Kalix kommuns vänfamiljs-verksamhet startades för att kunna främja nyanlända flyktingars bekantskap med svensk kultur och den svenska vardagen.

De nyanlända vill gärna få kontakt med svenskar för att lära sig mer om våra svenska vanor. 

När de anländer till Sverige möts de av en helt ny och främmande miljö. Vårt land kan upplevas mörkt och kallt och det är svårt att som ny veta hur allt fungerar och vad som är brukligt att göra.

Genom att bli vänfamilj eller guide hjälper du en nyanländ flykting in i det svenska samhället, och bidrar till att denne får en bra start i sitt nya hemland.  

Varje relation är unik. Vi hjälper dig att hitta gemensamma nämnare att bygga relationen på - det kan handla om intressen, idrott, yrke eller barn. Vi matchar er med en likasinnad nyanländ och hjälper er att planera det första mötet! 

Vem kan bli vänfamilj eller guide?

Alla kan bli vänfamilj eller guide, såväl unga som äldre personer. Vänfamiljer och guider är helt vanliga svenskar med eller utan barn - det kan exempelvis vara ett kompisgäng som vill ta med en nyanländ ungdom eller familj i sin vardag. 

Att vara vänfamilj eller guide berikar!

Att vara vänfamilj och guide åt en flykting eller flyktingfamilj är ett spännande och utvecklande sätt att lära känna människor från andra länder utan att behöva resa hundratals mil hemifrån.

Många gånger saknar våra nyanlända kontakt med vanligt svenskt vardagsliv. Din uppgift som fadderfamilj är att  fungera som stödpersoner och öppna dörrar till våra hem och till den svenska vardagen. Att vistas i stugan, laga mat eller titta på tv tillsammans räcker.

Ett socialt nätverk med svenska familjer är av stor betydelse för att förstå och bli delaktig i vårt svenska samhälle.

Din insats betyder mycket!  

Vad gör en vänfamilj eller guide?

Er insats blir din tid, er medmänsklighet och era kunskaper om Sverige och svensk kultur, i gengäld får ni kanske en vän för livet. 
Hur ni tillbringar er tid tillsammans baserar sig på era gemensamma intressen. Tillsammans bestämmer ni när ni ska träffas och vad ni vill göra. Ni ska i första hand ha roligt tillsammans och bekanta er med varandras kulturer! 

Olika traditionella svenska aktiviteter öppnar vår kultur för utlänningar och leder samtidigt till att vi svenskar lär oss av deras kultur.