Skip to content
Sök

Flottledsrestaurering av Kälvån

Åtgärd lekbotten, Kälvån.
Åtgärd lekbotten, Kälvån.

Länsstyrelsen har fått pengar av Havs- och vattenmyndigheten till återställningsarbeten av flottledsrensade vattendrag. Ett vattendrag som har återställts är Kälvån som är ett biflöde till Kalix älv.

Kälvån tillhör Kalixälvens vattensystem och rinner inom Kalix och Överkalix kommuner. Ån är 21 km lång och har en medelbredd på ca 5 m. Planerade återställningsåtgärder berör Kälvån mellan Kälvudden och Kälvfors.

Verksamhetsutövare för åtgärderna har varit Kalix kommuns samhällsbyggnadsförvaltning. Projektet har initierats av Kalix och Töre älvars vattenråd.

Bakgrund

Vattendrag i Sverige nyttjades långt in på 1900-talet som flottleder och var till dess
flottningen avslutades utsatta för flottningsunderlättande åtgärder, bland annat omfattande stenrensning, sprängning och uppförande av olika stenarmar.

Idag ser vi de ekologiska följderna av flottledsutbyggnaden allt tydligare. Flottledsarbetena medförde bestående skada på den biologiska mångfalden, främst för strömlevande fisk och insekter. Högproduktiva sidofåror stängdes av, bottnarnas varierade miljö med skydds-, lek- och uppväxtområden omvandlades till lågproduktiva, ensartade miljöer.

Återställning och restaurering av skadorna som uppstod i och med flottningsrensningarna ska därför ses som en mycket viktig del i skötseln av våra vattendrag. Åtgärder som flottledsåterställning stämmer väl in på vad som står skrivet i det av EU´s ramdirektiv för vatten.

Åtgärder

Projektet har syftat till att återställa lekområden och återutsätta sten och block i Kälvån. Materialet har schaktats upp på land under flottningsepoken.

Vid flottledsåterställningen har stenmaterialet lagts ut på ett sätt som efterliknar naturliga vattendrag, exempelvis har forsnackar och grundområden förstärkts.
I anslutning till forsar har befintliga men av flottledsrensning förstörda lekområden återställts.

Resultatet är ett vattendrag som i många avseenden liknar det ursprungliga med positiva effekter på den biologiska mångfalden.
För att få ett naturligare vattendrag har större block återutsatts i forspartierna och enstaka block till förankring av lekbottnar.
Det mesta arbetet har riktats till återställning av lekområden med lekbottnar, vilket har gjorts med befintligt material i vattendragsfåran.

Återställningsarbetet har utförts av Fiskmiljö i Nilivaara.