen framtidssäkras

Som vi tidigare berättat om gick kylanläggningen på Part arena/Fomab arena sönder i höstas. Nu, när denna issäsong är över, startar ett intensivt arbete med att laga och uppgradera anläggningen för kommande säsong, och för framtiden.

Tillsammans med experter på området har Kalix kommun hittat en lösning som anpassas utifrån att anläggningen, som konstruerades på 90-talet, ska kunna uppdateras succesivt gällande driftsäkerhet, energiförbrukning och prestanda. På så sätt framtidssäkras istillgången på ett hållbart sätt.

Stängt under sommaren

Arbetet med att framtidssäkra anläggningen innebär dess värre att man inte kan tillverka någon is och därmed måste Part arena vara stängt under hela sommaren.
– Vi gör allt för att hinna klart till säsongsstarten i höst och samtidigt säkra en stabil och hållbar lösning för framtiden, berättar Camilla Sandin. Det finns dock en viss oro för att leveranstiderna för de komponenter vi beställt kan komma att ändras med anledning av omvärldsläget.

– Det är förstås tråkigt att vi måste hålla stängt men det är enda sättet för att ha en chans att vara klara till våra föreningars säsongsstart i höst, säger Karl-Göran Lindbäck, chef för fritids- och kulturförvaltningen. Vi hoppas att föreningarna, och allmänheten, förstår och har överseende med detta.

– Det är oerhört tråkigt för oss som sett fram emot en hockeycamp utan pandemi-restriktioner. Men vi får helt enkelt pausa i sommar och satsa på nästa år, säger Anton Burman, Norrbotten Hockey Development.

Bakgrund

Den 1 oktober 2021 inträffade ett haveri vid Kalix IP där värmeväxlaren för köldbärarsystemet för bandyplanen sprang läck. Säsongen 2021/2022 kunde dock fortgå med ett hyraggregat. Samtidigt har Kalix kommun genomfört en utredning för att ta fram förslag till åtgärd, utan att byta ut hela anläggningen.

Läs vår nyhet från den 2 november 2021, Ännu ingen färdig is på Fomab Arena