Det finns alltid mycket att uppleva runt om i vår vackra kommun! Även om pandemin gör att många aktiviteter och evenemang har ställts in eller skjutits upp finns det fortfarande aktiviteter och upplevelser för så väl gammal som ung – här tipsar vi om några av dessa. Var kreativa och aktiva och skydda varandra – tillsammans bromsar vi smittan!

Böcker, tidningar, filmer och mer via biblioteket

Bibliotekarie scannar böcker för utlåning.Använd gärna bibliotekets digitala tjänster:

 • Ladda ner appen Biblio för att läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker. Mer information om hur du går till väga finns på bibblo.se.
 • Läs tidningar digitalt med tjänsten Pressreader. Mer information finns på bibblo.se.
 • Se på strömmande film på cineasterna.se. Logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod.

TV, podd, föreläsningar, konserter och mer, helt digitalt

Bild från tv-studion för Kalix-TV.

Kalix kommun sänder Extra Kalix-TV, föreläsningar, konserter med mera digitalt via kalix.se. På Youtube hittar du också en del gamla konserter, föreställningar och andra inslag som Kalix kommun, Kalix Kulturskola, Kalix Folkhögskola med flera bjuder på.

Gå till Kalix kommuns playkanal

Du har väl inte missat Kalixpodden?! Här får du träffa medarbetare inom Kalix kommun och välkända profiler från näringsliv och föreningsliv på orten. Vi kommer att prata vitt och brett om olika saker, men en sak är säker: Våra hjärtan slår för Kalix! Podden produceras av Kalix kommun, programledare är Reine Sundqvist. 

Gå till Kalixpodden

Även våra stora nationella kulturinstitutioner erbjuder digitala upplevelser. De allra flesta är kostnadsfria än så länge. Ett bra tillfälle att upptäcka världen hemifrån och resa miljövänligt och coronafritt:

Moderna museet

Kungliga operan

Fotografiska

Dramaten

Aktivera dig utomhus

Längdskidåkare i spåret.

Här följer tips på utflyktsmål och aktivitetstips utomhus.

Gör en utflykt och passa på att grilla på någon av alla fina utflyktsplatser som finns runt om i kommunen. Rast- och grillplatser hittar du bland annat på Göllihatten, Granåberget, Vassholmen, i Kamlunge, Töre och på Strandängarna.

Du hittar grillplatser och andra rastställen via vår digitala karta

Under vintersäsongen kan alla som vill åka skridskor, skidor och pulka i Kalix Vinterland på Strandängarna. Längs Strandpromenaden finns skyltar som visar vägen till de olika aktiviteterna. När vädret så tillåter kan du hitta följande aktiviteter i vinterlandet:

 • En belyst skridskoplan.
 • En stor pulkabacke med kana ner mot älven.
 • Ett kortare skidspår för barn, i bana runt båthamnen och Strandängsbadet.
 • Grillplats med bänkar.
 • En påfart till skidspåret på älven.

Åk längdskidor, alpint eller skridskor. På skidstadion på Djuptjärn finns skidspår i världsklass och runt om i kommunen finns flera skidspår med olika längd och terräng. I Rudträskbacken kan du åka utförs, här finns också servicebyggnad med café och toaletter, pulkbacke samt en grillkåta. På flera ställen i kommunen finns också skridskoplaner utomhus där det är fritt fram att åka.

Vill du ha senaste spårstatus? Läs mer och anmäl dig för sms-uppdateringar på sidan Spårstatus skidspåren i Kalix

Utegym och klättersten vid Strandängarna. Även om snön ligger mjuk och vit kanske man kan ta sig fram till utegymmet och träna en stund. Oavsett snömängd lär klätterstenen resa sig en bra bit över snötäcket, men skulle du trilla så kan snön ta emot dig.

Runt om i kommunen finns fina gång- och cykelvägar som funkar bra så väl sommar som vinter.

På sidan Cykling och friluftskartor hittar du några exempel

På sidan Att göra på vintern och vårvintern får du fler tips på utomhusaktiviteter runt om i kommunen.

Lek och rör dig med appar. Damma av dina gamla aktivitetsappar eller ladda ner och upptäck önskad app för första gången. Pokemón, Geocaching och Turf är några exempel på appar som får dig ut och igång. Du hittar dem där appar finns. Klicka på bilden nedan för att komma till vår kartapp Upplev Kalix i vinter.

 

Aktiviteter som du kan göra hemma

Barnhand som målar med vattenfärger.

Här tipsar vi om några saker som du kan göra hemma.

 • Testa nya recept. Leta fram en gammal receptbok eller leta recept på internet, testa varianter av matlagning och bakning. Varför inte testa Lotta Öströms Löjromssemla?
 • Pyssla. Julpyssel, pärlplattor, sticka/virka eller måla, det finns mängder av idéer att hitta via internet. Biblioteket har några tips på Youtube.
 • Träffas via internet. Prata med vänner och släktningar via datorn eller sociala medier. Skapa digitala utmaningar eller en bokklubb.
 • Spela spel. Både brädspel och tv-spel är roliga för hela familjen.
 • Lek. Kurragömma, inte stöta golv, gömma nyckel eller en hinderbana för de minsta.
 • Läs. Böcker och tidningar som redan finns i hemmet. Läs för varandra. Längre upp i texten hittar du bibliotekets erbjudanden i coronatider. 
 • Lär dig något nytt. Jonglera, meditera, vissla – hitta nåt som gör dig glad.

Stötta våra lokala företag!

Ett samhälle står och faller med det lokala näringslivet. Vi vet att många företag drabbas hårt av den rådande pandemin och att hösten och inte minst julhandeln kan vara avgörande för företagens överlevnad. Därför vill vi uppmana alla som bor och verkar i Kalix kommun att stötta våra lokala företag! Företagen informerar om sina lösningar för att minska smittspridningen av covid-19 via olika kanaler – ta reda på hur du kan handla coronasäkert i Kalix.