Du kan kontakta Röda Korset för besök och ledsagarservice, sjukhusbesök samt andra ärenden.

Besöks och ledsagarservice

Besöks-och ledsagarservice är en kontaktverksamhet som förebygger människors ensamhet. Många känner sig ensamma och det kan bero på exempelvis ålder, handikapp, kulturell eller etnisk bakgrund och arbetslöshet.

Alla behöver någon som bryr sig om, som erbjuder värme, omtanke och som lyssnar.

Röda Korset vill göra något åt den ofrivilliga ensamheten. Den som vill kan därför få stöd av någon av våra besökare. När besökare och den besökte känner att de trivs ihop bestämmer de tillsammans vad de vill göra, till exempel:

  • en pratstund då och då
  • promenader
  • ett parti schack
  • besök på bio, teater eller utställning
  • hjälp att gå till tandläkaren med mera

Röda korset har verksamhet i Kalix, Töre och Morjärv.

De frivilliga medarbetare, som arbetar som besökare eller ledsagare, är politisk och religiöst neutrala. De ställer upp frivilligt, är utvalda och utbildade för uppgiften, följer Röda Korsets grundprinciper samt har avgivit tystnadslöfte. Kalix rödakorskrets medarbetare kan ställa upp alla veckans dagar.

Anhörigstöd

Anhörigstöd är ett nystartat samarbete mellan Kalix Kommun och Röda Korset. Verksamheten ska stötta personer som vårdar sina anhöriga i hemmet. Anhörigvårdare bjuds in till en cirkel som leds av personal från Kalix Kommun och Röda Korset. Anhörigvårdare får då möjlighet att träffa andra personer i liknande situationer. Stöd, samtal, föreläsningar och gemenskap är viktiga punkter. Idag finns en grupp.

För mer information tag kontakt med Kalix rödakorskrets på Kupan - telefon 0923-142 52.