Skip to content
Sök

Seniorsurfarna Kalix - lär dig att behärska den digitala tekniken

Seniorsurf@rna är en serie producerad av UR-play, som följer folkkära kändisar på träningsläger för att bli mer digitala. Inspirerad av UR:s handledningsmaterial har Kalix kommun byggt upp ett eget studiematerial för att på bästa sätt kunna hjälpa Kalix seniorer känna sig trygga med och delaktiga i det digitaliserade samhället.

Utbildningen är uppdelad i 6 lektionstillfällen med olika teman, vi fyller lektionerna med digitala färdigheter som blir allt viktigare för samtliga medborgare att behärska genom praktiska övningar, diskussioner och utbildningsfilmer. Saknar deltagaren egen smartphone/surfplatta finns möjlighet att låna surfplatta på plats.

Kursinnehåll

Lektion 1) Smarta enhetens grunder, internet, servrar och sökmotorer

I denna lektion arbetar vi med det mest grundläggande för att enheten ska passa användarens behov och önskemål, vi påbörjar användningen av grundläggande funktioner på internet och diskuterar vanligt förekommande händelser ute på internet.

Lektion 2) Säkerhet och faktagranskning

I samhället har det alltid funnits bedragare och skurkar, i dagens samhälle är dem lite mer luriga och har tekniken till sin hjälp. I denna lektion diskuterar vi om vad som är viktigt för att använda internet säkert, hur vi skyddar oss från bedrägerier i olika former. Vi arbetar också med informationsgranskning och hur vi kan kontrollera om den information som delas stämmer.

Lektion 3) Sociala medier och kommunikation

Ett av dem fantastiska möjligheterna digitalisering ger är möjlighet att hålla kontakt med familj, vänner och skapa nya bekantskaper. Under denna lektion lär vi oss mer om olika sociala medieplattformar som Facebook och Instagram samt övar på att utföra videokommunikation.

Lektion 4) Inbyggda hjälpmedel

I denna lektion utforskar vi hur vi kan använda vår smarta enhet som ett hjälpmedel med dess inbyggda funktioner för att underlätta dig i din vardag.

Lektion 5) Appar för nytta och nöje

Våra smarta enheter är uppbyggda på appar, det gäller att hitta appar som ger användaren personlig nytta och nöje i vardagen för att den smarta enheten ska upplevas intressant att använda.

Lektion 6) Examensdagen

I denna lektion pratar vi om hur vi tar hand om vår smarta enhet på bästa sätt för att den ska hålla så länge som möjligt. Vi avsätter även tid till att ta upp de frågor och bekymmer som uppstått under utbildningens gång för att sedan avsluta med en examination.

Information om anmälan och kursstart

Varje termin planerar vi in ett par kursstarter, passa på att lämna intresseanmälan så hör vi av oss när vi planerat in kommande kursstart.

Högst 6 deltagare per utbildning.

Utbildning sker centralt i Kalix, Strandgatan 13 (Kalix Visningsrum för välfärdsteknik).
Föreningar ute i byarna har möjlighet att få skräddarsydd utbildning på plats i mån av tid.

Kontakta

Bild av Sanna Wallma

Sanna Wallma

Verksamhetsledare

Sanna är ansvarig för Kalix Visningsrum för välfärdsteknik och samordnare för utbildningen Seniorsurfarna Kalix.  

Mobil: 073 044 67 45