Sök

Arbetet med nya Kalixbron går som på räls!

Nyligen invigdes Kalix resecenter, och infrastruktursatsningarna i Kalix kommun fortsätter. Nu rapporterar Trafikverket att arbetet med den nya E4-bron över Kalix älv går som på räls. Mer än hälften av allt brostål är på plats.

– Lanseringarna, ja det kallas så när man skjuter ut brostål, har gått jättebra. Nu återstår två liknande lanseringar under de kommande månaderna. Alla brostöd i vattnet är färdigbyggda och landstödet på Nyborgssidan håller på att byggas nu, säger Peter Viklund projektledare vid Trafikverket.

Stadigare bro

Bygget startade sommaren 2019 och den nya bron över Kalix älv byggs för att klara lastbilar upp till 74 ton, jämfört med dagens 64 ton. Bron byggs nedströms om den befintliga bron och blir 320 meter lång och 15,2 meter bred. Bron kommer att få en 4 meter bred gång- och cykelbana. Den gamla bron rivs då den nya är färdigbyggd.

"Planen håller"

Den nya bron kommer att vara av typen samverkansbro, det vill säga en bro med betongfarbana på bärande stålbalkar.
–  Planen håller och i slutet av 2021 kommer kalixbor och andra trafikanter, om allt går som det ska, kunna använda den nya bron. Därefter blir det rivning av den gamla bron och efterarbete med att fixa till ytor och annat, säger Peter Viklund projektledare vid Trafikverket.

Relaterade nyheter

Gjutningen av E4-bron är klar

2021-09-16 - Trafikverket jobbar nu med med att lägga ut tätskikt och montera räcken. När tätskiktet är på plats kan beläggningsarbetet börja.

Läs mer

Allt stål till E4-bron nu på plats

2021-05-27 - Den 26 maj lanserades det sista brostålet ut på den nya bron över Kalix älv. Allt brostål är därmed på plats, från stadssidan till Nyborgssidan.

Läs mer

Första brostödet för nya E4-bron klart

2021-01-19 - Nu är det första brostödet, stöd fem, klart. De två pelarna och det valv som förbinder pelarna har gjutits under hösten.

Läs mer

Första spadtaget för ny E4-bro över Kalix älv

2019-06-10 - På måndagen, den 10 juni, tog Trafikverkets regionala direktör, Helena Eriksson och Kalix kommuns kommunalråd, Tommy Nilsson det första spadtaget för den nya bron över Kalix älv.

Läs mer