Skip to content
Sök

Krisberedskapsveckan 2022

Här stärker Liv och Ella Sveriges motståndskraft! Foto: MSB.
Här stärker Liv och Ella Sveriges motståndskraft! Foto: MSB.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Veckan genomförs alltid vecka 39 – vilket i år är den 26 september till den 2 oktober.

Hemberedskap

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. När du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Du som vanligtvis behöver stöd i vardagen har rätt att få den hjälpen även i en kris, men det kan se annorlunda ut, eller dröja.

Förbered dig tillsammans med andra

Om krisen eller kriget kommer behöver vi alla hjälpas åt. Ifall du känner dina grannar blir det lättare att samarbeta och hjälpa varandra. Som en del av en förening eller frivillig försvarsorganisation kan du göra viktiga insatser.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) driver Krisberedskapsveckan sedan 2017, läs gärna mer på deras hemsida!

Webbkurser och information om hemberedskap

Årets tema är mat

Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för en vecka och bland de privatpersoner som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att man bunkrar extra mat. Människors kännedom om lokala risker behöver också öka.

Utan leveranser blir det brist på mat

Dagens samhälle är beroende av att det kommer leveranser till våra butiker varje dag. Vid till exempel ett stort strömavbrott blir det problem med transporterna, och då blir det snabbt tomt på hyllorna i affärerna. Därför är det bra att ha mat hemma, så att du klarar dig en vecka utan att behöva handla.

I kris eller krig behöver vi ändra våra matvanor. Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta! Köp extra av sådant som du ändå brukar köpa annars.

Checklista - mat att ha hemma inför kriser

✔️ potatis, kål, morötter, ägg
✔️ bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor
✔️ mjukost, messmör och andra pålägg på tub
✔️ havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver
✔️ matolja, hårdost
✔️snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
✔️ färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk
✔️ krossade tomater att till exempel koka pasta i
✔️ konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor
✔️ fruktkräm, sylt, marmelad
✔️ färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
✔️ kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön

Mer om mat i kriser

Aktiviteter under krisberedskapsveckan 2022

Under krisberedskapsveckan kommer Kalix kommun bland annat att informera om kommunens roll i en eventuell kris och om vad kommunen gör för att exempelvis säkra matleveranserna till hemtjänsten.

Vi släpper specialavsnitt av Kalixpodden

Kalixpodden pratar med medarbetare som arbetar med kris och beredskap i Kalix kommun. Här delar de med sig av erfarenheter och berättelser från både vardag och kris, samt berättar om hur Kalix kommun arbetar med krisberedskap. Dessa specialavsnitt av Kalixpodden släpps under krisberedskapsveckan, med start måndag den 26 september.

Du hittar Kalixpodden via kalixpodden.kalix.se eller där poddar finns. Specialavsnitten läggs också upp i en spellista här på sidan.

 

MSB:s spellista för Krisberedskapsveckan 2022