Skip to content
Sök

Kalix vackra och varierade skärgård

Kalix vackra och varierade skärgård består av 792 öar, här kan du uppleva allt från stenskär till sandstränder. Kontrasten mellan underbara sommarkvällar med solen över horisonten och oändliga islandskap på vintern måste upplevas.

Kalix skärgård utgörs av öar med flera olika naturtyper, här kan du se ett levande skärgårdslandskap. Här finns också flera naturreservat som består av ett antal öar och många mindre skär. Vattnet i Bottenviken är bräckt med en salthalt på cirka 0,2 procent. Landhöjningen är 85 centimeter över en hundraårsperiod.

Du kan läsa mer om öar, fritidsbåtshamnar, besöksmål och mycket mer på  bottenvikensskärgård.se (extern sida, öppnas i nytt fönster)

Malören

Malören med sitt karaktäristiska kapell och fyrtorn ligger i den yttersta skärgården. Malörens vackra kapell från 1770-talet heter Prins Karls fiskekyrka men har fått smeknamnet "Skärgårdens domkyrka", då det är det enda kapell i skärgården som har en domkyrks-spira på taket. Fyren är en 17,5 meter hög och den första ritad av Gustav von Heidenstam. Malören är sedan 1997 ett naturreservat med en yta av 182 hektar. Området är föreslaget till Natura 2000. Malören med lotsstugan med mer förvaltas av Statens fastighetsverk. Fyren ägs av Sjöfartsverket, och kyrkan ägs av Svenska kyrkan. De flesta stugor på ön ägs av privatpersoner.

Övernattning 

Malören

Halsön - Kallskär

Långt ute i Kalix skärgård ligger Halsön med bara några mindre skär utanför innan det öppna havet tar vid. Längs den smala landtungan som leder ut till Halsöns sydspets, Kallskär, ligger en fin sandstrand med ljus, finkornig och sammetslen sand. Även på andra sidan landtungan, öns västra sida, finns en härlig sandstrand att upptäcka. Läget gör att vågor och vind skapar de mäktiga sanddynerna på Kallskärs badplats. Sandstranden är en av Kalix skärgårds riktiga pärlor. Ett måste att besöka för den båtburne badentusiasten. Halsön är en av inspelningsplatserna för Robinson 2021. Foto: Patrik Fredriksson

 Badstrand

Nordanskär

1886 grundade J. August Bergman den nordligaste bad- och kurorten på ön Nordanskär. Redan samma år sattes bygget igång med vägarbete, stenhuggare, byggjobbare, murare, målare, smeder, plåtslagare och tapetserare. 

På den tiden fanns det en kyrka, 12 villor för besökare, dräng- stuga, badhus med varmt och kallt vatten, telefon, hotell, festvåning, gillestuga, tennisplan, rodd- och segelbåtar med mer.

Förutom detta erbjöds gästerna mot ersättning gyttjebad, karbad, massage och elektricitet. Badgästerna som kunde komma ända från Stockholm, kom med någon av de ångbåtar som dagligen gick från Haparanda eller Luleå.

Till Nordanskär kom folk för att koppla av eller kurera sig från olika sjukdomar, bland annat besöktes ön av Selma Lagerlöf. Några av de sjukdomar som var mycket vanliga hos gästerna var bland annat blodbrist, allmän svaghet, reumatism, nervsjukdomar och mag- och tarmsjuka. 1918 såldes allt på auktion, flera av villorna hamnade i Luleå. Kyrkan flyttades till Björkfors.

Idag finns bara grunder kvar efter den forna anläggningen och på senare år har en promenadstig iordningställts som med skyltar guidar och informerar om historien. På nordvästra sidan av ön finns även en populär sandstrand och en mycket fin lättangörlig brygga samt grillplatser. Turbåtstrafik finns till ön från Kalix centrums gästhamn. Du kan läsa mer om Nordanskärs historia på Norrbottens museums kulturmiljöblogg.

Historisk bild av ångbåt till Nordanskär

Likskärs naturreservat

Likskärs naturreservat är ett levande skärgårdslandskap och ett bra exempel på naturen i norra Bottenviken. Naturreservatet omfattar 25 öar och mindre skär. Getskär, Renskär och Likskär är de största öarna i naturreservatet.
Öar och skär i denna yttre skärgård blir hårt svallade av vågorna när de stiger ut havet. Därför har det bildats vidsträckta fält av klappersten. Berggrund och blockstränder består av degerbergsgranit, en granit med stora ögon av fältspat.

Övernattning och övrig information

Rånön

Rånön är Norrbottens största ö, och Kalix skärgårds enda ö som har haft en bofast befolkning. Här besöker du verklig fiskar- och jordbrukshistoria.

Skola och bönhus

På 1700-talet befolkades ön och man levde av skogen, fisket och de små jordbruken. 1867 startades skolan på Rånön och här gick som mest 18 elever samtidigt. 1928 kom telefonen till ön och samma år påbörjades bygget av öns Bönhus.

Stort kulturminne 

Här kan du ta en promenad runt byn och uppleva de gamla gårdarna, ängarna och naturen. Du kommer då att se den gamla skolan, och vi rekommenderar även ett besök i Bönhuset. En fin hamn med skyddat läge och brygga för tio gästbåtar finns mitt i byn på norrsidan av ön.
Här kan du se spår av de människor som bodde här förr. Ett stort kulturminne.

Upplev Rånön

Kalix Riverside Inn hyr ut stugor på rånön under namnet Rånöns havscamp. Stugorna kan upplevas året runt, och att övernatta under den härliga vårvintern är verkligen någonting utöver det vanliga. Läs mer och boka stuga på företagets hemsida.

Törehamn - Bottenvikens nordligaste punkt

Törehamn är den nordligaste punkten på Bottenviken i Törehamn. Detta har markerats med en gul boj som dessutom fungerar som ett rundningsmärke och ger besökaren ett certifikat som visar att de har passerat den nordligaste punkten i Bottenviken. Longitud och Latitud för denna är: N65o 54'07 E22o 39'00.

Handel och skeppsvarv

Vid Törehamn har det bedrivits intensiv handel och fartyg från hela världen har lagt till här. Nere vid hamnområdet har det även legat ett skeppsvarv, därav kallas hamnen av ortsbor för "Varvet". På detta varv byggdes några av de största båtar som är byggda i Sverige och en del av dem har seglat på de stora haven. Verksamheten pågick till slutet av 1800-talet.

Välkommen till en storslagen och orörd skärgård